Jatkotutkintokonsertti on osa opiskelijan taiteellista opinnäytettä. Se anotaan noin 6 kuukautta (+ mahd. kesätauko 2 kk) ennen konsertin ajankohtaa ja siihen ilmoittaudutaan 6 viikkoa ennen konserttipäivää. Ilmoittautumisen edellytyksenä on konsertin hyväksytty esitarkastus. Esitarkastuksen järjestämisestä vastaa opiskelija ottamalla yhteyden Akateemisen neuvoston määräämään esitarkastajaan riittävän ajoissa ennen ilmoittautumisajan päättymistä.
Ensikonsertti voi olla ensimmäinen jatkotutkintokonsertti, mikäli se sisältyy hyväksyttyyn jatko-opintosuunnitelmaan. A-tutkintoa ei voi lukea hyväksi tohtorin- tai lisensiaatintutkintoon.
Opiskelijalla on oikeus yhteen konserttia edeltävään saliharjoitukseen. Mahdollisesta lisäharjoitusajasta voi tarpeen mukaan sopia erikseen. Lisäksi tohtoriopiskelijat voivat varata harjoituksiin luokkatiloja kuusi viikkoa ennen tutkintokonserttia. Huom. laajennettuja varausoikeuksia on pyydettävä erikseen sähköpostitse tilavarauksista, siba.tilavaraus@uniarts.fi. Normaalit varausoikeudet ovat max 13 tuntia viikossa, 4 viikkoa etukäteen.
Opiskelijan on mahdollista saada Sibelius-Akatemian teknisiltä palveluilta konsertin tallennus, jos konsertti on SibA:n tiloissa. Muualla opiskelija vastaa itse tallentamisesta. Konserttien tallentaminen on suositeltavaa.
Jatkotutkintokonsertti tulee pitää pääsääntöisesti Sibelius-Akatemian omissa saleissa tai pääkaupunkiseudulla. Akatemian omien salien käytöstä ei opiskelijalta peritä vuokraa.
Jos konsertti on pakottavista syistä pidettävä muualla kuin Sibelius-Akatemiassa, opiskelija on itse velvollinen sopimaan asiasta tohtorikoulun sekä jatkotutkintolautakuntansa kanssa hyvissä ajoin, noin vuotta aiemmin. Sibelius-Akatemian ulkopuolella järjestettävissä konserteissa opiskelijan on varattava tila (luokka tms.) konsertin arviointikokousta varten noin kahdeksi tunniksi konsertin päättymisen jälkeen.
Jatkotutkintokonsertit ovat julkisia. Lisätietoja jatkotutkintokonserttien järjestämismahdollisuuksista antavat konsertille määrätyt tuottajat.
Sävellysten esitarkastuksessa esitarkastaja liittää ilmoittautumislomakkeeseen enintään 3000 merkin (välilyönteineen) lausunnon esitarkastamistaan sävellyksistä.
Jos esitarkastaja ei anna hyväksymistään, opiskelija voi vedota taiteellisen lautakuntaan, joka voi harkinnan mukaan myöntää suoritusluvan.
Samalla voi tarvittaessa pyytää laajennetut luokkavarausoikeudet (6 viikkoa etukäteen) tilavarauksista, siba.tilavaraus@uniarts.fi.
Akateeminen neuvosto määrää opin- ja taidonnäytteen taiteellisen osuuden tarkastajiksi vähintään viisijäsenisen arvostelulautakunnan, jonka jäsenistä yhden neuvosto nimeää puheenjohtajaksi. Opiskelijalla on mahdollisuus huomauttaa arvostelulautakunnan kokoonpanosta ennen sen määräämistä.
Arvostelulautakunta kuuntelee kaikki opin- ja taidonnäytteen taiteelliseen osuuteen kuuluvat konsertit ja tallenteet. Konserttia kuunteleva lautakunta on päätösvaltainen, kun kolme jäsentä on paikalla. Mikäli määrätty puheenjohtaja ei ole paikalla, lautakunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Taiteellista opin- ja taidonnäytettä arvioivan arvostelulautakunnan puheenjohtaja tai hänen sijaisensa voi tutkinnon suorittajan suostumuksella määrätä lautakuntaan tilapäisesti lisäjäseniä, jos opinnäytteen suoritus on vaarassa peruuntua lautakunnan äkillisen vajaamiehityksen vuoksi.
Lautakunta antaa opiskelijalle palautteen heti konsertin jälkeen. Ennen palautekeskustelua lautakunnan jäsenten tulee kuitenkin keskenään alustavasti keskustella siitä, onko konsertti hyväksytty vai hylätty. Tämän jälkeen opiskelija kutsutaan osallistumaan keskusteluun. Jokainen lautakunnan jäsen antaa jokaisen taiteellisen osion jälkeen viikon kuluessa lyhyen kirjallisen lausunnon puheenjohtajalle. Puheenjohtaja täyttää ilmoittautumislomakkeen/pöytäkirjan alaosan, johon kirjataan konsertin hyväksyminen tai hylkääminen. Lomake toimitetaan kahden viikon kuluessa konsertista tohtorikoulun toimistoon. Hylkäävään päätökseen tulee liittää kirjallinen lausunto, joka toimitetaan kahden viikon kuluessa konsertista asianomaisen tohtorikoulun johtajalle. Lautakunnan harkinnan mukaan suoritus voidaan uusia. Uusimismahdollisuudesta tulee olla maininta hylkäävässä päätöksessä.
Lisensiaatintutkintoon kuuluvan taiteellisen osuuden tulee edustaa korkeaa taiteellista tasoa. Tohtorintutkintoon kuuluvan taiteellisen osuuden tulee edustaa erittäin korkeaa taiteellista tasoa.
Arvioinnissa ja palautteessa kiinnitetään erityisesti huomiota esityksen tasoon, opiskelijan taiteelliseen kehittymiseen opintojen aikana sekä konsertti- tai tallenneohjelmien toimivuuteen kokonaisuutena. Lautakunta voi palautekeskustelussa ehdottaa muutoksia seuraavien taiteellisten osioiden ohjelmiin. Mikäli opiskelija päättää muuttaa niitä, hänen tulee hyväksyttää muutokset tohtorikoulun johtajan määräämällä tavalla.
Viimeisen opinnäytesuorituksen jälkeen lautakunta laatii opin- ja taidonnäytteen taiteellisesta osuudesta perustellun kirjallisen lausunnon Sibelius-Akatemian johtokunnalle. Lausunnossa tulee olla luonnehdinta ja arviointi taiteellisen kokonaisuuden kaikista osioista, kriittinen analyysi suorittajan ansioista, loppukommentit ja arvosanaehdotus (”hylätty”, ”hyväksytty” tai erityisestä syystä ”kiitoksella hyväksytty”). Puheenjohtaja keskustelee loppulausuntoehdotuksesta kaikkien lautakunnan jäsenten kanssa. Hän voi allekirjoittaa loppulausunnon koko lautakunnan puolesta. Lausunnossa on mainittava kaikkien opin- ja taidonnäytteen taiteellista osuutta arvioineiden lautakunnan jäsenten nimet. Kukin lautakunnan jäsen voi halutessaan antaa myös erillisen lausunnon.
Opiskelijalla on mahdollisuus huomautuksen tekemiseen arvostelulautakunnan loppulausunnosta.
Tohtorintutkinnon konserttisarjan konserteista enintään kaksi voidaan korvata tallenteella. Tallenteet voivat olla aiemmin julkaistuja tai uusia, tutkinnon aikana tehtäviä tallenteita.
Taiteelliseen opin- ja taidonnäytteeseen kuuluvien tallenteiden arviointi järjestetään siten, että opiskelija täyttää "jatkotutkintokonsertti" -lomakkeen ja jättää lomakkeen ja tallenteet tohtorikoulun toimistoon. Tohtorikoulu kutsuu koolle arviointilautakunnan. Tallenteiden arvioinnissa noudatetaan samaa menettelyä kuin konserttien arvioinnissa.
Sibelius-Akatemian ulkopuolella pidettäviä jatkotutkintokonsertteja koskee soveltavin osin sama kuin sarjassa järjestettäviä konsertteja: konsertin anominen, konserttiin ilmoittautuminen ja esitarkastus, konsertin käsiohjelmatekstit ja nuotit.
Ilmoittautuminen jatkotutkintokonserttiin
Taito-väylä eli Sibelius-Akatemian tapahtumien haku- ja ilmoittautumisväylä /
Taito channel or application and signup channel for Sibelius Academy events
Tapahtumamarkkinointi SibA:ssa/ Event marketing
Konserttien esitystekniikka /
PA, recording & lightning systems