Skip to Main Content

Sibelius-Akatemian tohtoriopas: Kirjallisen opinnäytteen esitarkastus

Ennen tarkastustilaisuudesta sopimista kaikki kirjalliset opinnäytteet esitarkastetaan. Taiteilijatutkinnossa tutkielma jätetään esitarkastukseen viimeistään ennen viimeistä tutkintokonserttia. (Huom. vanhamuotoisessa taiteilijakoulutuksen tutkinnossa kirjallista työtä ei esitarkasteta.) Työn arvioinnista löytyy tietoa ohjeesta esitarkastajille.

  • Ennen esitarkastusta on hyvä tarkistaa opintojen vastuullisen ohjaajan kanssa, että kaikki tarvittavat opintosuoritukset on tehty ja merkinnät niistä annettu.
  • Ennen esitarkastusta tutkinnon kirjallinen osuus tarkastetaan hyvän tieteellisen käytännön varmistamiseksi (ks. TurnitIN-ohjeet). Kirjallisen opinnnäytteen vastuuohjaaja allekirjoittaa tarkastustodistuksen.
  • Esitarkastusta varten toimita tohtorikoulun toimistoon neljä (4) kirjallisen opinnäytteesi käsikirjoituksen kappaletta (2 kpl esitarkastajille, 1 kpl kielentarkastajalle ja 1 kpl yliopiston käyttöön) sekä allekirjoitettu TurnitIN-todistus. Mikäli opinnäyte tai sen osa julkaistaan verkkosivustona, myös sen verkko-osoite on ilmoitettava. Sivuston sisältöä ei saa muuttaa tarkastusprosessin aikana.
  • Muista sisällyttää käsikirjoitukseen nimiölehden jälkeen työsi tiivistelmä (suomi tai ruotsi ja englanti) sekä ilmoittaa tutkintosi laatu (taiteilijakoulutus, tutkijakoulutus, soveltajakoulutuksen taiteellinen tait tieteellinen tutkinto).
  • Johtokunta määrää kirjallisille töille esitarkastajan (esitarkastajat) sekä kielentarkastajan. Tutkinnon tekijällä on mahdollisuus huomauttaa esitarkastajien valinnasta. Opinnäytteen julkaisuprosessi alkaa tästä, ja  yhteys Henri Wegeliukseen on välttämätön.
  • Taiteilijakoulutuksessa esitarkastuslausunnot valmistuvat kahden (2) kuukauden kuluessa, tutkija- ja soveltajakoulutuksessa kolmen (3) kuukauden kuluessa. Opiskelijalla on oikeus vastata esitarkastuslausuntoihin.
  • Esitarkastuslausunnot saatuasi perehdy tarkastajien mahdollisiin korjausehdotuksiin, keskustele niistä ohjaajasi kanssa ja tee tarvittavat korjaukset. Huom. mikäli teet kirjaasi muutoksia esitarkastusten perusteella, näistä muutoksista on hyvä informoida Johtokunnan määräämiä tarkastajia/vastaväittäjää, jotta muutokset huomioidaan tarkastustilaisuudessa.
  • Tämän jälkeen huolehdi työsi julkaisemisesta ja riiputtamisesta (ks. ohjeet alla).