Skip to Main Content

Tutkimusrahoituksen hakemusopas: Budjetti

Budjetti

Tarkista rahoittajan ohjeet hyväksyttävistä kuluista, haettavissa oleva enimmäisrahoitus ja mahdollinen omarahoitusosuus. Tarkista myös tutkimuspalveluista onko kyseiseen rahoitusmuotoon olemassa Taideyliopiston oma budjetointipohja. Sovi tarvittaessa budjettitapaaminen ja aina, kun kyse on Taideyliopiston hallinnoimasta rahoituksesta, pyydä talouspalveluiden controlleria tarkistamaan budjettisi. Varaudu myös siihen mahdollisuuteen, että rahoittaja myöntää vain osan haetusta summasta, ts. mieti, miten työsuunnitelmaa voi tarvittaessa sopeuttaa pienempään budjettiin.

Kokonaiskustannusmalliset projektit

Tällä hetkellä voimassa olevat yleiskustannus-, henkilösivukulu- ja tehollisen työajan prosentit ovat

  • Tehollinen työaika 83%
  • Yleiskustannusprosentti 81,5%
  • Henkilösivukuluprosentti 49,4%

Huom: Kertoimet lasketaan vuosittain edellisvuoden tilinpäätöksen perusteella, joten tarkista aina voimassa olevat kertoimet.

Kokonaiskustannusmallia käyttävät pääasiassa Suomen Akatemia ja Business Finland.

Lisäkustannusmalliset projektit

Jos rahoittaja ei noudata kokonaiskustannusmallia ja on määritellyt maksimiyleiskustannusosuuden, joskus myös henkilösivukuluprosentin, käytetään sitä.

Jos taas rahoittaja ei noudata kokonaiskustannusmallia, muttei ole määritellyt valmiiksi yleiskustannusosuutta, budjetoidaan yleiskustannuksiin 25% suorista kustannuksista (pois lukien mahdolliset henkilökohtaiset apurahat). Henkilösivukulukerroin on tällöin 30%.

Useimmat rahoittajat käyttävät lisäkustannusmallia. Tarkista aina rahoittajan omat budjetointiohjeet.

Yleiskustannusosuus

Yleiskustannusosuus on tarkoitettu kattamaan hankkeesta organisaatiolle syntyviä välillisiä eli epäsuoria kustannuksia kuten tilat, tietoliikenne, posti- ja kopiointikulut ja sisäiset palvelut kuten kirjasto, tutkimuspalvelut, tietohallinto, henkilöstö- ja palkkapalvelut, talouspalvelut, viestintäpalvelut.

Vinkkejä budjetointiin

Tarkista budjetoitavat palkkatasot henkilöstöpalveluista (ks. välilehti Henkilöstösuunnitelma). Muita huomioitavia kuluja voivat olla esim. matkat, aineet ja tarvikkeet, laitteet ja ohjelmistot sekä palveluiden ostot.

  • Taideyliopisto tarjoaa kuukausipalkkaisen työntekijän käyttöön yhden tietokoneen ja älypuhelimen. Näistä poikkeavat laitteet ja ohjelmistot budjetoidaan projektille, jos mahdollista.
  • Hankerahoituksella hankittua kirjallisuutta voi hankkeen päätyttyä siirtää kirjaston käyttöön, jolloin aineisto tulee yleishyödyllisesti Taideyliopiston kirjaston asiakkaiden käytettäväksi. Pääasiallisesti tutkimushankkeeseen liittyvän erikoiskirjallisuuden hankinta tehdään hankkeen varoilla. Kirjasto voi hankkia jonkin verran koko Taideyliopiston aluetta hyödyttävää kirjallisuutta, mutta hankinnoista kirjaston kanssa on hyvä sopia hyvissä ajoin etukäteen.
  • Ota tarvittaessa yhteyttä tuotantopalveluihin hyvissä ajoin. Haettuja resursseja ei välttämättä voida taata. Katso myös esitys-, konsertti- ja näyttelytoiminnan ohjeet Artsissa.
  • Jos hanke tarvitsee erityisiä tila-, IT- tai viestintäresursseja, ota yhteyttä ko. palveluihin (ks. yhteystiedot välilehdellä Tutkimuksen palveluiden yhteyshenkilöt). Peruspalveluista poikkeavat resurssit kannattaa rahoittajan ehtojen salliessa budjetoida projektille.

Budjettitaulukon lisäksi budjettia on hyvä avata lyhyesti sanallisesti tutkimussuunnitelmassa.

Yhteyshenkilöt

Budjetoinnissa auttavat

Tutkimusrahoituksen asiantuntijat Tiia Saarinen ja Rose-Marie Peake

Controllerit Miia Putkinen ja Sanna Tossavainen

Lisätietoja

Budjetointipohjat

Kysy tutkimus- tai talouspalveluista, onko ko. hakuun Taideyliopiston oma budjetointipohja.

Muita ohjeita

Talouspalvelut Artsissa

Yleiskustannusosuuden jakaminen, ks. rehtorin päätös ulkopuolisen rahoituksen hankebudjetteihin liittyvistä laskentaperusteista (Artsissa).

Taideyliopiston matkustusohje (Artsissa)

Katso myös välilehti Henkilöstösuunnitelma