Aloita hankkeen suunnittelu ja hakemuksen kirjoitustyö hyvissä ajoin. Työ kannattaa aloittaa useita kuukausia ennen haun päättymistä. Kilpailu on kovaa ja hyvän hakemuksen kypsyttelyssä auttaa, jos ehdit jättää suunnitelman välillä käsistäsi ja palata siihen sitten tuorein silmin. Kansainvälisen ja/tai konsortiohankkeen valmistelu vaatii huomattavasti enemmän aikaa kuin henkilökohtaisen rahoituksen haku. Kannattaa myös varata aikaa hakemuksen luetuttamiseen kollegoilla ja myös sisältöä tuntemattomilla lukijoilla. Otathan myös tutkimuspalveluihin yhteyttä mahdollisimman hyvissä ajoin. Huomaathan, että jos otat tutkimuspalveluihin yhteyttä vain muutamaa päivää ennen haun päättymistä, palveluissa voidaan vain tarkistaa hakemuksen muodolliset seikat.
Kartoita mahdolliset yhteistyökumppanit, heidän kiinnostuksensa ja sitoutuneisuutensa. Sovi työnjaosta ja vastuista. Päävastuu on aina projektin johtajalla, principal investigatorilla.
Hakemusten ja sopimusten hyväksymisoikeus riippuu hankkeen kokonaisbudjetista ja sijoituspaikasta. Kokonaisbudjetti = rahoittajalta haettava osuus + mahdollinen yliopiston omarahoitusosuus.< 50 000 euroa: yksikön johtaja 50 000 - 100 000 euroa: dekaani tai tutkimusinstituutin johtaja > 100 000 euroa – 1 000 000: vararehtori > 1 000 000 euroa: rehtori Yhteishankkeissa (= mukana on useampi kuin yksi yksikkö) sitoumuksen antaa vararehtori ja yli 1 000 000 euron hakemuksissa rehtori. Säätiöiden suoraan hakijalle maksamia henkilökohtaisia apurahoja ei huomioida kokonaisbudjetissa. Em. hyväksymisrajat koskevat siis vain yliopiston hallinnoimaa rahoitusta. |
Perehdy hyvin rahoittajan ohjeisiin. Varsinaisen hakuohjeen ja –kriteerien lisäksi kannattaa tutustua rahoittajan yleisempiin painopisteisiin ja strategioihin ja etenkin arvioitsijoiden ohjeisiin, jos ne ovat saatavilla. Huolehdi, että arvioitsija löytää suunnitelmastasi helposti vastaukset arviointikysymyksiin.
Tutkimusrahoituksen asiantuntija Tiia Saarinen, tiia.saarinen@uniarts.fi, 040 860 9538
Muista olla yhteydessä tohtoriohjelmasi/tutkimusyksikkösi johtajaan, vaikkei kirjallista yliopistositoumusta hakuvaiheessa tarvittaisikaan.