Skip to Main Content

Tutken opas: 4.-6. Väitöstilaisuuden kulku; karonkka; väitöstutkimuksen hyväksyminen

Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen ohjeisto tohtorikoulutettaville, heidän ohjaajilleen sekä esitarkastajille ja vastaväittäjille.

4.-6. Väitöstilaisuuden kulku; karonkka; väitöstutkimuksen hyväksyminen

4. Teatteritaiteen/tanssitaiteen tohtorin tutkintoon kuuluvan väitöstilaisuuden kulku

  1. Väitöstilaisuuden tilan ovet avataan yleisölle viisi minuuttia ennen kutsussa ilmoitettua aikaa.
  2. Asianomaiset saapuvat väitöstilaisuuteen 15 min kutsussa ilmoitetun ajan jälkeen (akateeminen vartti) seuraavassa järjestyksessä: väittelijä, kustos ja vastaväittäjät. Yleisö seisoo kunnes kustos, vastaväittäjä ja väittelijä ovat istuutuneet. 
  3. Mahdolliset akateemiset arvonmerkit (kuten tohtorinhatut) kannetaan kädessä ja asetetaan pöydälle tilaisuuden ajaksi. 
  4. Kun kaikki ovat istuutuneet, avaa kustos tilaisuuden seisaaltaan sanoen: Teatterikorkeakoulun tutkimusneuvoston määräämänä kustoksena julistan tämän --- --- [arvonimi] N.N. [täydellinen nimi] väitöstutkimuksen tarkastustilaisuuden alkaneeksi.
  5. Tämän jälkeen kustos esittelee vastaväittäjät arvonimineen ja käy läpi väitöstilaisuuden kulun koskien kohtia 6-13.
  6. Väittelijä aloittaa lektion sanoilla: Arvoisa kustos, vastaväittäjät, hyvät väitöstilaisuuteen osallistujat. Väittelijä seisoo koko lektion ajan. 
  7. Lektion lopuksi väittelijä lausuu: Pyydän teitä nyt, arvoisat vastaväittäjät esittämään ne huomautukset, joihin katsotte väitöstutkimukseni antavan aihetta.
  8. Vastaväittäjät nousevat esittämään yleisarvionsa väitöstutkimuksesta. Sen jälkeen sekä väittelijä että vastaväittäjät istuutuvat. 
  9. Seuraa väitöstutkimuksen tarkastaminen.
  10. Kun vastaväittäjillä ei ole enempää huomauttamista, he nousevat esittämään yhteenvetonsa ja ilmoittavat tehdyn tarkastuksen ja käydyn keskustelun perusteella, suosittelevatko he Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tutkimusneuvostolle väitöskirjan hyväksymistä vai hylkäämistä. Väittelijä kuuntelee yhteenvedon seisten. 
  11. Väittelijä kiittää vastaväittäjiä edelleen seisten, ja kääntyy sen jälkeen yleisön puoleen sanoen: Kehotan tämän jälkeen niitä arvoisia läsnäolijoita, joilla on jotain kysyttävää tai huomautettavaa väitöstutkimukseeni liittyen, pyytämään puheenvuoron arvoisalta kustokselta.
  12. Kustos johtaa puhetta, jakaa puheenvuorot ja valvoo keskustelua. 
  13. Kustos päättää tilaisuuden ilmoittamalla, että väitöstilaisuus on päättynyt. 


5. Väitöskaronkka

Karonkka on juhla vastaväittäjien kunniaksi. Teatterikorkeakoululla ei ole omia perinteitä tai vaatimuksia karonkan järjestämiseen, joten väittelijä voi tehdä siitä oman näköisensä juhlan. Tapana kuitenkin on, että väittelijä kutsuu ainakin vastaväittäjät ja kustoksen illalliselle väitöstilaisuuden jälkeen.

Tietoa karonkan järjestämisestä löytyy internetistä. Jos väittelijä haluaa seurata karonkan järjestämisessä vanhoja akateemisia perinteitä, ohjeistusta saa esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston nettisivuilta https://kamu.uef.fi/student-book/vaitoskaronkka/.

6. Väitöstutkimuksen hyväksyminen

Väitöksen jälkeen vastaväittäjillä on kuukausi aikaa kirjoittaa loppulausuntonsa, joissa he ottavat huomioon väitöstilaisuudessa ilmenneet asiat ja arvioivat väitöstutkimusta kokonaisuudessaan. Vastaväittäjät voivat myös kirjoittaa yhteisen lausunnon. He eivät voi kriittisesti viitata sellaiseen, jota eivät ole esittäneet väitöstilaisuudessa. Lausunnon suositeltava pituus on 2-5 sivua. Tarvittaessa vastaväittäjät toimittavat liitteen mahdollisesti huomaamistaan pienistä asia- ja muotovirheistä väittelijälle, jotta niitä ei tarvitse käydä läpi itse väitöstilaisuudessa.

Väittelijällä on oikeus halutessaan esittää lausunnoista kirjallinen vastine tutkimusneuvostolle.

Kustos laatii tilaisuuden kulusta raportin, joka toimitetaan tutkimusneuvostolle.

Tutkimusneuvosto päättää väitöstutkimuksen hyväksymisestä vastaväittäjien lausuntojen ja mahdollisen vastineen perusteella. Tutkimusneuvostolle tuodaan myös tiedoksi kustoksen lausunto väitöstilaisuuden kulusta. Väitöstutkimuksen hylkääminen vasta väittelyvaiheessa on periaatteessa mahdollista mutta harvinaista.

Kun tutkimusneuvosto on hyväksynyt väitöstutkimuksen, väittelijä täyttää tohtorin tutkinnon todistushakemuksen. Kaikkien TeaKista valmistuvien opiskelijoiden yhteinen juhla, publiikki, on kaksi kertaa vuodessa, touko- ja joulukuussa, ja siihen vastavalmistuneiden tohtoreiden toivotaan osallistuvan.

Valmistuneet ovat tervetulleita liittymään Teatterikorkeakoulun alumnitoimintaan.