Skip to Main Content

Tutken opas: 1. Väitöstutkimuksen esitarkastaminen ja väittelyluvan myöntäminen

Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen ohjeisto tohtorikoulutettaville, heidän ohjaajilleen sekä esitarkastajille ja vastaväittäjille.

1.1 Väitöstutkimukseen kuuluvien taiteellisten osien tarkastus

1.1.1 Väitöstutkimuksen taiteelliset osat

Väitöstutkimus voi sisältää 1–3 tarkastettavaa taiteellista osaa, jotka voivat olla esimerkiksi esityksiä, demonstraatioita tai työpajoja. Niiden määrä ja toteutuksen aikataulu esitellään tutkimussuunnitelmassa, jota päivitetään tarpeen mukaan. Tutkimussuunnitelma kuvaa taiteellisten osien merkityksen väitöstutkimuksen kokonaisuudessa. Sellaisia taiteellisia töitä ei tarkasteta, jotka ainoastaan tuottavat aineistoa väitöstutkimukseen. Tutkimussuunnitelman päivittämisen käytännöt on kuvattu tarkemmin Tutken oppaan osiossa Tohtoriohjelma.

1.1.2 Tarkastajien/esitarkastajien nimeäminen

Keskusteltuaan väitöstutkijan, työn ohjaajien ja Tutken opetushenkilökunnan kanssa vastuuopettaja on yhteydessä mahdolliseen kahteen tarkastajaan/esitarkastajaan. Heidän suostuttuaaan tehtävään, vastuuopettaja tekee esityksen heidän nimeämisestään Teatterikorkeakoulun tutkimusneuvostolle. Tutkimusneuvosto nimeää tarkastajat/esitarkastajat. Tarkastuksesta tarkemmin Tutken oppaan osiossa Ohjaus, tarkastus, väitös.

Tarkastajat/esitarkastajat toimivat yleensä sekä taiteellisten osien tarkastajina että kommentaarin esitarkastajina ja usein myös vastaväittäjinä. Tarkastajien/esitarkastajien valinnan kriteereinä on muodollinen pätevyys ja asiantuntevuus. Vähintään yhdellä tarkastajalla/esitarkastajalla on oltava tohtorin tutkinto. Toinen tarkastaja/esitarkastaja voidaan valita taiteellisin perustein. Valintaan vaikuttavat esteellisyys (kts. Taideyliopiston eettiset ohjeet), käytännön seikat ja opiskelijan toiveet. Tarkastajista/esiarkastajista neuvotteleminen ohjaajien ja vastuuopettajan kanssa tulee käynnistää vähintään neljä kuukautta ennen ensimmäisen tarkastettavan taiteellisen osan toteuttamista. Kaikki yhteydenpito tarkastajiin/esitarkastajiin tapahtuu vastuuopettajan tai suunnittelijan välityksellä.

1.1.3 Taiteellisen osan tarkastusluvan myöntäminen

Väitöstutkija pyytää ohjaajiaan ja vastuuopettajaansa puoltamaan tarkastusluvan myöntämistä ja toimittamaan puoltonsa sähköpostitse suunnittelijalle.

Puoltojen perusteella Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman johtaja myöntää taiteellisen osan tarkastusluvan. Tarkastusluvan pitää olla myönnettynä neljä viikkoa ennen taiteellista osaa.

Väitöstutkija ilmoittaa vastuuopettajalle ja suunnittelijalle hyvissä ajoin, viimeistään kaksi kuukautta ennen kunkin taiteellisen osan toteutusta, milloin ja missä väitöstutkimukseen kuuluva osa toteutetaan. Vastuuopettaja ja suunnittelija välittävät tiedon tarkastajille.

1.1.4 Taiteellisesta osasta tiedottaminen

Väitöstutkijan tulee toimittaa tarkastettavasta taiteellisesta osasta tiedote Taideyliopiston viestintään. Jos tarkastettava taiteellinen osa toteutetaan taiteellisen toiminnan palvelujen (TTP) tuotantona, väitöstutkija lähettää tiedotusmateriaalit TeaKissa nimetylle tuottajalleen tai esitystiedottajalle. Väitöstutkija vastaa myös siitä, että kaikista tiedotteista käy ilmi, että esitys liittyy hänen Tutkessa tekemäänsä väitöstutkimukseen.

1.1.5 Taiteellisen osan tarkastus

Väitöstutkimuksen tekijän tulee toimittaa vastuuopettajalle ja suunnittelijalle päivitetty tutkimussuunnitelma ja ns. linkkipaperi vähintään kaksi viikkoa ennen tarkastustilaisuutta. Vastuuopettaja tai suunnittelija välittää ne taiteellisen osan tarkastajille. Tutkimussuunnitelmaan sisältyy kuvaus kaikista väitöstutkimuksen aikana toteutettavista taiteellisista osista ja niiden keskinäisestä suhteesta. Linkkipaperi on kirjallinen kuvaus siitä, miten tarkastettava taiteellinen osa liittyy väitöstutkimuksen kokonaisuuteen ja sen tutkimuskysymyksiin. Päivitetyn tutkimussuunnitelman ja linkkipaperin on ehdittävä tarkastajille kaksi viikkoa ennen tarkastustilaisuutta. 

Tarkastuksessa arvioidaan, miten taiteellinen osa vastaa esitettyyn tutkimuskysymykseen tai -ongelmaan, miten se käsittelee tutkimuksen tematiikkaa ja millaista tietoa tai ymmärrystä aiheesta se tuottaa. Tarkastaja arvioi taiteellista osaa suhteessa tutkimuksen kokonaisuuteen tutkimussuunnitelman, linkkipaperin ja oman kokemuksensa perusteella. Arvioinnissaan hän voi käyttää apunaan seuraavia kysymyksiä:

  • Osoittaako arvioitavana oleva taiteellinen osa (esitys, demonstraatio tai projekti) sitä mitä tekijä väittää sen osoittavan?
  • Millä tavoin taiteellinen osa vastaa esitettyyn tutkimuskysymykseen tai -ongelmaan?
  • Millä tavalla taiteellinen osa tuo esiin niitä ilmiöitä tai tapahtumia, joita tutkimus koskee? 
  • Lisääkö taiteellinen osa tietoa tai ymmärrystä aiheestaan?
  • Mitä uutta tai omaperäistä se tuo alansa käytäntöihin ja tutkimukseen?
  • Missä määrin se on alan käytäntöjen ja tutkimuksen kannalta kiinnostava ja ajankohtainen?
  • Miten esitelty malli, menetelmä tai keksintö toimii käytännössä?
  • Miten taiteellinen osa osoittaa valittujen taiteellisten menettelyjen ja tutkimusmenetelmien hallintaa tai kykyä kehittää niitä?
  • Miten taiteellinen osa liittyy tutkimuksen kokonaisuuteen? 

Tarkastaja voi halutessaan esittää tarkentavia kysymyksiä tarkastustilaisuudessa. Väitöstutkija voi järjestää tarkastustilaisuuden ja siihen liittyvän keskustelun taiteelliselle osalle soveltuvalla tavalla.

Tarkastajat toimittavat lausuntonsa tohtoriohjelman suunnittelijalle kuukauden kuluessa tarkastuspäivästä. Suunnittelija toimittaa lausunnoista kopiot väitöstutkijalle, tämän ohjaajille, vastuuopettajalle ja aikanaan tutkimusneuvoston jäsenille kokouksessa, jonka asialistalla taiteellisen osan hyväksyminen osaksi tohtorin tutkintoa on.

Väitöstutkija vastaa taiteellisen osan laadukkaasta dokumentoinnista sekä taltiointiin liittyvistä tekijänoikeuksiin ja tietosuojaan liittyvistä kysymyksistä. Usein taltiointia käytetään osana kommentaarin audiovisuaalista materiaalia. Lisäksi sitä hyödynnetään väitöstutkimuksen arvioinnissa ja mahdollisesti muussa viestinnässä. Taltiointi arkistoidaan.

1.1.6 Taiteellisen osan hyväksyminen osaksi väitöstutkimusta

Tarkastajan ensisijainen tehtävä on arvioida, onko esitys, demonstraatio tai työpaja hyväksyttävissä väitöstutkimuksen taiteelliseksi osaksi. Lausunnossa tarkastajan tulee ilmaista, puoltaako hän taiteellisen osan hyväksymistä vai ei. Molemmissa tapauksissa lausunnossa tulee esittää kommentteja ja kritiikkiä, jotka perustelevat tarkastettavan taiteellisen osan puoltamista tai hylkäämistä. Tutkimusneuvosto päättää taiteellisen osan hyväksymisestä osaksi väitöstutkimusta tarkastuslausuntojen perusteella.

Jos tarkastaja esittää taiteellisen osan hylkäämistä, väitöstutkijalla on oikeus esittää vastine esitarkastajien lausunnosta tutkimusneuvoston kokouksessa. Tutkimusneuvosto voi tarkastajien lausuntojen perusteella päättää tarkastusprosessin keskeyttämisestä, jolloin tarkastettava osa on toteutettava uudestaan. Tarkastusprosessi voidaan käynnistää uudelleen, kun Tutken taiteellisen tutkimuksen vastuuopettaja ja ohjaajat puoltavat sitä. Tutkimusneuvosto nimeää työlle samat tai uudet tarkastajat/esitarkastajat.