Skip to Main Content

Tutken opas: Rakenteet, säädökset

Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen ohjeisto tohtorikoulutettaville, heidän ohjaajilleen sekä esitarkastajille ja vastaväittäjille.

B. Tutke osana Taideyliopistoa ja Teatterikorkeakoulua

Taideyliopiston kolme akatemiaa ovat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Taideyliopiston Research Hub ja sen kolme tutkimuskeskusta, Taiteellisen tutkimuksen keskus (CfAR), Taidekasvatuksen tutkimuskeskus (CERADA) ja Historiafoorumi (HiFo) muodostavat postdoc-toimintaan keskittyvän tutkimusympäristön. Taideyliopiston Avoin kampus edistää avointa yliopisto-opetusta.

Tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen johtoryhmä (TTJOR) koordinoi, kehittää ja tukee yliopiston tohtorikoulutusta ja tutkimusta. Johtoryhmän puheenjohtajana toimii Taideyliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori ja jäseninä kolmen akatemian tutkimuksesta vastaavat varadekaanit ja tohtorikoulujen/ohjelmien johtajat sekä Research Hubin tutkimuskeskusten johtajat.

Esittävien taiteiden tutkimuskeskus, Tutke, on osa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulua. Sen tehtävänä on vastata sekä esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmasta että tutkimuksesta. Tutkessa tehtävä tutkimus on yksikön mission ja vision mukaan määritelty taiteelliseksi tutkimukseksi. Taideyliopistotasolla Tutke on rinnasteinen muiden akatemioiden vastaavien tohtorikoulutusyksiköiden kanssa.

Tutken väitöstutkijoiden, henkilöstön ja tutkijoiden edustajia on Teatterikorkeakoulun muiden koulutusohjelmien edustajien ohella mukana akatemian toimielimissä. Heidän tehtävänään on valvoa ja tukea Tutkessa tehtävän tutkimuksen yhteyttä koulutusohjelmiin ja edustaa esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen asiantuntemusta TeaKissa. Tutke toimii yhteistyössä perusopetuksen koulutusohjelmien kanssa, jotka vastaavat Teatterikorkeakoulun edustamien esittävien taiteiden alojen kandidaattien ja maisterien koulutuksesta. Perusopetuksen koulutusohjelman professorin ja väitöstutkijan välinen kommunikaatio on osa tätä yhteistyötä. Kukin väitöstutkimus asettuu omalla tavallaan suhteessa taiteen, teorian ja pedagogian kenttään. Taiteelliselle tutkimukselle tyypillisesti kukin tutkimus sisältää kaikkia näitä näkökulmia ja tutkimusta arvioidaan niiden kannalta. Tutke kannustaa erilaisiin taiteidenvälisiin ja monitaiteisiin projekteihin Taideyliopistossa yli akatemiarajojen.


Tutkimusneuvosto

Teatterikorkeakoulun tutkimusneuvosto (TN) keskittyy opintojen ja tutkimuksen laadun valvontaan sekä strategisiin päätöksiin. Tutkimusneuvoston päätökset liittyvät usein joko opintojen alkuun tai loppuun. Tutkimusneuvosto muun muassa hyväksyy uudet väitöstutkijat, nimeää esitarkastajat, hyväksyy taiteelliset osat esitarkastuslausuntojen perusteella osaksi väitöstutkimusta, nimeää vastaväittäjät, myöntää väittelyluvan sekä hyväksyy väitöstutkimuksen tohtorin tutkintoon kuuluvana opin- ja taidonnäytteenä vastaväittäjien lausuntojen perusteella. Tutkimusneuvoston puheenjohtajana toimii Teatterikorkeakoulun tutkimuksesta vastaava varadekaani ja se kokoontuu lukuvuosien aikana noin kerran kuukaudessa.

B1. Toimintaa ohjaavat säädökset

Tutken toimintaa ohjaavat Taideyliopiston strategia  (2021–2030), Teatterikorkeakoulun toimintasuunnitelma (2021–2024) ja Tutken visio ja missio (2021–2030). Taideyliopiston strategian päätavoitteet ovat vahva ja verkottunut yliopisto, innostava oppimisympäristö, vaikuttava tutkimus sekä vastuullinen ja aloitteellinen kansainvälistyminen.

Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman toimintaa säätelevät Taideyliopiston koulutussääntö ja koulutussääntöä täydentävä Teatterikorkeakoulun ohje. Ne määrittelevät tohtoriohjelman valintaprosessin, tutkinnon suorittamisen yleiset kriteerit sekä jatkotutkinnon rakenteen. Tohtoriopintojen sisällön määrittää opetussuunnitelma. Tutken hallinnollista toimintaa ohjaavat Taideyliopiston johtosääntö  ja Teatterikorkeakoulun ohjesääntö. Johtosääntö, ohjesääntö ja koulutussääntö löytyvät yliopiston verkkosivuilta.

Tutken organisaatio 

Tutken henkilökuntaan kuuluvat kaksi taiteellisen tutkimuksen professoria, kaksi yliopistonlehtoria, työsuhteiset tohtorikoulutettavat, tutkimushankkeiden projektitutkijat ja vierailevat tutkijat. Tutken erikoissuunnittelija, suunnittelija ja koordinaattori työskentelevät Teatterikorkeakoulun opintopalveluissa.

Tutken opetushenkilökunta kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan ja päättämään keskuksen käytännön asioista. Yhteydenpidon varmistamiseksi kullekin väitöstutkijalle on nimetty Tutken akateemisesta henkilöstöstä vastuuopettaja, jota väitöstutkija pitää ajan tasalla tutkimuksen etenemisestä.

Taiteellisen tutkimuksen professorit vastaavat yhdessä tohtoriohjelman taiteellispedagogisesta linjaamisesta ja kehittämisestä. Vastuuopettajina he huolehtivat HOPS-keskusteluista ja tekevät päätöksiä ohjaajien nimeämiseen ja tutkimussuunnitelmien päivittämiseen liittyen. 

Tutken ajankohtaisia asioita käsitellään opetusviikoilla järjestettävillä Tutke-kahveilla. Lisäksi tutkelaiset kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa yleiskokouksiin, joissa väitöstutkijat ja henkilökunta voivat arvioida, keskustella ja suunnitella tulevaa toimintaa.

Kansainvälisyys ja julkaisutoiminta Tutkessa

Taideyliopiston ja Teatterikorkeakoulun strategioissa tuetaan kansainvälistymistä, samoin Tutken missiossa ja visiossa. Tutkessa on väitöstutkijoita useista eri maista ja opetukseen osallistuu myös paljon ulkomaisia vierailijoita. Tutken henkilökunta osallistuu aktiivisesti kansainvälisten esittävien taiteiden ja taiteellisen tutkimuksen järjestöjen toimintaan ja kannustaa väitöstutkijoita toimimaan samoin. Tutke kannustaa väitöstutkijoiden osallistumista kansainvälisiin residensseihin ja vaihtoon ulkomaisissa tutkimuslaitoksissa. Kansainväliseen konferenssiin osallistuminen kuuluu opetussuunnitelmaan.

Tutken henkilöstö osallistuu kansainväliseen julkaisutoimintaan, arvioi ja toimittaa julkaisuja. Tutken opetuksen yksi tavoite on antaa väitöstutkijoille valmiuksia ja kannustusta kansainvälisten julkaisujen laatimiseen. Julkaisemisessa on hyvä huomioida Suomen Akatemian avoimen julkaisun  periaatteet.

Tutkella on oma julkaisutoimikunta, ja Tutke vastaa sisällöllisesti kahdesta Teatterikorkeakoulun julkaisusarjasta. Acta Scenicassa julkaistaan vertaisarvioitua tutkimusta, mukaan lukien väitöstutkimukset. Monimediainen Nivel pyrkii edistämään taiteellista tutkimusta esimerkiksi oppimateriaalien ja konferenssijulkaisujen muodossa.