Skip to Main Content

Tutken opas: Käytännön ohjeita, rahoitus

Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen ohjeisto tohtorikoulutettaville, heidän ohjaajilleen sekä esitarkastajille ja vastaväittäjille.

B2. Käytännön ohjeita väitöstutkijalle

Taideyliopisto, Teatterikorkeakoulu ja Tutke tarjoavat väitöstutkijalle opintojen tueksi seuraavia palveluja, tiloja ja välineitä.

Kirjasto

Kuvataideakatemian kirjasto, Teatterikorkeakoulun kirjasto ja Sibelius-Akatemian kirjaston toimipisteet Helsingissä ja Kuopiossa muodostavat yhdessä Taideyliopiston kirjaston. Se palvelee Taideyliopiston henkilökuntaa, opiskelijoita ja yleisöä.

Kirjaston lainauskortin saa rekisteröitymällä kirjaston asiakkaaksi kirjastossa. Rekisteröityminen vaatii henkilöllisyyden todistamista. Kirjastokortilla voi lainata kaikista Arsca-kirjastoista ja kirjastokortin voi myös rekisteröidä Helsingin yliopiston kirjastossa.

Kirjaston elektronisia aineistoja voi käyttää myös Teatterikorkeakoulun verkon ulkopuolella kirjautumalla kirjaston sivulta etäkäyttäjäksi omilla tunnuksilla. Teatterikorkeakoulun väitöstutkimukset ovat löydettävissä Taideyliopiston Taju-julkaisuarkistossa.

Kirjasto tarjoaa myös esimerkiksi työtiloja, kaukolaina- ja tiedonhakupalveluita, joita voi kysyä suoraan Teatterikorkeakoulun kirjaston henkilökunnalta. Tiedonhakuun saa tarvittaessa tukea Teatterikorkeakoulun kirjaston henkilökunnalta. Väitöstutkijat voivat myös esittää kirjastolle pyyntöjä aineistohankinnoista.

Työskentelytilat, välineet ja muu tuki 

Tutkijoiden työhuoneet on varattu ensisijaisesti Teatterikorkeakoulun työsuhteisten tohtorikoulutettavien ja rahoitettujen, kokoaikaista tutkimustyötä tekevien väitöstutkijoiden käyttöön. Työhuonetilojen jonotuslista on opintokoordinaattorilla. Teatterikorkeakoulun tilojen käyttö on sidoksissa järjestettävään opetukseen ja muuhun toimintaan sekä aukioloaikoihin.

Väitöstutkijoilla on oikeus käyttää Teatterikorkeakoulun tiloja siellä tapahtuvan opiskeluun ja tutkimukseen. Katso tilavarausohjeet Artsissa ja Opiskelijan Uniartsissa ja kysy tarvittaessa lisäohjeita koordinaattorilta.

Tutkella on joitakin lainattavia laitteita kuten kameroita. Tilanne vaihtelee. Laitteiden saatavuus ja lainauskäytännöt kannattaa tarkistaa opintokoordinaattorilta. Teatterikorkeakoulussa on myös esimerkiksi äänentallennukseen sopivia laitteita sekä mahdollisuus editointiin, jos se liittyy Tutkessa tapahtuvaan tutkimukseen tai opiskeluun. Näistä välineistä ja mahdollisuuksista vastaa taiteellisen toiminnan palveluiden (TTP) AV-henkilöstö.

Tietokoneiden ja muiden laitteiden käytössä on noudatettava Taideyliopiston tietoturvaohjeita. Teatterikorkeakoulussa työsuhteessa olevat jatkotutkinto-opiskelijat ovat Teatterikorkeakoulun henkilökuntaa ja noudattavat IT- hankintaohjeita. Tulostamisesta kampuksella löytyy tietoa Artsista ja Opiskelijan Uniartsista.

Taideyliopisto tarjoaa myös väitöstutkijoille opintopsykologin ja yliopistopapin palveluja. Liikuntamahdollisuuksia tarjotaan UniSport-liikuntapalvelujen kautta. Teatterikorkeakoulussa on myös kuntosali, joka sijaitsee Torin alla. Sitä voi käyttää koulun aukioloaikoina.

B3. Tohtoriopintojen rahoitus

Teatterikorkeakoulun ja Tutken rahoitusmahdollisuudet 

Teatterikorkeakoulu tukee päätoimista ja tavoitteellista jatkotutkinto-opiskelua palkkaamalla muutamia jatkotutkinto-opiskelijoita maksimissaan kahden vuoden määräajaksi kerrallaan määräaikaiseen, kokoaikaiseen työsuhteeseen Teatterikorkeakouluun. Työsuhteiset jatkotutkinto-opiskelijat ovat Teatterikorkeakoulun henkilökuntaa, joilla on työntekijän velvollisuudet ja edut (ks. esim. perehdytyssivu Artsissa). Heidän työsuunnitelmaansa, joka on 1612 tuntia vuodessa (ns. kokonaistyöaika), sisältyy 5 % (80 h 36 min/vuosi) työaikaa Tutkelle. Työ voi olla esimerkiksi opetusta, yhteisten tapahtumien järjestämistä, symposiumien tai seminaarien järjestämistä. Työtehtävistä sovitaan vastuuopettajan ja esihenkilön kanssa.

Tutkimushankkeet ovat yliopistotasolla koordinoituja kokonaisuuksia, joita rahoittavat valtakunnalliset toimijat kuten Suomen Akatemia. Taideyliopiston tutkimuspalveluissa tutkimushankkeita ja tutkimusrahoitusta koordinoivat tutkimusrahoituksen asiantuntijat.

Tutkella on käytössä tohtoriopintojen tutkijakohtainen budjetointi. Tohtorintutkinnon suorittamista (tarkastettavat taiteelliset osat, opintopisteytettävät konferenssit) rahoitetaan sen puitteissa korkeintaan kuuden ensimmäisen opintovuoden ajan. Tarkista kulloinkin voimassa olevat ohjeet tuotanto- ja matkatuen hakemiseen suunnittelijalta tai vastuuopettajalta.

Tohtorikoulutettava voi toteuttaa yhden taiteellisen tuotannon taiteellisen toiminnan palveluiden (TTP) kanssa. Tällöin tuotanto on osa Teatterikorkeakoulun esitystoimintaa. Täytä TTP:n tuotantohakulomake aina, myös muista kuin TTP:n tuottamista taiteellisista osista ja silloinkin, kun et hae Tutkelta tuotantotukea. Tutken koordinaattori lähettää hakuilmoituksen ennen hakuajan alkua. TTP on tohtorikoulutettavan tukena tuotannollisissa kysymyksissä myös silloin, kun se ei toimi taiteellisen osan tuottajana.

Taideyliopiston tukisäätiö jakaa apurahoja TeaKin opiskelijoille mukaan lukien tohtorikoulutettavat.

Muita rahoitusmahdollisuuksia

Kansaneläkelaitos (Kela) myöntää korkeakouluopintoihin opintotukea, jonka muoto ja kesto riippuvat hakijan aiemmasta opiskelu- ja työhistoriasta. Yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työelämässä ollut henkilö voi olla oikeutettu myös aikuiskoulutustukeen.

Apurahoja taiteelliseen työskentelyyn ja tutkimustyöhön myöntävät useat säätiöt, esimerkiksi Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö ja Koneen Säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Taiteen edistämiskeskus ja alueelliset taidetoimikunnat. Rahoitusmahdollisuuksia ja muuta tietoa tutkimuksesta voi etsiä Tiedejatutkimus.fi-sivustolta.

Apurahan tarkoituksena on turvata suunnitelman mukainen työskentely joko kokonaan tai osittain ansiotyöstä vapaana. Apurahat ovat määräaikaisia, ja ne voivat kattaa yhdestä kuukaudesta viiteen vuoteen kestävän työskentelyajan, yleensä kuitenkin korkeintaan vuodeksi kerrallaan. Mikäli rahoittaja ei myönnä erillisiä varoja tarvittaviin kustannuksiin, niitä varten kannattaa hakea kohdeapurahaa.

Kohdeapurahaa kannattaa hakea erityisesti taiteellisen osan tuotantoon, mutta myös kielentarkastus- ja käännöskuluihin, dokumentaation editointityöhön tai muun aputyövoiman palkkaamiseen. Matka-apurahaa voi hakea perustellulla matkasuunnitelmalla. Kysymykset, jotka liittyvät apurahahakemuksiin ja raportointiin, voi esittää Tutken henkilökunnalle.

Apurahan hakemiseksi tarvitaan aina perusteltu ja yksityiskohtainen suunnitelma, josta käy ilmi, miksi rahoitus on välttämätön ja mihin se aiotaan käyttää. Erityisesti tutkimusapurahoja haettaessa hakemuksen liitteeksi vaaditaan yleensä ohjaajan lausunto ja mahdollisesti muita suosituksia. Apurahahakemuksen perusta on tutkimussuunnitelmassa. Apurahan hakijan tulee pyytää ohjaajalta lausunto vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin ja esittää sen tueksi päivitetty tutkimussuunnitelma tai ainakin hakemusluonnos. Jos hakemukseen tarvitaan yliopistositoumus, se pitää myös pyytää vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin.

Myönnetyn apurahan käyttämisestä on aina annettava kirjallinen selvitys. Vähintään neljän kuukauden pituiset apurahajaksot kerryttävät eläkettä, ja tällaisen apurahan saaja on siksi velvollinen ottamaan MYEL-vakuutuksen Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta (Mela).