Tässä oppaassa kerrotaan mikä on DMPTuuli-työkalu, ja miten sitä voi hyödyntää aineistonhallintasuunnitelmaa tehtäessä. Oppaan r
akenne vastaa yleisen DMPTuuli-pohjan rakennetta.Aineistonhallinnan oppaasta löytyy lisätietoa tutkimuksen avoimuuden ja aineistonhallinnan lähtökohdista, sekä tarkempaa tietoa aineistojen avaamisesta ja julkaisemisesta.
3. Dokumentointi ja metatiedot
4. Tallentaminen ja varmuuskopiointi
Aineistonhallinnan opas (erillinen opas)
Kirjasto tarjoaa tukea aineistonhallintasuunnitelman laadintaan ja datan hallintaan sekä kuvailuun sen määritetyn elinkaaren ajan. Meidät tavoitat parhaiten sähköpostitse:
Kirjaston tutkimuspalvelut: lib.research@uniarts.fi
Maaria Harviainen, tietoasiantuntija
maaria.harviainen@uniarts.fi
puh. 040 710 4225
Harri Ollikainen, tietoasiantuntija
harri.ollikainen@uniarts.fi
puh. 050 477 5445
DMPTuuli on tutkijoille suunnattu kaikille avoin aineistonhallintasuunnitelmatyökalu (DMP tulee sanoista Data Management Plan). Ohjelmaa voi hyödyntää tutkimussuunnitelman tekemisen yhteydessä, rahoitusta hakiessa ja aineistonhallinnassa tutkimushankkeen eri vaiheissa.
DMPTuulin avulla tutkija pystyy jäsennellysti ja tuetusti suunnittelemaan aineistonhallintaansa. Yleisohjeiden lisäksi DMPTuulissa voi valita rahoittajien ja tutkimusorganisaatioiden rahoitushaku- organisaatio- ja datatyyppikohtaisia ohjeita.
Aineistonhallintasuunnitelmassa kuvataan tutkimusaineiston hankkeen aikainen:
Suunnitelma liitetään rahoitushakemukseen erillisenä liitteenä (1-4 sivua).
Mikäli tutkimuksessa ei synny säilytettävää tutkimusaineistoa tai käytetty aineisto on jo avointa, kuvaa silti tilanne liitteellä lyhyesti ja liitä se hakemukseesi. Muutenkin kysymyksiin vastataan soveltuvin osin. Mikäli käytät vain jo olemassa olevaa, jo avointa aineistoa, sitä ei luonnollisesti tarvitse tallentaa uudelleen.
Jos aineistosi on salassa pidettävää eikä sitä siis voi avata, tämän voi todeta ja perustella liitteessä. Aineiston metadata (kuvailutiedot) on kuitenkin suositeltavaa tallentaa kansalliseen tai kansainväliseen hakupalveluun.
Miksi tutkimusaineistojen hallinta ja hallinnan suunnittelu on tärkeää?
Aineistonhallintasuunnitelman tulisi kuvata, miten tutkimusaineistoja käsitellään koko tutkimuksen elinkaaren ajan. Aineistonhallintasuunnitelmaa tulisi päivittää tutkimushankkeen edistyessä.
Aineistonhallintakäytäntöjen tulisi perustua ns. FAIR-periaatteisiin, joiden mukaisesti aineiston tulee olla löydettävissä (Findable), saavutettavissa (Accessible), yhteentoimivaa (Interoperable) ja uudelleen käytettävissä (Reusable).
Aineistonhallinnassa "aineisto" (data) ymmärretään laajasti ja se pitää sisällään:
Eri tieteenalojen aineistonhallintasuunnitelmia, joita voi tarkastella esimerkkeinä. Huom. että esim. DMPTuulissa olevia julkisia suunnitelmia ei ole tarkastettu tai arvioitu.