Aineiston keräämisvaiheessa on huomioitava useampia seikkoja, kuten oikeudet, eettiset seikat, tutkimuksen hetkellä vallitsevat kontekstuaaliset asiat sekä myös tietoa itse keruuprosessista. Tiedot kirjataan ylös ja lopuksi kaikki tutkimuksen kannalta relevantti tieto liitetään säilytettävään aineistoon. Lopuksi kaikki aineistot kuvaillaan siten, että kuvailu muodostaa laadukasta metadataa, joka mahdollistaa myöhemmin tietojen hyvän löytymisen.
Aineistonhallintasuunnitelma on osa tutkimussuunnitelmaasi. Päällekkäisyyksien välttämiseksi voit viitata aineistonhallintasuunnitelmassa tutkimussuunnitelmaan ja päinvastoin. Kuvaa aineiston analysointi ja käytetyt menetelmät tutkimussuunnitelmassa.
Kuvaa tässä kohdassa lyhyesti, millaista aineistoa olet keräämässä tai tuottamassa. Selitä myös, millaista olemassa olevaa aineistoa aiot käyttää (esim. haastatteluaineistoja, tekstejä, kuvia, valokuvia, ääni- tai videotallenteita). Jos keräät ja käsittelet sensitiivistä dataa, lue lisää tietosuojasta ja Taideyliopiston tietosuojapolitiikasta.
Vastauksesi tähän kohtaan muodostaa suunnitelman loppuosan perusrakenteen. Luokittele aineistosi esimerkiksi seuraavasti ja käytä samaa luokittelua kaikissa suunnitelman kohdissa:
Mainitse sekä tutkimushankkeen aikana että arkistoinnissa käytetyt tiedostomuodot.
“Arkistomateriaali Kansallisarkistosta on joko digitoitu tai mikrofilmillä. Materiaalin käyttö käsillä olevaan tutkimukseen ei edellytä erillistä lupaa. Käytän myös avointa aineistoa X- ja Y-rekistereistä. Nämä rekisteriaineistot ovat saatavilla avoimesti joko verkossa tai painettuina asiakirjoina.”
Aineiston laadunhallinnalla varmistetaan, että aineisto ei epähuomiossa muutu ja että aineisto pysyy virheettömänä koko sen elinkaaren ajan. Laatuongelmia voi syntyä aineistojen teknisen käsittelyn, konvertoinnin tai siirron vuoksi tai sisällön käsittelyn ja analyysin aikana.
Selitä, miten aineiston yhtenäisyys ja datan keruun laatu varmistetaan ja miten se dokumentoidaan. Laadunhallinta voi tarkoittaa mm. sen varmistamista, että alkuperäisten kuva- ja AV-tiedostojen laatu säilyy pakatussa formaatissa, standardoituja havainnointimenetelmiä ja -käytäntöjä, datan syötön validointia, datan vertaisarviointia tai datan kuvaamista asiasanastojen avulla.
“In [project X], the software and formats that will be used are based on open and established standards to enable data reuse, interoperability and sharing of the data."