Tutkimushankkeen aikana käsitellään paljon erilaisia tietoja ja materiaaleja, kuten esimerkiksi muistiinpanoja, sähköpostiviestintää, tutkimussuunnitelmia, tutkimusaineistoja tai artikkeliluonnoksia.
Jo tutkimushankkeen alkuvaiheessa kannattaa suunnitella tiedonhallinta hankkeen elinkaaren ajaksi. Tiedonhallinnan suunnitteluun sisältyy muun muassa tiedonhankinnan suunnittelu, hankkeen aikana kertyvien erilaisten tietoaineistojen käsittelyn, säilyttämisen ja arkistoinnin sekä tulosten julkaisemisen suunnittelu. Tutkimusaineistojen hallinnan suunnittelu on osa tiedonhallinnan suunnittelua.
Hankkeen alussa vastuullinen johtaja sopii tutkijoiden kanssa talletettavan, avattavan ja arkistoitavan materiaalin kokoamisen periaatteista. Myös yksilörahoituksella työskentelevän tutkijan tulee suunnitella hankkeen tiedonhallinnan periaatteet mukaan lukien tutkimusaineistojen hallinta.
Hankemappiin (sähköinen ja/tai fyysinen) kootaan hankkeen aikana syntyvä keskeinen materiaali, jota tarvitaan hankkeen hallinnassa. Hankemapin kokoamisessa tulee noudattaa rahoittajan ohjeita ja huomioida yliopiston ohjeet arkistoinnista.
Hankemapissa vastuullisen johtajan vastuulla:
Hankemapissa talouspalveluiden vastuulla:
Tutkimusaineistojen hallinnan suunnittelu on osa tutkimuksen avoimuutta. Aineistonhallinnan suuntaviivat on määritelty Taideyliopiston tutkimusaineistopolitiikassa ja sen toteuttamissuunnitelmassa. Tutkimusaineistojen hallinnassa ja avaamisessa noudatetaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä huolehditaan luottamuksellisten tietojen suojaamisesta.
Ulkopuolisella tutkimusrahoituksella työskentelevän tulee tarkistaa rahoittajan vaatimukset tutkimusaineistojen avoimuudesta. Avattavissa tutkimusaineistoissa on mainittava rahoittaja ja rahoituspäätöksen numero. Rahoittajien vaatimuksista ja kansallisista vaatimuksista tutkimusaiheistojen hallinnoimiseen löydät tietoa mm. Avoin tiede ja tutkimus -sivustolta.
Tutkimushanketta haettaessa, suunniteltaessa ja käynnistettäessä laaditaan päivitettävä aineistonhallintasuunnitelma. Suunnitelmassa kuvataan, miten tutkimusaineisto hankitaan, miten sitä käytetään ja säilytetään tutkimusprojektin aikana? Miten mahdollistetaan aineiston käyttö projektin päätyttyä? Aineistonhallintasuunnitelman laatimisen yhteydessä kannattaa sopia projektiin osallistuvien henkilöiden tutkimusaineistoihin liittyvistä tehtävistä, vastuista ja oikeuksista. Lisäksi on hyvä arvioida etukäteen aineiston vaatima tallennuskapasiteetti sekä tekniset toteutukset aineiston säilyttämiseen.
Hankemappiin koottavaa aineistoa:
Tiedonhallinnan suunnittelu ja arkistointi
Taina Turpeinen
Kirjastopalvelut / Aineistonhallinta, DMPTuuli ja metadata
lib.research@uniarts.fi
painetut ja elektroniset aineistot sekä aineiston hankinta ja kaukopalvelu
hankerahoituksella hankittua kirjallisuutta voi hankkeen päätyttyä siirtää kirjaston käyttöön. Pääasiallisesti tutkimushankkeiden erikoiskirjallisuuden hankinnat tehdään hankkeen varoilla. Kirjasto voi sovittaessa hankkia Taideyliopistoa hyödyttävää kirjallisuutta.
ORCID-tutkijatunnisteen käytön opastus