Tietokannasta saadaan hakutuloksena viitteitä. Viitteet
Suuri osa tietokannoista sisältää julkaisuista ainoastaan viitetiedot, mutta kokonaisia tekstejä sisältävissä tietokannoissakin löytyy julkaisun viite. Tietokannoista haettaessa haku kohdistuu viitetietoihin. Hyvin osuneen hakutulosviitteen tietoja voi hyödyntää jatkohakuja tehtäessä.
Viite sisältää teoksen bibliografiset tiedot eli
Osaan tietokannoista on tallennettu vain dokumenttien viitetiedot, mutta osa on kokotekstitietokantoja, joista löytyvät dokumentit kokonaisuudessaan, joko PDF- tai HTML-muotoisina. Viitetietokannoista saatujen lähteiden saatavuus on selvitettävä: löytyykö julkaisu omasta kirjastosta, muualta Suomesta, verkosta vai ulkomailta. Tietokannat sisältävät usein erillisen linkityspalvelun (Check for Uniarts fulltext), jonka avulla saatavuuden Taideyliopistossa voi selvittää, jos artikkeli on saatavilla jostain muusta tietokannasta.
Kokoteksti / Full text -linkki kertoo, onko kokonainen artikkeliteksti saatavana. Jos artikkelin viitteen alapuolella on tieto esim. PDF Full Text, artikkeliteksti avautuu linkkiä klikkaamalla.
Jos artikkelia ei löydy tietokannoista kokotekstinä, lehti tai kirja jossa se on ilmestynyt, on paikannettava kirjastosta. Etsi esim. Arscan e-aineistohaulla artikkelin tiedot, ja hae sen jälkeen Arscan perushaulla lehteä nimellä, ja tarkista löytyykö lehti painettuna kirjastosta. Samalla tavalla voit koittaa löytää artikkelin tiedot hakemalla lehteä nimellä kansallisesta Finna.fi-hakupalvelusta.
1) Esim. Arscassa, tarkista missä lehdessä ja missä numerossa artikkeli on ilmestynyt:
2) Hae lehteä nimellä Arscan perushaulla:
3) Katso tarkemmat saatavuustiedot:
Suurin osa tieteellisestä kirjallisuudesta on julkaistu maksumuurien takana. Alla kerrotaan vaihtoehtoisista tavoista saada käsiinsä aineistoa, jota ei ole Taideyliopiston kirjaston kokoelmissa..
Jos etsit tiettyä ulkomaisessa tiedelehdessä ilmestynyttä artikkelia, toimi näin:
Huomioithan myös seuraavat asiat:
Tilausmaksullisessa lehdessä ilmestynyt artikkeli voi olla vapaasti saatavilla muualla, kuten rinnakkaistallennettuna yliopistojen julkaisuarkistoissa. Suomen korkeakoulukirjastot ovat kaikille avoimia, joten voit etsiä aineistoa esim. pääkaupunkiseudun korkeakoulukirjastoista Finna.fi-hakupalvelua käyttämällä: jos etsimäsi artikkeli tai kirja löytyy jostain muusta kirjastosta, voit asioida siellä helposti itse.
Lue lisää aiheesta FinELibin Alternative Access -sivulta, ja Helsingin yliopiston blogikirjoituksesta, "Testissä Alternative Access – vaihtoehtoiset tavat päästä kiinni tutkimusartikkeleihin" (13.2.2019).
Katso myös oheisesta videosta, miten saat lisättyä Taideyliopiston kirjastolinkityksen Google Scholarin hakutuloksiin.
Jos tarvitsemasi artikkeli ei ole saatavilla Arscasta tai Helka-tietokannasta eikä löydy esim. lehden verkkoarkistosta ilmaiseksi, niin tällöin kirjasto voi tehdä asiakkaan pyynnöstä kaukopalvelupyynnön joko kotimaiseen tai kansainväliseen kirjastoon.
Kaukopalvelu on tarjolla vain Taideyliopiston tutkijoille, opiskelijoille ja henkilökunnalle. Artikkelin saat tilattua käyttöösi täyttämällä kaukopalvelulomakkeen Arscassa. Katso myös kaukopalvelumaksut kirjaston palveluhinnastosta.
Ennen kun teet kaukopalvelupyynnön, kannattaa ensin etsiä artikkelia edellä olevien ohjeiden mukaisesti.