Siirry pääsisältöön

Tiedonhaku: Aineiston paikantaminen

Viitteet

Tietokannasta saadaan hakutuloksena viitteitä. Viitteet

  • kuvailevat aineiston sisältöä
  • auttavat aineiston paikallistamisessa

Suuri osa tietokannoista sisältää julkaisuista ainoastaan viitetiedot, mutta kokonaisia tekstejä sisältävissä tietokannoissakin löytyy julkaisun viite. Tietokannoista haettaessa haku kohdistuu viitetietoihin. Hyvin osuneen hakutulosviitteen tietoja voi hyödyntää jatkohakuja tehtäessä.

Viite sisältää teoksen bibliografiset tiedot eli

  • tekijä- ja julkaisutiedot
  • ISBN-tunnuksen
  • nuoteista laattanumerot ja äänitteistä tuotetunnukset
  • lehtien viitetiedoissa joko artikkelia tai lehteä koskevat tiedot
  • laajemmissa viitetiedoissa asiasanat, luokitus ja mahdollisesti tiivistelmä

Bibliografinen viite.

Kokoteksti vai viitetiedot?

Osaan tietokannoista on tallennettu vain dokumenttien viitetiedot, mutta osa on kokotekstitietokantoja, joista löytyvät dokumentit kokonaisuudessaan, joko PDF- tai HTML-muotoisina. Viitetietokannoista saatujen lähteiden saatavuus on selvitettävä: löytyykö julkaisu omasta kirjastosta, muualta Suomesta, verkosta vai ulkomailta. Tietokannat sisältävät usein erillisen linkityspalvelun (Find it -linkityksen kuvake.Check for Uniarts fulltext), jonka avulla saatavuuden Taideyliopistossa voi selvittää, jos artikkeli on saatavilla jostain muusta tietokannasta.

Kokoteksti / Full text -linkki kertoo, onko kokonainen artikkeliteksti saatavana. Jos artikkelin viitteen alapuolella on tieto esim. PDF Full Text, artikkeliteksti avautuu linkkiä klikkaamalla.

 

Artikkeleiden paikantaminen painetusta lehdestä

Jos artikkelia ei löydy tietokannoista kokotekstinä, lehti tai kirja jossa se on ilmestynyt, on paikannettava kirjastosta. Etsi esim. Arscan e-aineistohaulla artikkelin tiedot, ja hae sen jälkeen Arscan perushaulla lehteä nimellä, ja tarkista löytyykö lehti painettuna kirjastosta. Samalla tavalla voit koittaa löytää artikkelin tiedot hakemalla lehteä nimellä kansallisesta Finna.fi-hakupalvelusta.

1) Esim. Arscassa, tarkista missä lehdessä ja missä numerossa artikkeli on ilmestynyt:

Artikkelin bibliografiset tiedot Arscassa.

2) Hae lehteä nimellä Arscan perushaulla:

Lehti Arscan hakutuloksissa.

3) Katso tarkemmat saatavuustiedot:

Lehden saatavuustiedot.

Vaihtoehtoiset väylät kirjallisuuteen

Suurin osa tieteellisestä kirjallisuudesta on julkaistu maksumuurien takana. Alla kerrotaan vaihtoehtoisista tavoista saada käsiinsä aineistoa, jota ei ole Taideyliopiston kirjaston kokoelmissa..

Tarkista ensin löytyykö artikkeli Arscasta

Jos etsit tiettyä ulkomaisessa tiedelehdessä ilmestynyttä artikkelia, toimi näin:

  • Tarkista, löytyykö artikkeli Arscasta Kansainvälisten e-aineistojen haku -toiminnolla.
  • Huomioithan, että joidenkin viitetietokantojen, kuten esim. EBSCOn, artikkelit löytyvät vain osittain Arscan artikkelihaun kautta.
  • Jos artikkeli ei löydy Kansainvälisten e-aineistojen haku -toiminnolla, mutta tiedossasi on missä lehdessä ja missä numerossa se on ilmestynyt, voit hakea myös itse lehteä Arscan perushaulla. Etenkin lehtien vanhemmat vuosikerrat saattavat löytyä kirjastosta painettuna, vaikka niitä ei ole elektronisesti saatavilla.

Huomioithan myös seuraavat asiat:

  • Tarvitsemasi aineisto voi olla saatavissa eri kustantajien palveluissa erilaisin embargo-ajoin (englanninkielinen artikkeli Wikipediassa).
  • Haut eivät välttämättä löydä kaikkia uusimpia artikkeleita, jotka ovat saatavissa kustantajien omista palveluista.
  • Viitteet päivittyvät hakuindeksiin viiveellä, jonka pituus vaihtelee päivistä ja viikoista kuukausiin.
  • Haut löytävät viitteitä myös julkaisuihin, joihin ei ole hankittu käyttöoikeutta yliopistolle.

Tarkista onko artikkeli saatavilla muualta

Tilausmaksullisessa lehdessä ilmestynyt artikkeli voi olla vapaasti saatavilla muualla, kuten rinnakkaistallennettuna yliopistojen julkaisuarkistoissa. Suomen korkeakoulukirjastot ovat kaikille avoimia, joten voit etsiä aineistoa esim. pääkaupunkiseudun korkeakoulukirjastoista Finna.fi-hakupalvelua käyttämällä: jos etsimäsi artikkeli tai kirja löytyy jostain muusta kirjastosta, voit asioida siellä helposti itse.

  • Unpaywall on Chromelle ja Firefoxille saatavilla oleva avoimen lähdekoodin selainlisäosa, joka tarkistaa, onko maksumuurin takana oleva artikkeli rinnakkaistallennettuna jonkin tutkimusorganisaation julkaisuarkistossa, ja ohjaa käyttäjän yhdellä klikkauksella tähän versioon. Unpaywall sisältää yli 40 miljoonaa avointa artikkelia, jotka on haravoitu laillisesti julkaisuarkistoista ja erilaisista kirjastojärjestelmistä. Lisäosan käyttö on täysin sallittua ja suositeltua, ja se on helppo asentaa selaimeen.
  • Open Access -arkistot kuten CORE, BASE ja DOAJ sisältävät satoja miljoonia avoimesti saatavilla olevia julkaisuja.
  • Myös Google Scholarin kautta on mahdollista löytää avoimesti saatavilla olevia artikkeleita, kuten ResearchGatessa olevia artikkeleita - huomaathan kuitenkin, että esim. ResearchGate sisältää paljon julkaisuja, jotka on ladattu sinne luvatta eikä niiden säilyvyydestä ole takeita.
  • Tarkista aineiston saatavuus toisen kirjaston hakupalvelusta, esim. Helsingin yliopiston Helka-tietokannasta. Voit tehdä haun joko artikkelin nimellä tai lehden nimellä. Jos aineisto löytyy HY:n tietokannoista, voit asioida Helsingin yliopiston kirjaston toimipisteessä ja saada aineiston käyttöösi.
  • Kansallisesta Finna.fi-hakupalvelusta voit koittaa löytää kotimaisessa lehdessä ilmestyneen artikkelin etsimällä lehden nimellä, ja sitten tarkistaa painetun lehden saatavuuden kirjastosta.
  • Yksittäistä artikkelia voi pyytää myös suoraan artikkelin tekijältä. Artikkelin "corresponding author" löytyy yleensä aina artikkelin esikatselusivulta.

Lue lisää aiheesta FinELibin Alternative Access -sivulta, ja Helsingin yliopiston blogikirjoituksesta, "Testissä Alternative Access – vaihtoehtoiset tavat päästä kiinni tutkimusartikkeleihin" (13.2.2019).

Katso myös oheisesta videosta, miten saat lisättyä Taideyliopiston kirjastolinkityksen Google Scholarin hakutuloksiin.

Kaukopalvelu

Jos tarvitsemasi artikkeli ei ole saatavilla Arscasta tai Helka-tietokannasta eikä löydy esim. lehden verkkoarkistosta ilmaiseksi, niin tällöin kirjasto voi tehdä asiakkaan pyynnöstä kaukopalvelupyynnön joko kotimaiseen tai kansainväliseen kirjastoon.

Kaukopalvelu on tarjolla vain Taideyliopiston tutkijoille, opiskelijoille ja henkilökunnalle. Artikkelin saat tilattua käyttöösi täyttämällä kaukopalvelulomakkeen Arscassa. Katso myös kaukopalvelumaksut kirjaston palveluhinnastosta.

Ennen kun teet kaukopalvelupyynnön, kannattaa ensin etsiä artikkelia edellä olevien ohjeiden mukaisesti.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement