Skip to Main Content

Alternative access: Etusivu

Tässä oppaassa kerrotaan vaihtoehtoisista tavoista saada käsiinsä artikkeleita, joihin Taideyliopiston kirjastolla ei ole lisenssiä tai muuta suoraa pääsyä.

1. Tarkista ensin löytyykö artikkeli Arscasta

Jos etsit tiettyä ulkomaisessa tiedelehdessä ilmestynyttä artikkelia, toimi näin:

  • Tarkista, löytyykö artikkeli Arscasta Kansainvälisten e-aineistojen haku -toiminnolla. 
  • Huomioithan, että EBSCOn artikkelit löytyvät vain osittain Arscan artikkelihaun kautta.
  • Jos artikkeli ei löydy Kansainvälisten e-aineistojen haku -toiminnolla, mutta tiedossa on lehden nimi tai osa nimestä, voit hakea myös itse lehteä Arscasta: lehtilistaus sisältää kaikki lehdet, ja sivulta voit hakea tiettyä lehteä

Huomioithan myös seuraavat asiat:

  • Tarvitsemasi aineisto voi olla saatavissa eri kustantajien palveluissa erilaisin embargo-ajoin (englanninkielinen artikkeli Wikipediassa).
  • Haut eivät välttämättä löydä kaikkia uusimpia artikkeleita, jotka ovat saatavissa kustantajien omista palveluista.
  • Viitteet päivittyvät hakuindeksiin viiveellä, jonka pituus viikoista jopa vuosiin.
  • Haut löytävät viitteitä myös julkaisuihin, joihin ei ole hankittu käyttöoikeutta yliopistolle.

2. Tarkista onko artikkeli saatavilla muualta

Tilausmaksullisessa lehdessä ilmestynyt artikkeli voi olla vapaasti saatavilla muualla, kuten rinnakkaistallennettuna yliopistojen julkaisuarkistoissa.

  • Unpaywall on Chromelle ja Firefoxille saatavilla oleva avoimen lähdekoodin selainlisäosa, joka tarkistaa, onko maksumuurin takana oleva artikkeli rinnakkaistallennettuna jonkin tutkimusorganisaation julkaisuarkistossa, ja ohjaa käyttäjän yhdellä klikkauksella tähän versioon. Unpaywall sisältää yli 30 miljoonaa avointa artikkelia, jotka on haravoitu laillisesti julkaisuarkistoista ja erilaisista kirjastojärjestelmistä. Lisäosan käyttö on täysin sallittua ja suositeltua, ja se on helppo asentaa selaimeen.
  • Open Access -arkistot kuten CORE, BASE ja DOAJ sisältävät satoja miljoonia avoimesti saatavilla olevia julkaisuja.
  • Tarkista aineiston saatavuus Helsingin yliopiston Helka-tietokannasta. Voit tehdä haun joko artikkelin nimellä tai lehden nimellä. Jos aineisto löytyy HY:n tietokannoista, aineiston voi saada paikalliskäyttöön Helsingin yliopiston kirjaston toimipisteissä ilmaiseksi.
  • Myös Google Scholarin kautta on mahdollista löytää avoimesti saatavilla olevia artikkeleita, kuten ResearchGatessa olevia artikkeleita - huomaathan kuitenkin että esim. ResearchGate sisältää paljon julkaisuja, jotka on ladattu sinne luvatta eikä niiden säilyvyydestä ole takeita.
  • Lue lisää aiheesta FinELibin Alternative Access -sivulta, ja Helsingin yliopiston blogikirjoituksesta, "Testissä Alternative Access – vaihtoehtoiset tavat päästä kiinni tutkimusartikkeleihin" (13.2.2019).

3. Kaukopalvelu

Jos tarvitsemasi artikkeli ei ole saatavilla Arscasta tai Helka-tietokannasta eikä löydy esim. lehden verkkoarkistosta ilmaiseksi, niin tällöin kirjasto tekee asiakkaan tilauksesta kaukopalvelupyynnön joko kotimaiseen tai kansainväliseen kirjastoon.

Kaukopalvelu on tarjolla vain Taideyliopiston tutkijoille, opiskelijoille ja henkilökunnalle. Artikkelin saat tilattua käyttöösi täyttämällä kaukopalvelulomakkeen Arscassa. Katso myös kaukopalvelumaksut kirjaston palveluhinnastosta.

Ennen kun teet kaukopalvelupyynnön, kannattaa ensin etsiä artikkelia edellä olevien ohjeiden mukaisesti.

Yhteystiedot

Opastus ja oppaan ylläpitäjät:

Arscan e-aineistojen haku

Arsca logo

Kansainvälisten e-aineistojen haku: sähköisessä muodossa esimerkiksi lukuisia vertaisarvioituja tutkimuksia, artikkelijulkaisuja ja e-kirjoja useilta eri tieteenaloilta ja eri kustantajilta.

 

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement