Taideyliopisto edellyttää avointa julkaisemista aina, kun se on mahdollista: ks. Taideyliopiston avoimen julkaisemisen politiikka.
Tutkimusjulkaisun voi saattaa avoimeksi eri tavoin:
Kuva: Julkaisemisen prosessikaavio Open Access -lehdessä ja tilausmaksullisessa/hybridilehdessä. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Open Access -julkaiseminen lisää tutkimuksen, tutkijan ja yliopiston näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja tieteen avoimuutta. Lisäksi avoin julkaiseminen täyttää monen tutkimusrahoittajan edellytykset sekä kasvattaa viittausten määrää.
Kuva: Open Access -julkaisemisen hyötyjä, Danny Kingsley & Sarah Brown, CC BY. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Lehtien etsimiseen ja laadun arviointiin voi käyttää erilaisia palveluita:
Avoimen tieteen ja tutkimuksen edistäminen näkyvät tutkimusrahoittajien vaatimuksissa.
Taideyliopiston tutkimusrahoituksen hankeoppaasta löytyy lisätietoa rahoittajien vaatimuksista.
Suomen Akatemia edellyttää, että sen rahoittamat hankkeet sitoutuvat julkaisujen avoimeen saatavuuteen. Akatemia on myös sitoutunut kansainvälisen tutkimusrahoittajien cOAlition S:n Plan S:n mukaisiin avoimen julkaisemisen linjauksiin sekä kotimaisen avoimen tieteen koordinaation tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjauksiin.
Suomen Akatemian 1.1.2021 jälkeen avaamissa hauissa hybridimalli ei ole enää sallittua. Taideyliopistossa avoimuuden voi toteuttaa joko julkaisemalla Gold Open Access -lehdissä tai rinnakkaistallentamalla artikkeli (viiveettä ja CC-lisenssillä) Taideyliopiston julkaisuarkisto Tajussa. Lue lisää tieteellisten julkaisujen avoimen saatavuuden vaatimuksista Suomen Akatemian rahoittamissa hankkeissa.
Euroopan tutkimusneuvosto (European Research Council) ja Horizon 2020 -ohjelman pilottiprojekti vaativat rahoittamaltaan tutkimukselta artikkelien ja monografioiden avointa julkaisemista.
Tietoja rahoittajien avoimeen julkaisemiseen ja tutkimusdataan liittyvistä käytännöistä on kerätty Sherpa Juliet -palveluun.
Joillakin lehdillä on kyseenalaiset julkaisumotiivit, joten julkaisukanava kannattaa valita tarkasti. Kyseenalaiset toimintaperiaatteet eivät ole vain Open Access -lehtien ongelma, vaan myös vakiintuneilla lehdillä voi olla samanlaisia ongelmia, kuin mistä ns. huijarikustantamoita syytetään. Ks. esim. Bell, K. et al. (2018), Predatory Publishing, http://dx.doi.org/10.17613/M6N58CK3D.
Suurelle määrälle tutkijoita roskapostia lähettävät lehdet voivat olla joko turhakekustantamoita (engl. vanity publishers), tai suorastaan huijarikustantamoita. Näiden kustantamoiden nettisivuilla voi olla arvossa pidettyjen kansainvälisten organisaatioiden logoja ja keksittyjä vaikuttavuuslukuja luomassa vaikuttavaa vaikutelmaa.
Huijarikustantamoista keskustellaan tiedeyhteisössä avoimesti verkossa: keskustelut löytyvät hakemalla kustantamon ja lehden nimillä. Tuloksista voi päätellä, onko julkaiseminen tässä kustantamossa akateeminen meriitti vai uhka.
Jos julkaisukanava mietityttää, ks kohta "Työkaluja julkaisun laadun tarkistamiseen" tai ota yhteyttä kirjastoon.
Tukeakseen kultaisen mallin mukaista avointa julkaisemista Taideyliopisto sitoutuu Open Access -lehtien kirjoittajamaksujen (APC) korvaamiseen tutkijoille alla olevien ehtojen mukaisesti. Samalla yliopiston tutkijoita suositellaan hyödyntämään tilausmaksullisten lehtien osalta rinnakkaistallentamista.
Kirjoittajamaksujen korvaamista koskevat ehdot
Joskus voi olla vaikea erottaa hybridilehteä Open Access -lehdestä, mihin alla oleva video pyrkii vastaamaan.
Open Access -kirjoja julkaisevat niin kaupalliset kustantajat kuin yliopistopainot (university press) ja muut ei-kaupalliset kustantajat. Usein kirjoittajamaksuihin (ks. APC ja BPC ao. sanastosta) perustuvat kirjat maksavat huomattavasti enemmän kuin artikkelit, minkä vuoksi Taideyliopiston keskitettyä kirjoittajamaksujen korvausmenettelyä eli APC-fundia ei voi suoraan käyttää OA-kirjojen maksuihin. Jos kuitenkin olet kiinnostunut julkaisemaan Open Access -kirjan (monografian) ja jonka julkaisemiseen liittyy kirjoittajamaksuja, ole yhteydessä kirjastoon sähköpostitse: lib.research@uniarts.fi.
Vaikka monet OA-kirjojen kustantajista perivät kirjoittajamaksuja, on myös paljon kustantajia, joiden OA-kirjat ovat myös kirjoittajille maksuttomia. Esim. kotimaiset Helsinki University Press ja Tampere University Press eivät peri kirjoittajamaksuja. Myös Taideyliopiston omat julkaisut ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Creative Commons -lisenssien avulla tekijänoikeudenhaltija voi ilmaista ne ehdot, joilla hän saattaa julkaisunsa muiden käytettäväksi.
Avoimen tieteen kansallisen koordinaation Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus -linjauksen mukaisesti CC BY -lisenssiä suositellaan. Useimmiten etenkin Gold OA -lehdet tarjoavatkin CC BY -lisenssiä oletuksena, mutta jos lehdellä ei ole CC-lisensseistä käytäntöä, kannattaa asiaa kysyä ennen sopimuksen allekirjoittamista.
Lisätietoja: