Siirry pääsisältöön

Taideyliopiston julkaisemisen opas: Opinnäytteet

Opinnäytteen tallennus Tajuun

Opinnäytteen tallennus Tajuun

Toimita kirjallinen opinnäytteesi tai opinnäytteesi kirjallinen osio kirjastolle sähköisessä muodossa tallentamalla työ julkaisuarkisto Tajuun (kirjastolle ei toimiteta enää paperista versiota). Tämä tulee tehdä, vaikka et antaisi lupaa työn julkaisemiseen avoimesti verkossa. Tallenna työsi Tajuun samaan aikaan, kun palautat sen tarkastettavaksi. Varmista, että tallennat Tajuun saman version kuin minkä palautit tarkastettavaksi.

Ennen kuin jätät työsi tarkastettavaksi ja tallennat sen Tajuun, huomioithan seuraavat asiat:

 • Opinnäyte on julkinen asiakirja, joten se ei saa sisältää sen kaltaisia henkilökohtaisia tai muita salassa pidettäviä asioita, joita ei voisi julkaista. Tällaiset asiat on pidettävä tutkimuksen tausta-aineistossa, jota ei julkaista kirjallisessa työssä.
 • Jos sinulla on turvakielto, ota yhteyttä opintopalveluihin ennen kuin aloitat tallennusta.
 • Työn kirjallisen osion tulee olla saavutettava ja PDF/A-formaatissa. Tiedosto kannattaa nimetä Sukunimi_Etunimi_vuosiluku.pdf .
  • Saavutettavuudella tarkoitetaan, että dokumenttia voi käyttää riippumatta toiminnan rajoitteista, eli että esimerkiksi näkövammaisten käyttävät ruudunlukuohjelmat pystyvät tulkitsemaan dokumenttia oikein.
  • PDF/A-muoto on arkistokelpoinen, eli se toimii varmasti vielä vuosikymmenien kuluttuakin.
  • Suosittelemme tutustumaan ammattikorkeakoulujen hyvään ohjeistukseen opinnäytteen saavutettavuudesta, siinä ohjeistetaan myös saavutettavan PDF/A-muodon tekeminen word-tiedostosta.
 • Tekijä vastaa siitä, että Teokseen sisältyviä kuva-, taulukko-, teksti-, nuotti- yms. aineistoja siteerataan tekijänoikeuslain edellyttämällä tavalla. Alkuperäinen tekijä ja lähde tulee ilmoittaa hyvän tieteellisen tavan mukaisesti. Epäselvissä tapauksissa kysy ohjaajaltasi lisätietoja.

Tämä ohje koskee vain kirjallisen opinnäytteen tai opinnäytteen kirjallisen osion (PDF/A) tallennusta kirjaston julkaisuarkistoon. Ole yhteydessä akatemiasi opintopalveluihin tai ohjaajaasi opinnäytteeseen liittyvistä muista osioista (esim. opinnäytteen taiteellisen osion käsittely). Akatemiakohtaiset käytännöt vaihtelevat.

Tallentaaksesi työn Tajuun valitse ensin haluatko julkaista työsi avoimesti verkossa. Silloin sen voi ladata ja lukea missä tahansa ilman rajoituksia. Toinen vaihtoehto on tallentaa työ suljettuun kokoelmaan. Silloin työ on luettavissa vain Taideyliopiston kirjaston Taju-työasemilla. Työn tiedot (esim. tekijä, työn nimi sekä tiivistelmä) ovat kuitenkin silloinkin avoimesti verkossa luettavissa, ja työ on joka tapauksessa julkinen asiakirja, johon kaikilla on oikeus tutustua. Suosittelemme opinnäytteen julkaisemista avoimesti verkossa. Aloittaaksesi klikkaa valintasi mukaan toista näistä linkeistä (tämä valinta on lopullinen):

 1. Tallenna työsi Tajuun julkaistavaksi avoimesti verkossa
 2. Tallenna työsi Tajuun suljettuun kokoelmaan

Tajuun kirjauduttuasi sinulta pyydetään ensin työsi tiedostona ja sitten tiedot työstäsi. Lopuksi hyväksyt julkaisuluvan. Pääset prosessin vaiheissa eteenpäin “Seuraava”-napista.

Kun olet tallentanut työsi Tajuun, se ei tule vielä julkisesti näkyviin. Kirjasto viimeistelee tallennuksen sen jälkeen, kun tieto opinnäytteesi hyväksymisestä on tullut kirjastolle asti. Kirjaston täydennysten jälkeen työ tulee näkyviin Tajussa aiemman valintasi mukaisesti joko avoimessa tai suljetussa kokoelmassa. Valintaa ei voi muuttaa enää jälkikäteen.

Opinnäytteen tekemiseen liittyvissä kysymyksissä auttaa opinnäytteesi ohjaaja tai akatemiasi opintopalvelut. Kirjasto vastaa ainoastaan Tajuun tallennukseen liittyviin ongelmiin palveluosoitteessa lib@uniarts.fi .

Opinnäytteiden palauttaminen

(tämä on väistyvä ohje, käytä 1.12.2022 alkaen yllä olevaa ohjetta opinnäytteen tallennuksesta Tajuun)

Kuvataideakatemia

Kuvataideakatemiassa akateemisen neuvoston hyväksymät (ennen vuotta 2013 opetus- ja tutkimusneuvosto) Kuvataiteen maisteritason opinnäytteiden dokumentaatiot säilytetään kirjastossa. Kirjasto säilyttää myös Kuvataideakatemian kuvataiteen tohtorin tutkintojen opinnäytteiden dokumentaatioista ja kirjallisista osioista aina yhden kappaleen. Dokumentaatioita ei lainata, mutta niitä voi pyydettäessä katsoa kirjaston tiloissa.

Maisterin tutkintojen opinnäytteiden viitetiedot

Vuodesta 2014 alkaen Kuvataiteen maisteritason opinnäytteiden dokumentaatioiden viitetiedot löytyvät Arscasta.

Syksystä 2015 alkaen maistereiden opinnäytteitä on mahdollista tallentaa Taideyliopiston Taju-julkaisuarkistoon yhtenä pdf-tiedostona.

Opintopalveluista saa lisätietoa opinnäytetyön palautuksesta ja koko opinnäytetyöprosessista.

Sibelius-Akatemia

Sibelius-Akatemian painettujen opinnäytetöiden viitetiedot löytyvät Arscasta ja elektroninen kokoelma julkaisuarkisto Tajusta.

Opinnäytetyö julkaistaan ensisijaisesti elektronisessa muodossa. Elektroninen julkaiseminen ei korvaa paperimuotoisia teoskappaleita (Helsinki).

Jos julkaiset opinnäytetyösi paperisena versiona, saat ohjeet omalta aineryhmältäsi. Opintopalveluista saa lisätietoa koko opinnäytetyöprosessista.

Ohjeet opiskelijalle ja ohjaajalle:

Elektroninen versio:

 1. Sibelius-Akatemiassa käytettävän, opinnäytetyöhön liitettävän Word-muotoisen tiivistelmäpohjan suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi löydät alta. Tiivistelmä liitetään opinnäytetyöhön.
 2. Syötä opinnäytteeseesi liittyvät tiedot lomakkeelle. Liitä lomakkeelle pdf-muotoinen tiedosto opinnäytetyöstäsi. Tämä tapahtuu lomakkeen alaosassa kohdassa Lataa tiedosto. Lomake lähtee sähköisesti kirjastoon, josta tiedot viedään kirjaston tietokantaan.
 3. Täytä kokotekstijulkaisemiseen liittyvä julkaisusopimus jonka löydät alta (Helsinki tai Kuopio). Tulosta lomakkeita kaksi kappaletta. Täytettyäsi sopimuslomakkeet lähetä ne PDF:nä tai paperisena kirjastoon Jalo Oinoselle (Helsinki) tai Soili Voutilaiselle (Kuopio).

Paperinen versio:

 1. Sibelius-Akatemiassa käytettävän, opinnäytetyöhön liitettävän Word-muotoisen tiivistelmäpohjan löydät alta. Tiivistelmä liitetään opinnäytetyöhön ennen työn kansittamista.
 2. Lähetä opinnäytteeseesi liittyvät tiivistelmätiedot kirjastoon tällä lomakkeella. Lomake lähtee sähköisesti kirjastoon.
 3. Helsinki: Toimita kirjastoon 2 kpl (tutkielmia 3 kpl) kansitettuna. Muista kansitettavista kappaleista saat lisätietoa opintopalveluista.

Tiivistelmäpohja ja julkaisusopimukset:

Opinnäytteiden palautukseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä:

Helsinki:
Jalo Oinonen
jalo.oinonen@uniarts.fi, puh. 040 7104 219

Kuopio:
Soili Voutilainen
soili.voutilainen@uniarts.fi, puh.040 7104 245

Teatterikorkeakoulu

Teatterikorkeakoulun kirjaston painettujen opinnäytetöiden kokoelma löytyy Arscasta ja elektroninen kokoelma julkaisuarkisto Tajusta, jossa on työt, joilla on verkkojulkaisuoikeus.

Vinkki: Hae opinnäytteet Arscasta haulla teat opinnäytteet. Rajaa tulosta Rajaa hakua -toiminnolla. Voit myös hakea opiskelijan sukunimellä.

Opintopalveluista saa lisätietoa opinnäytetyön palautuksesta ja koko opinnäytetyöprosessista.

Opinnäytteet verkossa

KuvA: Maisteritason opinnäytteiden viitetiedot vuodesta 2014 alkaen Arscasta. Kokotekstinä (pdf) maisteritason opinnäytteitä on tallennettu syksystä 2015 alkaen myös Taideyliopiston Taju-julkaisuarkistoon, jos opiskelija on antanut siihen luvan.

SibA ja TeaK: julkaisuarkisto Taju ja Arsca

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement