Siirry pääsisältöön

Taideyliopiston julkaisemisen opas: Opinnäytteet

Opinnäytteen tallennus Tajuun

Opinnäytteen tallennus Tajuun

Toimita kirjallinen opinnäytteesi tai opinnäytteesi kirjallinen osio kirjastolle sähköisessä muodossa tallentamalla työ julkaisuarkisto Tajuun (kirjastolle ei toimiteta enää paperista versiota). Tämä tulee tehdä, vaikka et antaisi lupaa työn julkaisemiseen avoimesti verkossa. Tallenna työsi Tajuun samaan aikaan, kun palautat sen tarkastettavaksi. Varmista, että tallennat Tajuun saman version kuin minkä palautit tarkastettavaksi.

Ennen kuin jätät työsi tarkastettavaksi ja tallennat sen Tajuun, huomioithan seuraavat asiat:

 • Opinnäyte on julkinen asiakirja, joten se ei saa sisältää sen kaltaisia henkilökohtaisia tai muita salassa pidettäviä asioita, joita ei voisi julkaista. Tällaiset asiat on pidettävä tutkimuksen tausta-aineistossa, jota ei julkaista kirjallisessa työssä.
 • Jos sinulla on turvakielto, ota yhteyttä opintopalveluihin ennen kuin aloitat tallennusta.
 • Työn kirjallisen osion tulee olla saavutettava ja PDF/A-formaatissa. Tiedosto kannattaa nimetä Sukunimi_Etunimi_vuosiluku.pdf .
  • Saavutettavuudella tarkoitetaan, että dokumenttia voi käyttää riippumatta toiminnan rajoitteista, eli että esimerkiksi näkövammaisten käyttävät ruudunlukuohjelmat pystyvät tulkitsemaan dokumenttia oikein.
  • PDF/A-muoto on arkistokelpoinen, eli se toimii varmasti vielä vuosikymmenien kuluttuakin.
  • Suosittelemme tutustumaan ammattikorkeakoulujen hyvään ohjeistukseen opinnäytteen saavutettavuudesta, siinä ohjeistetaan myös saavutettavan PDF/A-muodon tekeminen word-tiedostosta.
 • Tekijä vastaa siitä, että Teokseen sisältyviä kuva-, taulukko-, teksti-, nuotti- yms. aineistoja siteerataan tekijänoikeuslain edellyttämällä tavalla. Alkuperäinen tekijä ja lähde tulee ilmoittaa hyvän tieteellisen tavan mukaisesti. Epäselvissä tapauksissa kysy ohjaajaltasi lisätietoja.

Tämä ohje koskee vain kirjallisen opinnäytteen tai opinnäytteen kirjallisen osion (PDF/A) tallennusta kirjaston julkaisuarkistoon. Ole yhteydessä akatemiasi opintopalveluihin tai ohjaajaasi opinnäytteeseen liittyvistä muista osioista (esim. opinnäytteen taiteellisen osion käsittely). Akatemiakohtaiset käytännöt vaihtelevat.

Tallentaaksesi työn Tajuun valitse ensin haluatko julkaista työsi avoimesti verkossa. Silloin sen voi ladata ja lukea missä tahansa ilman rajoituksia. Toinen vaihtoehto on tallentaa työ suljettuun kokoelmaan. Silloin työ on luettavissa vain Taideyliopiston kirjaston Taju-työasemilla. Työn tiedot (esim. tekijä, työn nimi sekä tiivistelmä) ovat kuitenkin silloinkin avoimesti verkossa luettavissa, ja työ on joka tapauksessa julkinen asiakirja, johon kaikilla on oikeus tutustua. Suosittelemme opinnäytteen julkaisemista avoimesti verkossa. Aloittaaksesi klikkaa valintasi mukaan toista näistä linkeistä (tämä valinta on lopullinen):

 1. Tallenna työsi Tajuun julkaistavaksi avoimesti verkossa
 2. Tallenna työsi Tajuun suljettuun kokoelmaan

Tajuun kirjauduttuasi sinulta pyydetään ensin työsi tiedostona ja sitten tiedot työstäsi. Lopuksi hyväksyt julkaisuluvan. Pääset prosessin vaiheissa eteenpäin “Seuraava”-napista.

Kun olet tallentanut työsi Tajuun, se ei tule vielä julkisesti näkyviin. Kirjasto viimeistelee tallennuksen sen jälkeen, kun tieto opinnäytteesi hyväksymisestä on tullut kirjastolle asti. Kirjaston täydennysten jälkeen työ tulee näkyviin Tajussa aiemman valintasi mukaisesti joko avoimessa tai suljetussa kokoelmassa. Valintaa ei voi muuttaa enää jälkikäteen.

Opinnäytteen tekemiseen liittyvissä kysymyksissä auttaa opinnäytteesi ohjaaja tai akatemiasi opintopalvelut. Kirjasto vastaa ainoastaan Tajuun tallennukseen liittyviin ongelmiin palveluosoitteessa lib@uniarts.fi .

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement