Taideyliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen sivut
Taideyliopiston julkaisemisen opas on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Kuva: Open Access-sivustolta: http://openaccess.aalto.fi/fi/
Määritä julkaisujesi käyttöehtoja Creative Commons -lisenssien avulla; voit jakaa osan tekijänoikeuksiasi ja antaa haluamasi vapaudet teoksen käyttäjille.
Käytä samaa lisenssiä kaikissa tutkimuksesi aineistoissa mahdollistaaksesi paremman avoimen prosessin koko tutkimuksen elinkaarelle.
Opas CC-lisenssien merkitsemiseen: http://libguides.aalto.fi/c.php?g=633732&p=4535408
Useat tutkimusrahoittajat edellyttävät, että julkaistut artikkelit rinnakkaistallennetaan avoimeen julkaisuarkistoon.
Eri tutkimusrahoittajien kannan rinnakkaistallentamiseen voi tarkistaa Sherpa/Juliet -palvelusta.
Sherpa/Romeo -palvelu sisältää tiedot eri kustantajien rinnakkaistallentamista ja avoimia tietokantoja koskevista säännöistä. Tietokanta sisältää yhteenvedon kunkin kustantajan avointa julkaisemista koskevista toimintaperiaatteista ja tiedon siitä, mikä artikkelin versio voidaan tallettaa, mihin se voidaan tallettaa ja kaikki muut tallettamista koskevat ehdot.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) yhteinen Vastuullinen tiede -sivusto on avattu. www.vastuullinentiede.fi
Open Access = Avoin saatavuus
Open Access -julkaisemisella tarkoitetaan verkkojulkaisumuotoa, joka tukee tieteellisen tiedon vapaata levitystä. Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sekä tiede- ja taideyhteisön että suuren yleisön luettavissa internetistä ilmaiseksi ja esteettömästi.
Taideyliopisto julkaisee avoimesti akatemioiden eri sarjojen, lehtien sekä tutkimusjulkaisujen kautta. Tämän oppaan välilehdiltä saat lisätietoa avoimen julkaisemisen mahdollisuuksista Taideyliopistossa. Lisäksi osa julkaisuista on saatavilla vain painotuotteena tai avoimesti embargo-ajan jälkeen.
Tutkimuksen voi saattaa avoimeksi eri tavoin:
Open Access -julkaiseminen lisää tutkimuksen, tutkijan ja yliopiston näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja tieteen avoimuutta.
Myös monet tutkimusrahoittajat edellyttävät (esim. EU ja Suomen Akatemia) tai ainakin suosittelevat (esim. Koneen säätiö) avointa julkaisemista rahoittamissaan projekteissa.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen edistäminen näkyvät tutkimusrahoittajien vaatimuksissa.
Taideyliopiston tutkimusrahoituksen hankeoppaasta löytyy lisätietoa rahoittajien vaatimuksista.
Suomen Akatemia
Suomen Akatemia edellyttää, että sen rahoittamat hankkeet sitoutuvat julkaisujen avoimeen saatavuuteen. Lisäksi Suomen Akatemia edellyttää hankkeita avaamaan tutkimusaineistonsa ja -menetelmänsä. Mikäli tutkimusaineistoa ei ole mahdollista avata jatkokäyttöä varten, on aineiston metatiedot kuitenkin avattava. Metatiedot varmistavat, että aineisto on löydettävissä, saavutettavissa, yhteentoimivaa ja uudelleen käytettävissä (ns. FAIR-periaatteet).
Euroopan unioni
Euroopan tutkimusneuvosto (European Research Council) ja Horizon 2020 -ohjelman pilottiprojekti vaativat rahoittamaltaan tutkimukselta artikkelien ja monografioiden avointa julkaisemista. Horizon 2020 -ohjelma vaatii lisäksi, että tutkimusaineistot avataan, Euroopan tutkimusneuvosto puolestaan suosittelee avaamista.
Sherpa/Juliet-palvelu
Tietoja rahoittajien avoimeen julkaisemiseen ja tutkimusdataan liittyvistä käytännöistä on kerätty SHERPA Juliet -palveluun.
(Lähde: TTY:n tutkimusdatapalvelujen opas, CC BY)
Miten julkaista Taideyliopistossa?
Taideyliopiston julkaisutoiminta kattaa lehtien, monografioiden, sarjajulkaisujen ja erilaisten julkaisujen muodon. Julkaisutoimintaa harjoitetaan akatemioissa julkaisutoimikuntien kautta, tutkimuskeskuksissa sekä julkaisemalla Taideyliopiston ulkopuolisilla julkaisijoilla, jolloin Taideyliopisto tarjoaa rinnakkaisjulkaisemisen palvelua, jotta julkaisut tulevat esille myös Taideyliopiston kautta.
Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa julkaisijaa löytämään itselleen sopiva julkaisukanava tai -alusta sekä auttaa julkaisemiseen liittyvissä kysymyksissä.
Miksi kannattaa julkaista?
Tutkimustoiminnan ja julkaisujen arviointia tehdään yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa yhä enemmän muun muassa yliopistojen hallinnon, yksittäisten tutkijoiden ja ulkoisten arvioijien toimesta.
Tieteellisiä julkaisuja, kirjoittajia ja viittauksia määrällisin menetelmin tutkivaa tieteenalaa kutsutaan bibliometriikaksi.
Mitä arvioidaan?
Maita, yliopistoja, tutkimusryhmiä, tieteenaloja, tutkijoiden välisiä yhteyksiä, lehtiä, viittauskäytäntöjä
Miten arvioidaan?
Viittausmäärät, erilaiset indikaattorit (impact factor, h-indeksi), ranking-listat, lähdeluettelot
Miksi ajankohtainen?
Yliopistojen uudessa rahoitusmallissa on tutkimuksen ja julkaisujen painoarvo on entistä suurempi.
Mitä arviointi voi tulevaisuudessa olla?
Voidaanko tulevaisuudessa tutkimusta arvioida myös esimerkiksi tutkimusdatan avoimuuden ja järjestämisen kautta, sosiaalisen median näkyvyyden tai yleistajuisten artikkeleiden ja mediaesiintymisen kautta?
Taideyliopistolaiset raportoivat julkaisunsa CRIS-tietokantaan kuukausittain. Ohjeet Artsissa.
https://artsi.uniarts.fi/oman-toiminnan-raportointi
Taideyliopistolaisten julkaisut raportoidaan tutkimusjohdolle ja organisaatiolle kerran vuodessa ja samalla tiedotetaan eniten ladatut julkaisut.
(Päivitetty 11.9.2019)