Siirry pääsisältöön

Taideyliopiston julkaisemisen opas: Rinnakkaistallentaminen

Rinnakkaistallentaminen (eng. self-archiving, parallel publishing), eli avoimen julkaisemisen vihreä malli (Green Open Access) tarkoittaa tieteellisen artikkelin, yleensä kirjoittajan viimeisen version (Final Draft) tallentamista julkaisuarkistoon kustantajan niin salliessa. Taideyliopistossa julkaisut rinnakkaistallennetaan julkaisuarkisto Tajuun.

Taideyliopisto edellyttää sen piirissä tehtyjen [maksumuurin takana julkaistujen] tutkimusjulkaisujen rinnakkaistallentamista kustantajan ehtojen niin salliessa.

Jos artikkeli tai kirja on julkaistu avoimesti Creative Commons -lisenssillä, voit tallentaa lopullisen version ilman erillistä lupaa Tajuun pitkäaikaissäilytettäväksi.

Rinnakkaistallentamisen ohje Taideyliopistossa

Toimi näin, kun haluat tallentaa tilausmaksullisessa lehdessä tai kokoomateoksessa julkaistun artikkelin Tajuun:
  • On hyvä tavan mukaista tarkistaa artikkelin muilta kirjoittajilta, että rinnakkaistallentaminen sopii myös heille. Tarvittaessa pyydä lupa kuvien ym. tekijänoikeudellisten (muu tekijä kuin kirjoittaja itse) aineistojen verkkotallentamiseen. Suullinen tai sähköpostitse saatu lupa riittää.

  • Tallenna artikkelin viimeisin, vertaisarvioitu ja korjattu versio ennen lehden taittoa (ks. Sanastoa > "Final draft") Taideyliopiston julkaisutietojärjestelmä UniartsCRISiin samalla kun raportoit julkaisun tiedot. Voit myös lähettää rinnakkaistallennettavan artikkelin kirjastoon osoitteeseen lib.research@uniarts.fi.

  • Kirjasto tarkistaa kustantajan käytännön rinnakkaistallentamisen suhteen. Suurin osa kustantajista sallii rinnakkaistallentamisen. Voit myös tarkistaa kustantajaluvan ja mahdollisen embargo-ajan itse Sherpa Romeo -palvelusta, joka sisältää tiedot eri kustantajien rinnakkaistallentamista ja avoimia tietokantoja koskevista säännöistä. Tietokanta sisältää yhteenvedon kunkin kustantajan avointa julkaisemista koskevista toimintaperiaatteista ja tiedon siitä, mikä artikkelin versio voidaan tallettaa, mihin se voidaan tallettaa ja kaikki muut tallettamista koskevat ehdot.

  • Tarvittaessa pyydä kustantajalta lupa rinnakkaistallentamiseen (mallikirje alla).

  • Tallentamalla kirjoituksesi UniartsCRISiin tai lähettämällä sen Taideyliopiston kirjastoon tallennettavaksi Tajuun, annat samalla julkaisuluvan.

  • Tajuun tallennettava versio on julkaisusopimuksesta tai kustantajan politiikasta riippuen joko tekijän viimeinen oma käsikirjoitusversio (Final draft / Author Accepted Manuscript) tai kustantajan palvelussa ilmestynyt julkaistu artikkeli (Publisher's PDF).

Jos artikkeli tai kirja on julkaistu avoimesti Creative Commons -lisenssillä (eli se on jo alunperin Open Access -julkaisu), lopullisen version voi tallentaa lisenssiehtojen mukaisesti ilman erillistä lupaa Tajuun. Kirjasto tallentaa Open Access -julkaisuja Tajuun myös ilman tekijän pyyntöä, mutta voit varmistaa artikkelisi pitkäaikaistallennuksen Tajuun lähettämällä sen sähköpostitse kirjastoon.

Lisätietoja rinnakkaistallentamisesta, julkaisuluvan hankkimisesta ja embargo-ajoista: Harri Ollikainen (harri.ollikainen@uniarts.fi) tai kirjaston tutkijapalvelut (lib.research@uniarts.fi)

Kysymyksiä tekijänoikeusasiamiehelle: Maria Rehbinder (maria.rehbinder@aalto.fi / 040 824 1500), taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu.

Lisätiedot ja kysymykset julkaisujen raportoinnista UniartsCRIS-järjestelmään: Erkki Nurmi (erkki.nurmi@uniarts.fi), kirjasto

Oikeudellisia kysymyksiä

  1. Julkaisuoikeudet kustantajan kanssa tehdyssä julkaisusopimuksessa: Julkaisusopimusta tehdässä tutkija luovuttaa kustantajalle joko yksinkertaiset julkaisuoikeudet eli pidättää itsellään oikeuden käyttää tekstiä muualla tai tutkija on allekirjoittanut julkaisusopimuksen, jossa kaikki oikeudet artikkeliin siirtyvät kustantajalle (kustantaja tai lehti saattaa kieltää rinnakkaistallentamisen). Tällöin julkaisua ei voi myöskään tallentaa tai jakaa sosiaalisissa palveluissa (esim. ResearchGate).
  2. Yhteisartikkeli: kirjoittajan tulee pyytää lupa rinnakkaisjulkaisemiseen muilta artikkelin kirjoittajilta. Tämä koskee myös valokuvia ja graafisia esityksiä.
  3. Tekijä vastaa rinnakkaisjulkaisemiseen tarvittavien lupien hankinnasta.
  4. Kustantajien ehdot:
    • Sherpa Romeo jakaa tietoa kustantajien eri lehdille asettamista ehdoista.
    • Rinnakkaistallennetun julkaisun käyttöehdot ja mahdollinen CC-lisenssi määräytyvät yleensä kustantajan ehtojen mukaan.
    • Rinnakkaistallennuksen käytännöistä löytyy usein tietoa myös lehden tai kustantajan www-sivuilta, esim;
    • Jos lehdellä ei ole julkistettua politiikkaa rinnakkaistallennukseen, lupaa kannattaa kysyä kustantajalta. Mallikirje kustantajalle löytyy tältä sivulta.
    • Mikäli Sherpa Romeo -palvelussa esiintyviin kustantajien lupaehtoihin liittyy epäselvyyttä, ota yhteys kirjastoon, lib.research@uniarts.fi.

Tutkijoiden yhteisöpalveluita

Kaupalliset tutkijayhteisöpalvelut ja verkkoyhteisöpalvelut, kuten ResearchGate, ja Academia.edu tarjoavat tutkijoille mahdollisuuden jakaa ja esitellä omia julkaisuja ja tutkimustuloksiaan.

Rinnakkaistallentaminen eli artikkelin lataaminen palveluun vaatii myös aina:

  • luvan alkuperäisen artikkelin julkaisseelta kustantajalta: useat kustantajat sallivat rinnakkaistallentamisen vain ei-kaupallisiin julkaisuarkistoihin, mitä em. palvelut eivät ole
  • luvan mahdollisilta muilta kirjoittajilta
  • sopimukset mahdollisista kolmansien osapuolien luomien kuvien, taulukoiden, ym. käytöstä.

Julkaisujen pysyvä saatavuus, pysyvien tunnisteiden käyttö tai aineistojen kuvailutietojen haravoituminen keskeisiin tietokantoihin ei myöskään ole sosiaalisen median palveluissa taattua, toisin kuin Taideyliopiston julkaisuarkisto Tajuun tallennettaessa.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement