Rinnakkaistallentaminen /-julkaiseminen tarkoittaa tieteellisen artikkelin tallentamista arkistoon ja artikkelin varsinaisen julkaisemisen kanssa yhtä aikaa tai karanteeniajan jälkeen tapahtuvaa rinnakkaista julkaisemista yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa tai esim. oman tieteenalan avoimessa arkistossa.
Rinnakkaistallentaminen tarkoittaa prosessia, joka käsittää tallentamisen ja avoimen julkaisemisen mahdollisen kieltoajan jälkeen. Useimmiten rinnakkaisjulkaisulupa on vertaisarvioidulla käsikirjoituksella, ei lopullisella artikkelilla.
Lähde: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/avoin-julkaisu-terminologiaa
Taideyliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen sivut
Taideyliopiston julkaisemisen opas on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Embargo
Kustantajan määrittelemä alkuperäisen työn julkaisuajankohdasta laskettu karanteeni, julkaisuviive, jonka aikana tulee pidättäytyä työn rinnakkaistallenteena julkaisemisesta. Tietoa kustantajien eri lehdille asettamista vaihtelevista embargokäytännöistä jakaa Sherpa Romeo. Embargo lasketaan alkavaksi lehden ilmestymispäivästä, joko elektronisen version tai painetun lehden ilmestymispäivästä riippuen siitä, kumpi tapahtuu aiemmin. Embargo vaihtelee kustantajittain ollen normaalisti 6-12 kk. Kaikilla kustantajilla viiverajoitusta ei ole.
Final Draft / Postprint / Author Accepted Manuscript (AAM)
Viimeinen kirjoittajalta kustantajalle lähtenyt vertaisarvioinnin jo läpikäynyt korjattu versio, jossa kustantajan taittotyö ei vielä näy. Esim. sivunumerointi puuttuu tai ei täsmää. Tämä versio (tai joskus myös Publisher's PDF) tallennetaan Tajuun.
Gold Open Access (OA)
Julkaisumalli, jossa artikkeli julkaistaan Open Access -lehdessä, joka voi periä julkaisemisesta maksun, jolla katetaan kustantamisen kuluja. Jos julkaiseminen on maksullista ja aiheuttaa tutkimusryhmälle / yliopistolle kuluja, tulee ne huomioida julkaisusuunnitelmaa tehdessä.
Green Open Access (OA)
Julkaisumalli, jossa tutkijat edistävät tieteellisen tiedon avointa saatavuutta julkaisemalla suoraan OA-julkaisussa, joka ei peri tutkimusryhmältä tai yliopistolta maksua. Julkaisu on rinnakkaistallennettavissa ilman maksua oman organisaation julkaisuarkistoon.
Taju
Taideyliopistossa käytössä oleva julkaisuarkisto, johon tallennetaan rinnakkaisjulkaisuina artikkeleita, TaiYn omia julkaisuja ja opinnäytteitä. Taju korvasi helmikuussa 2021 aiemmin Taideyliopistossa käytössä olleet Helda- ja Doria-arkistot.
Hybrid Open Access (OA)
Julkaisumalli, joka viittaa lehteen, jossa vain osa artikkeleista on avoimesti saatavilla ja osa maksullisia. Hybridimallissa tutkimusryhmälle tai yliopistolle voi tulla kuluja kun kaupallisen lehden yksittäinen artikkeli ostetaan avoimeksi.
Open Access (OA)
Avoin saatavuus. Julkaisu on avoimesti saatavissa vapaassa tietoverkossa, julkaisulupa on usein ajallisesti rajoittamaton. Julkaisu on internetissä kaikkien luettavissa ilmaiseksi ja esteettömästi.
Preprint / Draft
Kustantajalle lähetetty käsikirjoitusversio ennen vertaisarviointia tai mikä tahansa aiempi versio. Jotkut kustantajat sallivat preprint-version tallentamisen preprint-arkistoon ennen artikkelin lähettämistä lehteen ja sen julkaisua siinä. Lisätietoja preprinteistä Wikipediassa.
Publisher's PDF / Version of Record (VoR)
Kustantajan PDF. Lehdessä julkaistu, artikkelin lopullinen versio taittoineen. Tämän version tallentamiseksi oman oraganisaation julkaisuarkistoon tulee olla kustantajan lupa. Avoimesti julkaistu ja Creative Commons -lisensoitu julkaisu voidaan tallentaa ilman erillistä lupaa. Tajuun tallennettava versio tai Final Draft.
Rinnakkaistallentaminen (self-archiving / parallel publishing)
Julkaisumalli, joka on yksi avoimen julkaisemisen muodoista. Rinnakkaisjulkaiseminen tai -tallentaminen tarkoittaa, että yliopiston tutkijat ovat jo julkaisseet tieteellisen työnsä jossakin organisaation ulkopuolisessa julkaisuissa ja nyt tallentavat tieteellisen työnsä myös organisaation omaan julkaisuarkistoon, jossa se on avoimesti saatavilla. Taideyliopistossa tämä on Taju.
Taideyliopiston rinnakkaistallentamisen palvelu mahdollistaa tieteellisen tai taiteellisen tutkimuksen artikkelin tallentamisen julkaisuarkisto Tajuun.
Pyydä lupa rinnakkaistallentamiseen mahdollisilta artikkelin muilta kirjoittajilta sekä esim. luvat kuvien, ym. tekijänoikeudellisten (muu tekijä kuin kirjoittaja itse) aineistojen verkkotallentamiseen. Suullinen lupa riittää.
Lähetä artikkelin viimeisin, vertaisarvioitu ja korjattu versio ennen lehden taittoa (ks. Sanastoa > "Final Draft") kirjastosi yhteyshenkilölle sekä tieto siitä, että julkaisulupa mahdollisilta muilta tekijöiltä ja kustantajalta on kunnossa. Tallenna samalla julkaisutietosi CRIS-järjestelmään.
Kirjasto tarkistaa kustantajan käytännön rinnakkaistallentamisen suhteen. Suurin osa kustantajista sallii rinnakkaistallentamisen. Voit myös tarkistaa kustantajaluvan ja mahdollisen embargo-ajan itse Sherpa/Romeo -palvelusta, joka sisältää tiedot eri kustantajien rinnakkaistallentamista ja avoimia tietokantoja koskevista säännöistä. Tietokanta sisältää yhteenvedon kunkin kustantajan avointa julkaisemista koskevista toimintaperiaatteista ja tiedon siitä, mikä artikkelin versio voidaan tallettaa, mihin se voidaan tallettaa ja kaikki muut tallettamista koskevat ehdot.
Tarvittaessa tarkista kustantajan kanssa tehdystä sopimuksesta, että saat rinnakkaisjulkaista artikkelin. Tarvittaessa pyydä kustantajalta lupa rinnakkaistallentamiseen (mallikirje alla).
Lähettämällä kirjoituksesi Taideyliopiston kirjaston yhteyshenkilölle tallennettavaksi Tajuun, annat samalla julkaisuluvan (katso alla Rinnakkaisjulkaisusopimus):
Lisätietoja julkaisuluvan hankkimisesta ja embargo-ajoista: kirjaston tutkijapalvelut, lib.research@uniarts.fi.
Kysymyksiä tekijänoikeusasiamiehelle: Maria Rehbinder (maria.rehbinder@aalto.fi / 040 824 1500), taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu.
Lisätiedot ja kysymykset CRIS-tallentamisesta: Erkki Nurmi (erkki.nurmi@uniarts.fi), kirjasto
1. Julkaisuoikeudet kustantajan kanssa tehdyssä julkaisusopimuksessa
Julkaisusopimusta tehdässä tutkija luovuttaa kustantajalle joko yksinkertaiset julkaisuoikeudet eli pidättää itsellään oikeuden käyttää tekstiä muualla tai tutkija on allekirjoittanut julkaisusopimuksen, jossa kaikki oikeudet artikkeliin siirtyvät kustantajalle, (kustantaja tai lehti saattaa kieltää avoimen arkistoinnin). Tällöin julkaisua ei voi myöskään tallentaa tai jakaa sosiaalisissa palveluissa (esim. ResearchGate). Tuolloin tutkija voi selvittää Open Access -julkaisemista.
2. Yhteisartikkeli: kirjoittajan tulee pyytää lupa rinnakkaisjulkaisemiseen muilta artikkelin kirjoittajilta, mieluiten jo tutkimusprosessin käynnistyessä. Tämä koskee myös valokuvia ja graafisia esityksiä.
3.
Tekijä vastaa rinnakkaisjulkaisemiseen tarvittavien lupien hankinnasta.4. Kustantajien ehdot:
Kaupalliset tutkijayhteisöpalvelut ja verkkoyhteisöpalvelut, kuten ResearchGate, ja Academia.edu tarjoavat tutkijoille mahdollisuuden jakaa ja esitellä omia julkaisuja ja tutkimustuloksiaan.
Rinnakkaistallentaminen eli artikkelin lataaminen palveluun vaatii myös aina:
Julkaisujen pysyvä saatavuus, pysyvien tunnisteiden käyttö tai aineistojen kuvailutietojen haravoituminen keskeisiin tietojärjestelmiin ei kuitenkaan ole sosiaalisen median palveluissa taattua, toisin kuin Taideyliopiston julkaisuarkisto Tajuun tallennettaessa.
Määritä julkaisujesi käyttöehtoja Creative Commons -lisenssien avulla. Näin voit antaa haluamasi vapaudet teoksen käyttäjille.