Skip to Main Content

UniartsCRIS: Julkaisujen lisääminen

Taideyliopiston tutkimustietojärjestelmä UniartsCRISin opas. Opasta täydennetään 2022–2023.

UniartsCRIS-järjestelmään tallennetaan tiedot Taideyliopiston henkilökunnan ja jatko-opiskelijoiden julkaisuista ja taiteellisesta toiminnasta.

Julkaisun lisääminen DOI-tunnisteen avulla

Aloita julkaisun lisääminen joko etusivun "Ilmoita uusi julkaisu" -napista tai menemällä vasemman reunan valikosta kohtaan "Julkaisut" ja klikkaamalla oikeasta yläkulmasta nappia "Lisää".

Jos julkaisulla on DOI tunniste, kopioi se ilman "https://doi.org/"-alkua DOI-kenttään.

Paina sen jälkeen enter tai klikkaa suurennuslasin kuvaa kentässä. Jos julkaisun tiedot löytyivät DOIn perusteella, CRIS näyttää julkaisun viitetiedot ja ilmoittaa "DOI löytyi Crossrefistä".

Hyväksy viitetietojen tuonti klikkaamalla "Tuo julkaisun tiedot". Jos CRISistä löytyi jo julkaisu samalla DOI-tunnisteella, saat ilmoituksen "Julkaisun tiedot on jo tallennettu järjestelmään (ks. alla). Voit tarkastella julkaisun tietoja, mutta et voi tallentaa uutta julkaisua samalla DOI-tunnisteella. Jos kyse on siitä, että kokoomateoksella on yksi DOI-tunniste eikä sen artikkeleilla oli omia DOI-tunnisteita, raportoi tällainen artikkeli ilman DOI-tunnistetta. Katso tämän sivun ohje "Julkaisun lisääminen käsin".

 

Kun olet tuonut julkaisun tiedot, sinun täytyy seuraavaksi valita julkaisun luokittelutiedot pudotusvalikoista. Näiden perusteella päätellään julkaisun tyyppi. Jos haluat muuttaa valintojasi, klikkaa "Tyhjennä valinta".

Luokittelutietojen valitsemisen jälkeen lomake avautuu, ja näet lomakkeella DOIn perusteella tuodut tiedot. Korjaa tarvittaessa tuodut tiedot (esim. "Sivut"-kentässä saattaa olla joku muu tunnistenumero).

Lisää loput tiedot. Pakolliset tiedot on merkitty tähdellä. Katso myös ohje "Julkaisun lisääminen käsin" tältä sivulta. Siinä olevat yksittäisten kenttien ohjeet pätevät samalla tavalla DOIn avulla tuotuun julkaisuun, ja julkaisun tallentaminen tapahtuu myös samalla tavalla.

Julkaisun lisääminen käsin

Aloita julkaisun lisääminen joko etusivun "Ilmoita uusi julkaisu" -napista tai menemällä vasemman reunan valikosta kohtaan "Julkaisut" ja klikkaamalla oikeasta yläkulmasta nappia "Lisää".

Rastita "Julkaisullani ei ole DOI-tunnistetta" ja kirjoita julkaisun nimi alla olevaan kenttään. Jos julkaisua ei löydy vielä CRISistä, klikkaa "Ilmoita uusi julkaisu". On myös tavallista, että samalla nimellä löytyy eri julkaisuja, etenkin jos julkaisun nimi on esimerkiksi "Introduction".

 

Sinun täytyy seuraavaksi valita julkaisun luokittelutiedot pudotusvalikoista. Näiden perusteella päätellään julkaisun tyyppi. Jos haluat muuttaa valintojasi, klikkaa "Tyhjennä valinta".

Luokittelutietojen valitsemisen jälkeen lomake avautuu. Täytä loput tiedot. Pakolliset tiedot on merkitty tähdellä.

Lisää tekijätiedot harmaan laatikon ohjeen mukaisesti; isoon tekstilaatikkoon kaikki tekijät ja sen jälkeen Tekijä-kenttään tai kenttiin (lisää uusi tekijä "lisää uusi" -napilla) Taideyliopistoon affilioituneet tekijät yksiköineen. Mikäli julkaisu on tehty jossakin toisessa yksikössä kuin siinä, mikä tulee automaattisesti palvelussuhdetiedoista, vaihda yksikkö tai lisää rinnalle toinen yksikkö.

Julkaisukanava-kohdassa lisää lehden/sarjan nimi, tai jos kyseessä on esim. kokoomateos joka ei ole osa mitään julkaisusarjaa, rastita "Ei sarjaa". Etsi lehti/sarja luettelosta nimellä, tai jos sitä ei ole luettelossa, kirjoita koko nimi ja klikkaa vaihtoehtoa "Lisää uusi: ..."

Julkaisukanavan tietojen kustantaja-kohta tulee täyttää lähinnä silloin, kun edellisessä kohdassa on rastitettu "Ei sarjaa": Jos epäilet kustantajan löytyvän julkaisufoorumin kustantajaluettelosta, valitse kohtaan "Kustantajalla on jufo-luokitus" Kyllä, ja etsi kustantaja luettelosta haun avulla (ks. kuva alla). Jos kustantajaa ei löydy, vaihda edelliseen kenttään "Ei" ja kirjoita kustantajan nimi kustantaja-kenttään.

Luokitukset ja lisätiedot -laatikossa OKM-tieteenalaluokitus on pakollinen kenttä. Taideyliopistossa useimmin käytettävät tieteenalat löytyvät kirjoittamalla hakukenttään "613" (ks. kuva).

Taideyliopisto edellyttää sen piirissä tehtyjen, tilausmaksullisissa julkaisukanavissa julkaistujen tieteellisten tutkimusjulkaisujen rinnakkaistallentamista kustantajan ehtojen niin salliessa. Lisää artikkelisi tiedosto Rinnakkaistallennus-kohdan "Add new file" -napilla ja rastita "Haluan rinnakkaistallentaa julkaisuni". Lisäohjeita rinnakkaistallentamisen oppaasta. Kirjasto tarkistaa joka tapauksessa kustantajan ehdot rinnakkaistallentamiseen julkaisua tarkistettaessa.

Lopuksi paina lomakkeen lopusta "Esikatsele"-nappia.

Mikäli lomakkeesta puuttuu joku pakollinen kenttä, et pääse esikatseluun vaan hyppäät lomakkeella taaksepäin ensimmäisen puutteellisen kentän kohdalle. Täydennä pakolliset kentät ja koeta uudestaan.

Esikatselun lopusta paina "Tallenna".

Julkaisu menee tämän jälkeen kirjaston tarkistusjonoon. Kirjastolaiset täydentävät tiedot, saattavat esittää kysymyksiä julkaisusta, vaihtaa sen tyyppiä tai muuttaa tietoja tai jopa poistaa julkaisun UniartsCRISistä mikäli se ei täytä OKM:n julkaisutiedonkeruun kriteerejä. Kirjaston tarkastettua julkaisun se tulee näkyviin UniartsCRISiin ja siirretään OKM:n VIRTA-julkaisutietopalveluun.