Taiteellinen toiminta on yksi julkaisun muoto. Näistä ns. F-julkaisuista käytetään myös nimitystä taiteelliset julkaisut tai taidejulkaisut. Taidejulkaisuilla ei pääsääntöisesti ole DOI-tunnistetta.
Aloita taidejulkaisun tallentaminen napauttamalla joko etusivun linkkiä "Ilmoita uusi julkaisu" tai klikkaamalla sivun vasemman palkin "Julkaisut"-painiketta, josta napautat oikean yläkulman "Lisää"-painiketta. Taidejulkaisuilla ei ole pääsääntöisesti ole DOI-tunnistetta, joten klikkaa ruutua "Julkaisullani ei ole DOI-tunnistetta" ja sen jälkeen laatikkoa "Ilmoita uusi julkaisu". Tässä vaiheessa voit vielä tarkistaa, löytyykö teoksesi jo järjestelmästä. Kirjoita kenttään jokin otsikon sana, järjestelmä listaa alle jo tallennetut julkaisut tai teokset.
Täydennä ensin julkaisun luokittelutiedot.
Julkaisun muodoksi valitaan "Taidejulkaisu". Taiteellisia tyyppejä on kolme:
Itsenäinen teos tai esitys tarkoittaa teosta, joka on itsenäinen kokonaisuus. Sillä on yleensä on yksi tekijä. Näitä ovat esimerkiksi sävellykset, yksityisnäyttelyt, performanssit.
Taiteellisen teoksen tai esityksen osatoteutus tarkoittaa ryhmässä tehtyä teosta, jossa on useita tekijöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi tanssiteoksen koreografia, elokuvan kuvaus, muusikon osuus konsertissa. Tähän merkitään myös julkaisun kokoamiseen liittyvä työ, kuten näyttämöteoksen ohjaus.
Ei-taiteellisen julkaisun taiteellinen osa tarkoittaa julkaisun taiteellista osaa, jonka konteksti ei ole ensisijaisesti taiteellinen, mutta jonka taiteellista osaa arvostetaan taideyhteisössä. Näitä ovat esimerkiksi arkkitehdin tai muotoilijan suunnitelmat.
Valintojen jälkeen OKM-julkaisutyyppi ilmestyy automaattisesti seuraavaan kenttään.
Seuraavaksi kirjoita nimesi sekä Tekijät- että Ensimmäinen tekijä -kenttään. Jälkimmäisessä yksikkötieto tulee automaattisesti, mutta sitä voi itse muuttaa tai lisätä toisen yksikön.
Kirjoita sen jälkeen julkaisun nimi siinä muodossa kun se on alkuperäisessä teoksessa. Älä lisää kenttään ylimääräistä tietoa esim. esityspaikasta tms. – näille tiedoille on omat kenttänsä. Lisää myös julkaisuvuosi.
Seuraavaksi täytetään Taiteellisten julkaisujen kentät. Täytä vähintään taiteenala, taidealan tyyppikategoria, tekijän rooli, julkistamispaikkakunta, tapahtuman ajankohta sekä esityspaikka. Mikäli sama esitys/tapahtuma on esitetty useampaan kertaan, voit lisätä samalle lomakkeelle uuden tapahtuman tiedot lisää uusi painikkeella.
Tyyppikategoria -kenttä eroaa roolista siten, että siinä kuvataan teos ns. lopputulemana esimerkiksi (näyttely, konsertti, näytelmä, sävellys).
Mikäli teos liittyy tutkimukseen, lisää tästä tieto napauttamalla Kyllä. Saat näkyviin kentän, johon voit kirjoittaa lisätietoja tutkimuskytköksestä.
Tapahtuma-kenttään kirjoitetaan tapahtuman nimi, aloitus- ja lopetuspäivät, mahdollisesti tieto yleisömäärästä (mikäli se on tiedossa) sekä esityspaikka. Yleisömäärän voi lisätä myös jälkikäteen.
Huom. Teos ilmoitetaan tutkimustietojärjestelmään pääsääntöisesti vain kerran. Jos teoksella on useita esityskertoja, voit ilmoittaa ne napauttamalla Lisää uusi -painiketta.
Seuraavaksi lisätään Julkaisumaa, Kansainvälisyys ja saatavuustietoihin Verkkojulkaisun linkki. Jälkimmäiseen kopioidaan teoksen internet-osoite.
Luokitukset ja lisätiedot -osan ensimmäiseen kenttään haetaan tieteenalaluokitus. Taideyliopistossa useimmin tarvittavat tieteenalat (6131, 6132) löydät näppäilemällä hakuruutuun numeron 613. Lisää myös asiasanat. Voit kirjoittaa lisätietoa esityksestä / teoksesta lisätietoja-kenttään.
Lisäksi lomakkeella voi tarvittaessa ilmoittaa Rahoittajatiedot, tiedot tutkimusaineistoista tai julkaisun teossa käytetyt infrastruktuurit. Nämä tiedot eivät ole pakollisia.
Voit sivuuttaa kohdan Rinnakkaistallennus, se ei koske taidejulkaisuja.
Julkaisun kommentit -kentässä voit lähettää tarvittaessa lisätietoa kirjastolaisille julkaisutietojen tarkistukseen liittyen. Teksti näkyy ainoastaan kirjastokäyttäjille.
Lopuksi esikatsele tietoja ja lähetä julkaisu/taiteellinen toiminta käsiteltäväksi kirjastokäyttäjille painamalla tallenna. Mikäli jokin pakollinen tieto puuttuu, tallennus ei onnistu. Täydennä puuttuvat tiedot tarvittaessa.
Esikatselun jälkeen muista vielä lähettää julkaisu käsiteltäväksi napauttamalla Tallenna.