Skip to Main Content

Esittävät taiteet: Näytelmät

Näytelmät

Kirjaston kokoelmiin kuuluu huomattava määrä näytelmämonisteita, painettuja näytelmiä ja näytelmätietokantoja. Kokoelma on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen: kirjastosta löytyy näytelmämonisteina eli niin sanottuina plareina yli 4000 näytelmää. Joukossa on todellisia harvinaisuuksia: kirjasto on saanut lahjoituksena näytelmämonisteita, joita ei muualta löydy. Näytelmämonisteet ovat luetteloituina Taideyliopiston Arscaan. Näytelmiä on kokoelmissa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.

Sähköisiä näytelmiä on saatavana useista lähteistä. Löydät  nämä alla olevat tietokannat myös kirjaston tietokantalistasta.

Manusbanken - Norjalainen näytelmätietokanta.

Näytelmät.fi - Sähköinen näytelmäluettelo ja näytelmien lataamis-, tulostamis- ja monistusoikeuspalvelu. HUOM! Tällä hetkellä palveluun ei pysty kirjautumaan uniarts-tunnuksilla palvelun uudistuksesta johtuen.

Näytelmäkulma - Näytelmäkulma on Suomen johtava teatteri- ja elokuva-alan agentuuri. Sivustolta voi hakea näytelmiä mm. aihepiirin ja näyttelijämäärän mukaan. Jos meillä ei ole tarvitsemaasi näytelmää, mikä löytyy Näytelmäkulmasta, tee hankintaehdotus.

Huomioithan, että tekijänoikeudellisista syistä kaikkia käännöksiä ei ole mahdollista saada kirjastokäyttöön.

ILONA-tietokanta - ILONA on suomalaisen teatterin tietopankki, jonka verkkoversion ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Teatterimuseo.

Dramawebben - Ruotsalaisia näytelmiä

Näin löydät näytelmiä

Näytelmien hakeminen Arscasta on helppoa. Voit hakea näytelmiä esimerkiksi näytelmän nimellä tai kirjoittajan nimellä. Jos erityisesti haluat, että näytelmä on näytelmämoniste, voit lisätä sen hakuun. Muista käyttää *-merkkiä, jos et  muista koko näytelmän nimeä.

Voit myös hakea esimerkiksi pelkästään näytelmän nimellä ja rajata hakutulosta RAJAA HAKUA -valikosta kohdasta GENRE, valitsemalla näytelmät. Näin saat hakutuloksiin sekä painetut näytelmät että näytelmämonisteet.

 

Näytelmien hakeminen tietylle roolimäärälle, sukupuolelle tai tyylilajin mukaan:
Taideyliopiston Arca-tietokannasta ei pysty hakemaan näytelmiä näyttelijöiden määrällä. Jos etsit näytelmää tietylle roolimäärälle, sukupuolella tai tyylilajin mukaan, ja haluaisit saada sen lainaksi TeaKin kirjastosta, niin toimi näin:

 • Valitse sieltä tarvittaessa Näytelmät ja kirjailijat
 • Klikkaa oikeasta reunasta Hakukriteerit-valikko näkyviin.
 • Hae esimerkiksi 3 naisnäyttelijää ja 3 miesnäyttelijää

TAI

 • Hae Näytelmät.fi -tietokannasta. Huom! Uniarts-kirjautuminen ei toimi tällä hetkellä, mutta voit hakea roolimääriä ilman kirjautumista.
 • Tee hakusi Näytelmät-palkissa, esim. 3 naisnäyttelijää.

TAI

Kun löydät sopivan näytelmän

 • siirry Taideyliopiston Arscaan
 • Kirjoita hakukenttään hakemasi näytelmän nimi tai sen alku
 • Paina Hae
 • Käytä tarvittaessa RAJAA HAKUA -toimintoa haun jälkeen. Esimerkiksi valitse AINEISTOTYYPPI kirja, jos tuloksia on useita.

VINKKEJÄ:

 • Näytelmämonisteet (plarit) on merkitty Arsca-tietokannassa tekstillä Näytelmämonisteet.
 • Kun haet näytelmiä Arscassa ja voit haun jälkeen rajata hakutulosta valitsemalla Haun rajaus > Genre > näytelmät.

Poimintoja kirjaston painetuista näytelmistä

Näytelmien laina-ajat

Näytelmämonisteiden ja painettujen näytelmien laina-aika on 28 vrk.

Ehdota näytelmää hankittavaksi

Valokuva: Sanni Siira / Uniarts Helsinki

Täytä hankintaehdotuslomake ja ehdota näytelmä hankittavaksi.

Huomioithan, että tekijänoikeudellisista syistä kaikkia käännöksiä ei ole mahdollista saada kirjastokäyttöön.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement