Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Elektroniset aineistot: Etusivu

Tässä oppaassa kerrotaan e-aineistojen etäkäytöstä, käyttöehdoista sekä e-kirjojen käyttämisestä.

Arscan e-aineistojen haku

Arsca logo

Kansainvälisten e-aineistojen haku: sähköisessä muodossa esimerkiksi lukuisia vertaisarvioituja tutkimuksia, artikkelijulkaisuja ja e-kirjoja useilta eri tieteenaloilta ja eri kustantajilta.

 

E-aineistojen etäkäyttö

Mitä etäkäyttö tarkoittaa?

Etäkäyttö tarkoittaa, että Taideyliopiston kirjaston hankkimat maksulliset e-aineistot (artikkelitietokannat kuten JSTOR ja EBSCO, MOT-sanakirjasto jne.) ovat käytettävissä myös Taideyliopiston verkon ulkopuolella esimerkiksi kotoa käsin tai ulkomailta EZproxy-välityspalvelimen kautta. Etäkäyttö on mahdollista Taideyliopiston uniarts-tunnuksilla.

Kuka voi etäkäyttää e-aineistoja?

Kirjaston etäkäyttöpalvelu on tarkoitettu Taideyliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille ja tarvitset etäkäyttöön voimassa olevan Taideyliopiston uniarts-käyttäjätunnuksen.

Miten pääsen lukemaan aineistoa?

E-aineistoja voi etäkäyttää tietokantalistan linkeistä tai kirjaston hakupalvelu Arscan kautta:

Etäkäyttö Tietokannat-sivun kautta

Tietokantojen etäkäyttö toimii suoraan kirjaston tietokannat-sivun linkeistä. Samojen linkkien kautta pääset siis tietokantoihin sekä Taideyliopiston sisäisessä verkossa (eli TaiY:n eri toimipisteissä) että etäkäytössä. Kotikäytössä linkkejä klikattaessa kysytään Taideyliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa. Kirjautumisen jälkeen pääsee aineistoon. Taideyliopiston sisäisessä verkosta käytettäessä taas linkki vie suoraan tietokannan sivuille. Etäyhteys toimii kaikilla selaimilla, eikä selaimen asetuksia tarvitse muuttaa. Ainoastaan evästeen (cookie) käyttö täytyy hyväksyä, jos selain sitä kysyy. Tietokantalistaa voi suodattaa aineistotyypin tai aiheen mukaan ja tietokantalistasta voi hakea aineiston nimellä.

Etäkäyttö Arscan kautta

Arscassa e-aineistot toimivat niin etäkäytössä kuin yliopiston tiloistakin. Etäkäytössä on suositeltavaa aluksi kirjautua Arscaan Taideyliopiston tunnuksilla (haka-kirjautuminen), jolloin voit saada enemmän hakutuloksia ja pääset Taideyliopiston käytössä oleviin e-aineistoihin ilman sen enempiä kirjautumisia. Lisätietoja Arscasta.

E-kirjojen lataaminen

E-kirjojen etäkäyttö on muiden e-aineistojen tapaan mahdollista vain Taideyliopiston Uniarts-tunnuksilla. EBSCOn ja Ebook Centralin e-kirjoja voi käyttää muutkin kirjaston asiakkaat paikan päällä kirjaston tietokoneilla, mutta Ellibsin e-kirjoja voi lukea ja ladata vain Uniarts-tunnuksilla.

E-kirjoja voi lukea selaimessa, mutta ne ovat myös ladattavissa PDF- tai EPUB-muodossa, jolloin voit lukea niitä offline-tilassa. Suurin osa EBSCOn, Ebook Centralin ja Ellibsin kautta saatavilla olevista e-kirjoista on DRM-suojattuja: niiden lataamiseksi tarvitset henkilökohtaisen Adobe ID -tunnuksen sekä erillisen e-kirjojen lukuohjelman. Tunnuksen hankkiminen ja ohjelman asentaminen ja käyttö on ilmaista. Adobe ID:tä käytetään laitteidesi auktorisoimiseen sekä synkronoimaan e-kirjoja eri laitteidesi (tietokone, tabletti jne.) välillä. Yhtä laitetta ei tarvitse auktorisoida kuin kerran.

Alla olevat ohjeet pätevät kaikkien DRM-suojattujen e-kirjojen lainaamiseen ja lataamiseen, mutta voit myös katsoa esim. Ellibs Library -palvelun omat ohjeet. Ellibsillä on ao. vaihtoehdon lisäksi tarjolla oma mobiilisovellus Androidille ja iOS:lle - kirjaudu sovellukseen Uniarts-tunnuksellasi.

Adobe ID ja Adobe Digital Editions

1. Luo henkilökohtainen Adobe ID -tunnus.

2. Lataa laitteellesi sopiva ohjelma:

  • Adobe Digital Editions tietokoneelle (Mac, Windows) ja mobiililaitteille. Ohjelmaa ei ole virallisesti saatavilla Linuxille, mutta Windows-ohjelmia voi ajaa Wine-sovelluksen avulla. Ks. esim. kuinka ADE:n voi asentaa Ubuntulle.
    • ohjelma löytyy valmiiksi asennettuna Taideyliopiston tietokoneluokkien koneilta
  • mobiililaitteille on saatavilla muitakin sovelluksia, joita voit etsiä laitteesi sovelluskaupasta, ks. esim. Aldiko (Android, iOS)

3. Auktorisoi se Adobe ID:lläsi.

3.1 Adobe Digital Editions: Valitse Help > Authorize computer:

Auktorisoi tietokoneesi -valinta Adobe Digital Editions ohjelman Help-valikossa.

3.2 Adobe Digital Editions: Kirjaudu sisään Adobe ID -tunnuksillasi:

krijautumissivu

3.3 Adobe Digital Editions: Voit alkaa käyttämään DRM-suojattuja kirjoja laitteellasi:

Your Computer Has Been Authorized -ikkuna

4. DRM-suojatut, Adobe Digital Editions -ohjelmassa luettavat e-kirjat ladataan ACSM-tiedostona (tarkalleen ottaen ACSM-tiedosto on eräänlainen linkki tai tiketti, jonka avulla ADE lataa kirjan Adoben palvelimelta). Tietokoneesi ei välttämättä ensimmäisellä kerralla tiedä, millä ohjelmalla se pitäisi avata, joten voit joutua etsimään ADE:n koneesi ohjelmista (Choose Helper Application > Browse). Useimmiten se löytyy Program Files -kansiosta (ks. kuva alla).

Valitse ADE acsm-tiedostojen avaamiseksi

EBSCO

EBSCOn e-kirjojen tapauksessa täytyy lisäksi luoda erilliset käyttäjätunnukset EBSCOon, jotta DRM-suojattuja e-kirjoja voi ladata omalle laitteelle:

Kehotus kirjautua My Ebsco -tiliin

Naxos-mobiilisovelluksen käyttö

Naxos Music Library -mobiilisovellus on saatavilla Androidille ja iOS:lle. Luo ensin tili Naxoksen sivuilla, lataa sen jälkeen sovellus laitteellesi ja kirjaudu sovellukseen:

1) Mene Naxoksen sivuille ja Playlists-sivulla valitse "Sign up".

Naxoksen Playlists-sivu.

(Kuva: Naxoksen playlists-sivu. Klikkaa kuva suuremmaksi.)

2) Sign up new account -sivulla anna tietosi. Käytä uniarts-sähköpostiosoitettasi (mutta keksi uusi ja uniikki salasana).

Rekisteröitymislomake

(Kuva: Naxoksen rekisteröitymissivu. Klikkaa kuva suuremmaksi.)

3) Rekisteröitymisen jälkeen saat sähköpostiisi tilin aktivointilinkin. Kun olet käynyt hyväksymässä sen, voit palata Naxoksen sivuille.

Rekisteröitymisen vahvistus.

(Kuva: Kirjautumisen vahvistussivu. Klikkaa kuva suuremmaksi.)

4) Etsi NML-sovellus laitteesi (Android, iOS) sovelluskaupasta ja asenna se. Kirjaudu sisään sähköpostiosoitteellasi ja salasanalla (ÄLÄ kirjaudu Connect with your institution -kohdasta), ja voit alkaa käyttämään NML-sovellusta.

Naxoksen Android-sovelluksen sisäänkirjautumissivu.

(Kuva: Naxoksen Android-sovelluksen kirjautumissivu. Klikkaa kuva suuremmaksi.)

E-aineistojen yleiset käyttöehdot

E-aineistojen käyttöehdoissa on määritelty, miten aineistoja saa käyttää, mitä saa ja ei saa tehdä. Kaikille aineistoille yhteisiä käyttöehtoja ovat:

  • Ulkopuoliset käyttäjät (ns. “walk-in users”) saavat käyttää aineistoja kirjaston tietokoneilla.
  • Aineistosta saa tulostaa tai tallentaa itselleen osia, esim. yksittäisiä artikkeleita, mikäli aineisto tarjoaa tähän mahdollisuuden.

Monet Taideyliopiston kirjaston e-aineistot hankitaan Kansallisen elektronisen kirjaston FinELibin kautta. FinELibin www-sivuilta löytyvät kunkin aineiston kohdalta tarkat käyttöehdot: FinELib-aineistojen käyttöoikeudet. Pääsääntöisesti muiden aineistojen käyttöehdot ovat samankaltaisia kuin FinELib-aineistojen.

Yhteystiedot

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä lib@uniarts.fi.

Oppaan ylläpitäjät:

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement