Skip to main content

Elektroniset aineistot: Etusivu

Tässä oppaassa kerrotaan e-aineistojen etäkäytöstä, käyttöehdoista sekä e-kirjojen käyttämisestä.

Finnan e-aineistojen haku

 

E-aineistojen etäkäyttö

Mitä etäkäyttö tarkoittaa?

Etäkäyttö tarkoittaa, että Taideyliopiston kirjaston hankkimat maksulliset e-aineistot (kuten JSTOR ja EBSCO -artikkelitietokannat, MOT-sanakirjasto jne.) ovat käytettävissä myös Taideyliopiston verkon ulkopuolella esimerkiksi kotoa käsin tai ulkomailta EZproxy-välityspalvelimen kautta. Etäkäyttö on mahdollista Taideyliopiston uniarts-tunnuksilla.

Kuka voi etäkäyttää e-aineistoja?

Kirjaston etäkäyttöpalvelu on tarkoitettu Taideyliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille ja tarvitset etäkäyttöön voimassa olevan Taideyliopiston uniarts-käyttäjätunnuksen.

Miten pääsen lukemaan aineistoa?

E-aineistoja voi etäkäyttää tietokantalistan linkeistä tai Taideyliopiston Finnan kautta:

Etäkäyttö Tietokannat-sivun kautta

Tietokantojen etäkäyttö toimii suoraan kirjaston tietokannat-sivun linkeistä. Samojen linkkien kautta pääset siis tietokantoihin sekä Taideyliopiston sisäisessä verkossa (eli TaiY:n eri toimipisteissä) että etäkäytössä. Kotikäytössä linkkejä klikattaessa kysytään Taideyliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa. Kirjautumisen jälkeen pääsee aineistoon. Taideyliopiston sisäisessä verkosta käytettäessä taas linkki vie suoraan tietokannan sivuille. Etäyhteys toimii kaikilla selaimilla, eikä selaimen asetuksia tarvitse muuttaa. Ainoastaan evästeen (cookie) käyttö täytyy hyväksyä, jos selain sitä kysyy. Tietokantalistaa voi suodattaa aineistotyypin tai aiheen mukaan ja tietokantalistasta voi hakea aineiston nimellä.

Etäkäyttö Finnan kautta

Taideyliopiston Finnassa e-aineistot toimivat niin etäkäytössä kuin yliopiston tiloistakin. Etäkäytössä on suositeltavaa aluksi kirjautua Finnaan taideyliopiston tunnuksilla (haka-kirjautuminen), jolloin voit saada enemmän hakutuloksia ja pääset Taideyliopiston käytössä oleviin e-aineistoihin ilman sen enempiä kirjautumisia. Lisätietoja Taideyliopiston Finnasta saat täältä.

E-kirjojen lataaminen

E-kirjoja voi lukea selaimessa, mutta ne ovat myös ladattavissa PDF- tai EPUB-muodossa, jolloin voit lukea niitä offline-tilassa. Suurin osa EBSCOn ja Ebook Centralin kautta saatavilla olevista e-kirjoista on DRM-suojattuja: niiden lataamiseksi tarvitset henkilökohtaisen Adobe ID -tunnuksen sekä erillisen e-kirjojen lukuohjelman. Tunnuksen hankkiminen ja ohjelman asentaminen ja käyttö on ilmaista. Adobe ID:tä käytetään laitteidesi auktorisoimiseen sekä synkronoimaan e-kirjoja eri laitteidesi (tietokone, tabletti jne.) välillä. Yhtä laitetta ei tarvitse auktorisoida kuin kerran.

 

Adobe ID ja Adobe Digital Editions

1. Luo henkilökohtainen Adobe ID -tunnus.

2. Lataa laitteellesi sopiva ohjelma:

  • Adobe Digital Editions tietokoneelle (Mac, Windows). Ohjelmaa ei ole virallisesti saatavilla Linuxille, mutta Windows-ohjelmia voi ajaa Wine-sovelluksen avulla. Ks. esim. kuinka ADE:n voi asentaa Ubuntulle.
    • ohjelma löytyy valmiiksi asennettuna Taideyliopiston tietokoneluokkien koneilta
  • Bluefire Reader mobiililaitteille (Android, iOS) toimii samaan tapaan kuin Adobe Digital Editions tietokoneilla.

3. Auktorisoi se Adobe ID:lläsi.

Auktorisoi tietokoneesi -valinta Adobe Digital Editions ohjelman Help-valikossa.

3.1 Adobe Digital Editions: Valitse Help > Authorize computer

krijautumissivu

3.2 Adobe Digital Editions: Kirjaudu sisään Adobe ID -tunnuksillasi

Your Computer Has Been Authorized -ikkuna

3.3 Adobe Digital Editions: Voit alkaa käyttämään DRM-suojattuja kirjoja laitteellasi

 

4. DRM-suojatut, Adobe Digital Editions -ohjelmassa luettavat e-kirjat ladataan ACSM-tiedostona (tarkalleen ottaen ACSM-tiedosto on eräänlainen linkki tai tiketti, jonka avulla ADE lataa kirjan Adoben palvelimelta). Tietokoneesi ei välttämättä ensimmäisellä kerralla tiedä, millä ohjelmalla se pitäisi avata, joten voit joutua etsimään ADE:n koneesi ohjelmista (Choose Helper Application > Browse). Useimmiten se löytyy Program Files -kansiosta (ks. kuva alla).

Valitse ADE acsm-tiedostojen avaamiseksi

 

 

EBSCO

EBSCOn e-kirjojen tapauksessa täytyy lisäksi luoda erilliset käyttäjätunnukset EBSCOon, jotta DRM-suojattuja e-kirjoja voi ladata omalle laitteelle:

Kehotus kirjautua My Ebsco -tiliin

E-aineistojen yleiset käyttöehdot

E-aineistojen käyttöehdoissa on määritelty, miten aineistoja saa käyttää, mitä saa ja ei saa tehdä. Kaikille aineistoille yhteisiä käyttöehtoja ovat:

  • Ulkopuoliset käyttäjät (ns. “walk-in users”) saavat käyttää aineistoja kirjaston tietokoneilla.
  • Aineistosta saa tulostaa tai tallentaa itselleen osia, esim. yksittäisiä artikkeleita, mikäli aineisto tarjoaa tähän mahdollisuuden.

Monet Taideyliopiston kirjaston e-aineistot hankitaan Kansallisen elektronisen kirjaston FinELibin kautta. FinELibin www-sivuilta löytyvät kunkin aineiston kohdalta tarkat käyttöehdot: FinELib-aineistojen käyttöoikeudet. Pääsääntöisesti muiden aineistojen käyttöehdot ovat samankaltaisia kuin FinELib-aineistojen.

Yhteystiedot

art

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä lib@uniarts.fi.