Siirry pääsisältöön

Elektroniset aineistot: Etusivu

Tässä oppaassa kerrotaan e-aineistojen etäkäytöstä, käyttöehdoista sekä e-kirjojen käyttämisestä.

Sivun sisältö

Etusivu

  • yhteystiedot, tietoa e-aineistojen käytöstä, saavutettavuudesta ja käyttösäännöistä

Naxos-mobiilisovellus

  • ohjeet Naxos Music Libraryn mobiilisovelluksen käyttämiseen

E-kirjat (erillinen opas)

  • ohjeita e-kirjojen lataamiseen eri e-kirjapalveluista

Yhteystiedot

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä lib@uniarts.fi.

Oppaan ylläpitäjät:

E-aineistojen käyttö

Kuka voi käyttää e-aineistoja?

Taideyliopiston kirjaston hankkimia elektronisia aineistoja voivat käyttää kirjaston asiakaspäätteillä kaikki kirjaston asiakkaat. Taideyliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää kaikkia elektronisia aineistoja myös etänä. Kirjaston hakupalvelu Arsca ja tietokannat sisältävät myös avoimesti saatavilla olevia aineistoja, joita kuka voi tahansa käyttää.

Lue lisää etäkäytöstä alta.

Etäkäyttö

Mitä etäkäyttö tarkoittaa?

Etäkäyttö tarkoittaa, että Taideyliopiston kirjaston hankkimat maksulliset e-aineistot (artikkelitietokannat kuten JSTOR ja EBSCO, MOT-sanakirjasto jne.) ovat käytettävissä myös Taideyliopiston verkon ulkopuolella esimerkiksi kotoa käsin tai ulkomailta EZproxy-välityspalvelimen kautta. Etäkäyttö on mahdollista Taideyliopiston uniarts-tunnuksilla.

Kuka voi etäkäyttää e-aineistoja?

Kirjaston etäkäyttöpalvelu on tarkoitettu Taideyliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille ja tarvitset etäkäyttöön voimassa olevan Taideyliopiston uniarts-käyttäjätunnuksen.

Miten pääsen lukemaan aineistoa?

E-aineistoja voi etäkäyttää tietokantalistan linkeistä tai kirjaston hakupalvelu Arscan kautta:

Etäkäyttö Tietokannat-sivun kautta

Tietokantojen etäkäyttö toimii suoraan kirjaston tietokannat-sivun linkeistä. Samojen linkkien kautta pääset siis tietokantoihin sekä Taideyliopiston sisäisessä verkossa (eli TaiY:n eri toimipisteissä) että etäkäytössä. Kotikäytössä linkkejä klikattaessa kysytään Taideyliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa. Kirjautumisen jälkeen pääsee aineistoon. Taideyliopiston sisäisessä verkosta käytettäessä taas linkki vie suoraan tietokannan sivuille. Etäyhteys toimii kaikilla selaimilla, eikä selaimen asetuksia tarvitse muuttaa. Ainoastaan evästeen (cookie) käyttö täytyy hyväksyä, jos selain sitä kysyy. Tietokantalistaa voi suodattaa aineistotyypin tai aiheen mukaan ja tietokantalistasta voi hakea aineiston nimellä.

Etäkäyttö Arscan kautta

Arscassa e-aineistot toimivat niin etäkäytössä kuin yliopiston tiloistakin. Etäkäytössä on suositeltavaa aluksi kirjautua Arscaan Taideyliopiston tunnuksilla (haka-kirjautuminen), jolloin voit saada enemmän hakutuloksia ja pääset Taideyliopiston käytössä oleviin e-aineistoihin ilman sen enempiä kirjautumisia. Lisätietoja Arscasta.

Saavutettavuus

E-aineistojen ja etenkin e-kirjojen saavutettavuus riippuu mm. e-kirjapalvelun toiminnoista, e-kirjojen omista ominaisuuksista sekä käytettävän laitteen ominaisuuksista. Esim. e-kirjan formaatti (EPUB, PDF) voi vaikuttaa siihen, miten helppoa e-kirjaa on kuunnella selaimen "lue ääneen" -toiminnolla tai erillisellä ruudunlukuohjelmalla. Katso saavutettavuuskirjasto Celian ohjeet ja vinkit kuuntelun ja lukemisen apuvälineiden käyttöön.

E-aineistojen yleiset käyttöehdot

E-aineistojen käyttöehdoissa on määritelty, miten aineistoja saa käyttää, mitä saa ja ei saa tehdä. Kaikille aineistoille yhteisiä käyttöehtoja ovat:

  • Ulkopuoliset käyttäjät (ns. “walk-in users”) saavat käyttää aineistoja kirjaston tietokoneilla.
  • Aineistosta saa tulostaa tai tallentaa itselleen osia, esim. yksittäisiä artikkeleita, mikäli aineisto tarjoaa tähän mahdollisuuden.

Monet Taideyliopiston kirjaston e-aineistot hankitaan Kansallisen elektronisen kirjaston FinELibin kautta. FinELibin www-sivuilta löytyvät kunkin aineiston kohdalta tarkat käyttöehdot: FinELib-aineistojen käyttöoikeudet. Pääsääntöisesti muiden aineistojen käyttöehdot ovat samankaltaisia kuin FinELib-aineistojen.

Arscan e-aineistojen haku

Arsca logo

Kansainvälisten e-aineistojen haku: sähköisessä muodossa esimerkiksi lukuisia vertaisarvioituja tutkimuksia, artikkelijulkaisuja ja e-kirjoja useilta eri tieteenaloilta ja eri kustantajilta.

 

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement