Viitteitä voi tallentaa Zoteroon joko Zotero Connector selainlisäosalla tai tiedostona. Viitteitä voi muokata Zoteron desktop-ohjelmassa.
Huom! Tarkista ja tarvittaessa korjaa viitteet tallentamisen jälkeen. Zotero ei aina osaa tulkita mm. viitteen tyyppiä (Item Type) oikein, ja usein esim. kokoomateosten toimittajat saattavat jäädä pois, jos tietoja ei löydy Zoteron ymmärtämässä muodossa teoksen sivuilla.
Viitteiden tallentaminen Zoteroon on helpointa selainlisäosa Zotero Connectorin avulla. Lisäosa yksinkertaisesti tallentaa viitteenä sen verkkosivun, jolla olet. Lataa lisäosa Zoteron sivuilta.
Katso myös Zoteron ohje viitteiden tallentamiseen.
Lisäosa tunnistaa melko hyvin sivun tyypin, esim. ollessasi tiedelehden artikkelin laskeutumissivulla, se osaa tallentaa sen lehtiartikkelina. Ao. kuvassa Zotero Connector tallentaa kirjan viitetiedot Zoteroon.
Kuva: Zotero Connector tallentaa kirjan tietoja. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Jos lisäosa ei tunnista julkaisun tyyppiä tai se on väärin, sivu ja sen metadata tallentuu joka tapauksessa, ja voit vaihtaa julkaisun tyypin manuaalisesti Zoterossa. Ks. tältä sivulta ohjeet viitteen muokkaamiseksi. Esimerkiksi tätä blogikirjoitusta Zotero ei tunnistanut blogikirjoitukseksi, vaan se tallensi sen verkkosivuna (Web Page):
Kuva: Zotero Connector tallentaa blogikirjoitusta. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Jos vierailemallasi sivulla on useita viitteitä (ja jos Zotero ne sellaisiksi tunnistaa), voit tallentaa useita viitteitä kerrallaan. Klikkaa lisäosaa, ja valitse mitkä viitteet haluat tallentaa. Huomaa kuitenkin, että viitteen tiedot tulevat todennäköisimmin oikein, kun tallennat sen julkaisun omalla sivulla etkä esim. Google Scholarin hakutulossivulla.
Kuva: Usean viitteen valitseminen Google Scholarissa. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Voit myös tuoda viitteet Zoteroon tiedostona.
Useimmista tietokannoista löytyy mahdollisuus importoida viite tiedostona. Lataa viite RIS-tiedostona, ja
Siinä missä Zotero Connectorilla voit tallentaa minkä tahansa verkkosivun viitteenä, viitteen tiedostona lataaminen on pääsääntöisesti mahdollista vain tietokannoista ja tieteellisten julkaisujen sivuilla, kustantajasta ja verkkoalustasta riippuen.
Kuva: Viitteen latausikkuna SAGEn lehden sivulla. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Google Scholarissa ei ole suoraan Zotero-vientiä tai RIS-tiedoston latausta, mutta viitteidenhallintaohjelma RefMan käyttää samaa tiedostoformaattia (RIS) kuin Zotero, joten voit valita Cite-ikkunassa RefManin, ja avata tiedoston suoraan Zoterossa tai ladata RIS-tiedoston koneellesi, kuten edellä on kuvattuna.
Cite-ikkuna Google Scholarissa. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Viitteiden muokkaaminen Zoterossa tapahtuu ohjelman oikean laidan palstassa. Voit vaihtaa viitteen tyyppiä (Item Type), muokata kenttiä ja lisätä puuttuvia tietoja. Editorissa ei ole erikseen tallennusta eikä myöskään kumoa-toimintoa.
Kuva: viitteen muokkaaminen Zoterossa. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Esim. ao. kirja-artikkelin kaikkia tietoja Zotero Connector ei osannut poimia, koska niitä ei ollut artikkelin sivulla saatavilla. Viitteeseen voi lisätä esim. kokoomateoksen toimittajat sekä artikkelin sivunumerot.
Kuva: viitteen muokkaaminen ja tietojen lisääminen Zoterossa. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.