Siirry pääsisältöön

Zotero: Tekstinkäsittely

Zoteron tekstinkäsittelyn lisäosa on saataville useille ohjelmille. Oletuksena Zoteron mukana tulee lisäosa Microsoft Wordille, sekä optiona LibreOfficelle, jos se on asennettuna koneellesi. Google Docsille lisäosa on osa Zotero Connector -selainlisäosaa. Myös muille ohjelmille (mm. LaTeX) on saatavilla kolmansien osapuolien kehittämiä lisäosia. Alla on ohjeet Word-lisäosan käytöstä, ja Zoteron sivuilta löytyy lisätietoa niin Word-lisäosasta kuin myös muista tekstinkäsittelyohjelmista.

Zotero-lisäosa Wordissa

Kun asennat Zoteron koneellesi, mukana asentuu samalla Zoteron Microsoft Word -lisäosa. Lisäosan avulla voit lisätä lähdeviitteitä suoraan tekstidokumenttiin, sekä luoda kirjallisuuslistan automaattisesti valitsemallasi viittaustyylillä. Lisäosa näkyy Wordin ylälaidan valikossa, eikä siihen tarvitse kirjautua erikseen.

Zoteron lisäosa Wordin valikossa.

Kuva: Zotero-lisäosa Wordin valikossa. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Tekstinsisäisen viitteen lisääminen

Kun haluat lisätä tekstinsisäisen viitteen haluamaasi kohtaan, klikkaa "Add/Edit Citation" -painiketta (jos Zoteron työpöytäsovellus ei ole käynnissä, lisäosa kehottaa avaamaan sen).

Seuraavaksi lisäosa pyytää valitsemaan haluamasi viittaustyylin. Voit vaihtaa viittaustyyliä myöhemmin, tai hakea valikoimaan lisää viittaustyylejä Zoteron työpöytäsovelluksesta (Preferences -> Cite-välilehti: Styles -> Get additional styles).

Kirjoita avautuvaan hakulaatikkoon tietoja haluamastasi viitteestä, esim. tekijän tai artikkelin nimi, ja hakulaatikko ehdottaa viitteitä. Klikkaa haluamaasi viitettä, ja paina lopuksi Enteriä.

Viitteen lisääminen tekstiin Wordissa.

Kuva: Viitteen lisääminen tekstiin Wordissa. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Viittauksen muokkaaminen tekstissä

Muokkaa tekstinsisäistä viitettä klikkaamalla ensin viitettä ja sitten "Add/Edit Citation" painiketta. Klikkaa sen jälkeen viitettä hakulaatikossa, ja voit esim. lisätä viitteeseen sivunumerot tai suppressoida tekijän (kun esim. mainitset tekijän tekstissä ennen viitettä). Paina lopuksi Enteriä.

Tekstinsisäisen viiteen muokkaaminen Zoterossa.

Kuva: Tekstinsisäisen viitteen muokkaaminen. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Lähdeluettelon lisääminen

Lisää lopuksi lähdeluettelo dokumenttiisi klikkaamalla "Add/Edit Bibliography".

Jos lisäät tekstiin viitteitä lähdeluettelon luomisen jälkeen, lähdeluettelo päivittyy automaattisesti. Jos poistat tekstistä viitteen, täytyy lähdeluettelo päivittää manuaalisesti: klikkaa silloin "Refresh"-painiketta.

Zoterolla generoitu lähdeluettelo.

Kuva: Zotero-lisäosalla luotu lähdeluettelo. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement