Siirry pääsisältöön

Zotero: Käyttöönotto

Luo tili

Zotero on kaikille käyttäjille ilmainen, mutta käytä rekisteröityessäsi uniarts-sähköpostiosoitetta. Zoteron ilmaisversiossa on rajallinen tallennustila viitteiden liitetiedostoille, mutta Taideyliopisto kuuluu Zoteron organisaatiotilaajiin, ja  uniarts-osoitteella rekisteröityneet käyttäjät saavat käyttöönsä rajattoman tallennustilan viitteiden liitetiedostoille.

Rekisteröidy Zoteron sivuilla.

Asenna

Asenna Zotero koneellesi (huom. Taideyliopiston Mac-tietokoneille Zotero on ladattavissa Zappa-jakelusta). Jos sinulta pyydetään admin-tunnuksia ja sinulla ei ole sellaisia, niin klikkaa vain "No".

Valitse Setup Typeksi "Standard" jollet itse tiedä mitä olet tekemässä. Myös Word-lisäosa asentuu samalla automaattisesti.

Asennuksen jälkeen synkronoi Zotero-sovellus tilisi kanssa: kirjaudu Zoteron asetuksissa Sync-välilehdellä tilillesi.

Asenna lataussivulta myös selainlisäosa Zotero Connector, niin saat tallennettua viitteet helposti yhtä nappia painamalla. Safarille lisäosa asentuu automaattisesti desktop-ohjelman mukana: aktivoi se Safarin asetuksista: Preferences > Extensions. Lue lisää Viitteiden tallentaminen ja muokkaaminen -sivulta.

Ongelmatilanteita

Synkronointi

Jos rekisteröidyit Zoteroon alunperin jollain muulla kuin uniarts-sähköpostiosoitteella, voit joutua synkronoimaan tilisi manuaalisesti sen jälkeen, kun vaihdat uniarts-osoitteen primary-osoiteeksesi, jotta saat rajattoman tallennustilan liitteille. Klikkaa Zoterossa oikeassa yläkulmassa näkyvää vihreää ja pyöreää nuolikuvaketta synkroinoidaksesi tilisi.

Chrome

Zotero Connector Chromelle ei välttämättä näy oikein asentamisen jälkeen, vaan se pitää kiinnittää (pin) selainpalkkiin extensions-valikosta käsin. Ks. kuva alla.

Chromen extensions-valikko.

Proxy

Joskus Zotero voi uudelleenohjata käyttäjän proxy-palvelimen välityksellä sellaisiin elektronisiin aineistoihin, joihin käyttäjällä on tämän taustaorganisaation kautta pääsy (esim. Taideyliopistossa EZproxy, ks. https://libguides.uniarts.fi/ohjeita-opettajalle/e-aineistot). Joskus tämä välitys voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, jolloin proxy-välitys kannattaa ottaa pois päältä. Klikkaa aktiivista Zotero Connector -kuvaketta ja valitse Preferences. Sen jälkeen Proxies-välilehdellä ota valinta pois kohdasta Enable proxy redirection.

Zotero Connectorin proxy-asetukset.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement