ORCID-tunniste mahdollistaa tutkijan identifioimisen pysyvästi, esim. organisaation vaihtuminen tai nimenmuutos ei vaikuta tunnukseesi. Lisäksi tunniste mahdollistaa mm. julkaisutietojen automaattisen liikkumisen, ja toisaalta kustantajat ja rahoittajat integroivat ORCID-tunnuksen ja -tunnistautumisen omiin järjestelmiinsä ja prosesseihinsa. Useat kustantajat ovat alkaneetkin edellyttää ORCID-tunnistetta. Taideyliopisto suosittelee, että tutkijat ottavat käyttöön ORCID-tutkijatunnisteen ja lisäävät sen julkaisuihinsa. Katso alempaa, miten ORCID-tunniste liitetään Taideyliopiston palveluihin, kuten UniartsCRIS-järjestelmään.
ORCID iD on kansainvälisen tutkijayhteisön kehittämä digitaalinen tunniste jonka avulla tutkija voidaan identifioida selkeästi, nopeasti ja helposti. ORCID on voittoa tuottamaton järjestö, jonka tavoitteena on luoda tieteellisen julkaisemisen ja tutkimushallinnon tarpeisiin kansainvälinen tutkijoiden tunnistejärjestelmä. Taideyliopisto on organisaation jäsen.
ORCID-tunnisteen rekisteröiminen kestää vain hetken. Lue lisää rekisteröitymisestä alla.
Lue lisää ORCID iD:stä suomeksi tutkijatunniste.fi-sivustolta tai Vastuullinen tiede -sivuston artikkelista "Tutkijan henkilökohtainen ORCID-tunniste". Lisätietoja löytyy myös ORCIDin support-sivuilta.
ORCID-tunnisteen rekisteröiminen on nopeaa. ORCID-tunniste kuuluu sinulle, ja kontrolli on sinulla: voit päivittää ja lisätä tietoja, tai valtuuttaa muita palveluja tekemään niin. Alla on kerrottu tarkemmin rekisteröitymisprosessista.
Kun olet valmis, klikkaa Register-painiketta sivun alalaidassa:
Useimmiten sinut ohjataan ORCID-tiliisi, mutta joskus uusilta käyttäjiltä varmistetaan, ettei heillä jo ole ORCID-tunnusta näyttämällä lista samannimisten tutkijoiden ORCID-tunnisteista. Jos sinulla ei ole koskaan ollut ORCID-tunnistetta, on hyvin epätodennäköistä että yksikään listatuista henkilöistä olisit sinä, ja voit klikata ”None of these are me – continue to registration” -painiketta.
Kun lähetät rekisteröitymislomakkeen, saat ORCIDilta vahvistusviestin. Viestin saapumisessa saattaa kestää n. minuutin verran (ks. myös roskapostikansio, jos viesti ei saavu inboxiisi).
(Lähde: ORCID, viitattu 20.2.2019)
ORCID-tunnisteen voi liittää Taideyliopistoihin palveluihin. Näin voit tuoda ORCID-tunnisteesi profiilitietoihisi UniartsCRIS-järjestelmässä. UniartsCRISistä tutkijoiden raportoimat julkaisutiedot viedään kansalliseen tietovarantoon ja sieltä mm. Tiedejatutkimus.fi-portaaliin, jonne myös ORCID-tunnisteesi kulkeutuu julkaisutietojesi mukana. UniartsCRIS-ORCID-integraatioon on myös tulossa ominaisuus, jonka myötä UniartsCRISiin tallennetut julkaisut päivittyvät suoraan ORCIDiin.
Kytke tunniste osoitteessa https://salasana.uniarts.fi > ORCID-tunnuksen kytkeminen.
Työsi (“works”) eli julkaisusi sisältää myös datasetit, konferenssiesitykset jne. Julkaisuja voi lisätä manuaalisesti, mutta ORCID suosittelee että sallit luotettujen organisaatioiden lisätä ja päivittää näitä tietoja puolestasi (pidä silmällä vihreää ID-logoa seuraavan kerran kun lähetät käsikirjoituksesi esim. johonkin lehteen). Näin taataan tietojen oikeellisuus ja luotettavuus, ja lisäksi se säästää sinulta aikaa.
On neljä tapaa lisätä työsi/julkaisusi ORCIDiin itse:
(Lähde: ORCID, viitattu 20.2.2019)
Julkaisun tekijän ORCID-tunniste seuraa julkaisun tietojen mukana UniartsCRISistä kansalliseen Tiedejatutkimus.fi-portaaliin.
ORCID-tunniste seuraa julkaisun tietojen mukana kustantajalta eri viitetietokantoihin. Tutkijan julkaisut on tämän jälkeen helppo jäljittää ja siirtää automaattisesti muihin palveluihin, kuten yliopistoille. Tunniste lisätään julkaisuun käsikirjoitusta lähetettäessä.
ORCID-tunniste voidaan myös linkittää muihin tutkijatunnisteisiin (Scopus Author Identifier, Web of Science ResearcherID). Tämä tehdään ORCIDissa, jolloin tutkijan ORCID-profiiliin voidaan siirtää automaattisesti julkaisuja viitetietokannoista (Web of Science, Scopus).
ORCID-tunnistetta voi käyttää kuin nimikirjoitusta kotisivuilla, blogeissa, sosiaalisessa mediassa, ansioluettelossa ja sähköpostissa.
Tunniste mahdollistaa tutkijan julkaisuluettelon ylläpidon ORCID-palvelussa koko uran ajan, affiliaatiosta toiseen ja maasta toiseen.
ORCID iD:n lisäksi on myös muita tutkijatunnistepalveluita, ja tunnisteita voi synkronisoida keskenään. Taideyliopisto tukee ja opastaa ORCID iD:n käytössä.
Web of Science Researcher Profile (ent. ResearcherID) on tutkijatunniste, jonka kautta tutkija voi hallita omia julkaisujaan ja tietojaan. Palvelussa voi lisäksi seurata omien julkaisujen saamia viittausmääriä ja omaa h-indeksiä. Palvelu linkittyy ORCID-järjestelmään.
Google Scholar Profilesin kautta voi mm. seurata julkaisujensa viittauksia.
Kirjasto neuvoo ja opastaa tunnisteen hankkimiseen ja käyttöön liittyvissä asioissa. Meidät tavoitat parhaiten sähköpostitse:
Harri Ollikainen, tietoasiantuntija
harri.ollikainen@uniarts.fi
puh. 050 477 5445