Siirry pääsisältöön

ORCID-opas: ORCID-tutkijatunniste

ORCID iD – tutkijan digitaalinen tunniste

ORCID-tunniste mahdollistaa tutkijan identifioimisen pysyvästi, esim. organisaation vaihtuminen tai nimenmuutos ei vaikuta tunnukseesi. Lisäksi tunniste mahdollistaa mm. julkaisutietojen automaattisen liikkumisen, ja toisaalta kustantajat ja rahoittajat integroivat ORCID-tunnuksen ja -tunnistautumisen omiin järjestelmiinsä ja prosesseihinsa. Useat kustantajat ovat alkaneetkin edellyttää ORCID-tunnistetta. Taideyliopisto suosittelee, että tutkijat ottavat käyttöön ORCID-tutkijatunnisteen ja lisäävät sen julkaisuihinsa. Katso alempaa, miten ORCID-tunniste liitetään Taideyliopiston palveluihin, kuten UniartsCRIS-järjestelmään.

ORCID iD on kansainvälisen tutkijayhteisön kehittämä digitaalinen tunniste jonka avulla tutkija voidaan identifioida selkeästi, nopeasti ja helposti. ORCID on voittoa tuottamaton järjestö, jonka tavoitteena on luoda tieteellisen julkaisemisen ja tutkimushallinnon tarpeisiin kansainvälinen tutkijoiden tunnistejärjestelmä. Taideyliopisto on organisaation jäsen.

ORCID-tunnisteen rekisteröiminen kestää vain hetken. Lue lisää rekisteröitymisestä alla.

Lue lisää ORCID iD:stä suomeksi tutkijatunniste.fi-sivustolta tai Vastuullinen tiede -sivuston artikkelista "Tutkijan henkilökohtainen ORCID-tunniste". Lisätietoja löytyy myös ORCIDin support-sivuilta.

Rekisteröityminen

ORCID-tunnisteen rekisteröiminen on nopeaa. ORCID-tunniste kuuluu sinulle, ja kontrolli on sinulla: voit päivittää ja lisätä tietoja, tai valtuuttaa muita palveluja tekemään niin. Alla on kerrottu tarkemmin rekisteröitymisprosessista.

Lomakkeen kentät

 • Nimesi
  • First name: Etunimesi on pakollinen tieto. Voit myös käyttää kutsumanimeäsi.
  • Last name: Sukunimesi ei ole pakollinen tieto, koska ORCID on globaali palvelu ja tukee erilaisia nimeämiskäytäntöjä. Lisää kuitenkin sukunimesi, jos sinulla on sellainen.
 • Sähköpostiosoitteesi
  • Primary email: Sähköpostiosoite on pakollinen tieto, ja se toimii myös käyttäjätunnuksenasi ORCID-palveluun.
  • Additional email: On erittäin suositeltavaa lisätä ainakin yksi vaihtoehtoinen sähköpostiosoite. Jos sinulla ei ole pääsyä ensisijaiseen sähköpostiisi esim. työpaikan vaihdoksen myötä, pääset jatkossakin kirjautumaan ORCID-tilillesi. Myös vaihtoehtoiset sähköpostiosoitteet toimivat käyttäjätunnuksena samalla salasanalla kuin ensisijainen sähköpostiosoitekin.
  • Virheilmoitukset:
   • An account already exists: Jos sähköpostiosoitteesi on jo liitetty ORCID-tiliin, et voi käyttää sitä uuden tilin luomiseen. Nollaa salasanasi, jotta pääset kirjautumaan vanhalle ORCID-tilillesi.
   • A deactivated record exists: Jos sähköpostiosoitteesi on linkitetty deaktivoituun ORCID-tunnukseen, voit pyytää ORCIDia aktivoimaan tunnuksen. Lue lisää ORCID-tunnuksen deaktivoimisesta.
 • Password: Luo salasanasi itse. Sen täytyy olla yli kahdeksan merkkiä pitkä ja sisältää vähintään yksi numero ja yksi kirjain tai symboli. Lomake antaa arvion salasanan vahvuudesta: vain ”Good” tai ”Strong” kelpaa järjestelmälle. Voit ottaa salasanamanagerin avuksesi.
 • Visibility settings: Valitse oletusnäkyvyys tiedoillesi. ORCID suosittelee “Everyone” tai “Trusted parties” -vaihtoehtoja, koska ne mahdollistvat tietojen liikkumisen eri järjestelmien välillä. Lue lisää näkyvyysasetuksista.

  Kuvakaappaus ORCIDin kirjautumislomakkeen näkyvyysasetuksista.

 • Notification settings: Voit valita, minkälaisia tiedotteita ja kuinka usein haluat ORCIDilta. Voit muokata näitä valintoja myöhemmin tilisi asetuksista.
 • Terms of Use: Pakollinen suostumus ORCIDin tietosuoja- ja käyttöehtoihin.
 • Human confirmation: reCAPTCHA-varmistus sille, ettet ole robotti.

Kun olet valmis, klikkaa Register-painiketta sivun alalaidassa: ORCIDin Register-painike.

Useimmiten sinut ohjataan ORCID-tiliisi, mutta joskus uusilta käyttäjiltä varmistetaan, ettei heillä jo ole ORCID-tunnusta näyttämällä lista samannimisten tutkijoiden ORCID-tunnisteista. Jos sinulla ei ole koskaan ollut ORCID-tunnistetta, on hyvin epätodennäköistä että yksikään listatuista henkilöistä olisit sinä, ja voit klikata ”None of these are me – continue to registration” -painiketta.

Kuvakaappaus ORCIDin varmistuksesta, että sinulla ei jo ole tiliä.

Kun lähetät rekisteröitymislomakkeen, saat ORCIDilta vahvistusviestin. Viestin saapumisessa saattaa kestää n. minuutin verran (ks. myös roskapostikansio, jos viesti ei saavu inboxiisi).

ORCIDin sähköpostin vahvistamista koskeva ikkuna, jonka otsikkona on "Please verify your primary email address".

(Lähde: ORCID, viitattu 20.2.2019)

ORCID-tunnisteen liittäminen Taideyliopiston palveluihin

ORCID-tunnisteen voi liittää Taideyliopistoihin palveluihin. Näin voit tuoda ORCID-tunnisteesi profiilitietoihisi UniartsCRIS-järjestelmässä. UniartsCRISistä tutkijoiden raportoimat julkaisutiedot viedään kansalliseen tietovarantoon ja sieltä mm. Tiedejatutkimus.fi-portaaliin, jonne myös ORCID-tunnisteesi kulkeutuu julkaisutietojesi mukana. UniartsCRIS-ORCID-integraatioon on myös tulossa ominaisuus, jonka myötä UniartsCRISiin tallennetut julkaisut päivittyvät suoraan ORCIDiin.

Kytke tunniste osoitteessa https://salasana.uniarts.fi > ORCID-tunnuksen kytkeminen.

 1. Aloita tunnistautumalla Taideyliopiston käyttäjätunnuksellasi. Onnistuneen kirjautumisen jälkeen sinut ohjataan ORCID-tunnistautumiseen.
 2. Kirjaudu ORCID-tunnuksellasi tai tee sellainen jos sinulla ei vielä sitä ole.
 3. Valtuuta Uniarts ORCID:lle pääsy ORCID-tunnisteeseesi klikkaamalla Authorize access -painiketta:
  Authorize access -ikkuna ORCID-tunnisteen yhdistämisessä.
 4. Liittämisen jälkeen ORCID-tunnisteesi ilmestyy omiin tietoihisi UniartsCRISissä. Huom. että liittämisessä voi olla viivettä, mutta tunnisteen pitäisi näkyä viimeistään seuraavana päivänä UniartsCRISissä.
  ORCID-tunniste käyttäjän profiilissa UniartsCRIS-järjestelmässä.

Lisää työsi ORCID-tiliisi

Työsi (“works”) eli julkaisusi sisältää myös datasetit, konferenssiesitykset jne. Julkaisuja voi lisätä manuaalisesti, mutta ORCID suosittelee että sallit luotettujen organisaatioiden lisätä ja päivittää näitä tietoja puolestasi (pidä silmällä vihreää ID-logoa seuraavan kerran kun lähetät käsikirjoituksesi esim. johonkin lehteen). Näin taataan tietojen oikeellisuus ja luotettavuus, ja lisäksi se säästää sinulta aikaa.

On neljä tapaa lisätä työsi/julkaisusi ORCIDiin itse:

 1. Importoi julkaisut muista järjestelmistä. Lisää julkaisusi linkit ORCIDiin muista tietokannoista. ORCID suosittelee tätä tapaa, koska se pienentää virheiden mahdollisuuksia, sekä luo linkin ORCID-tunnisteesi/-tilisi sekä töittesi välille.
 2. Lisää julkaisu tunnisteen avulla (DOI, PubMed ID, tai ArXiv ID).
 3. Tuo ja vie julkaisut BibTeXin avulla (esim. Google Scholarista).
 4. Lisää työsi manuaalisesti.

(Lähde: ORCID, viitattu 20.2.2019)

Esimerkkejä ORCID-tunnisteen käyttämisestä

Julkaisun tekijän ORCID-tunniste seuraa julkaisun tietojen mukana UniartsCRISistä kansalliseen Tiedejatutkimus.fi-portaaliin.

ORCID-tunniste seuraa julkaisun tietojen mukana kustantajalta eri viitetietokantoihin. Tutkijan julkaisut on tämän jälkeen helppo jäljittää ja siirtää automaattisesti muihin palveluihin, kuten yliopistoille. Tunniste lisätään julkaisuun käsikirjoitusta lähetettäessä.

ORCID-tunniste voidaan myös linkittää muihin tutkijatunnisteisiin (Scopus Author Identifier, Web of Science ResearcherID). Tämä tehdään ORCIDissa, jolloin tutkijan ORCID-profiiliin voidaan siirtää automaattisesti julkaisuja viitetietokannoista (Web of Science, Scopus).

ORCID-tunnistetta voi käyttää kuin nimikirjoitusta kotisivuilla, blogeissa, sosiaalisessa mediassa, ansioluettelossa ja sähköpostissa.

Tunniste mahdollistaa tutkijan julkaisuluettelon ylläpidon ORCID-palvelussa koko uran ajan, affiliaatiosta toiseen ja maasta toiseen.

Näkyvyyspalvelut ja muut tutkijatunnisteet

ORCID iD:n lisäksi on myös muita tutkijatunnistepalveluita, ja tunnisteita voi synkronisoida keskenään. Taideyliopisto tukee ja opastaa ORCID iD:n käytössä.

Web of Science ResearcherID on tutkijatunniste, jonka kautta tutkija voi hallita omia julkaisujaan ja tietojaan. Palvelussa voi lisäksi seurata omien julkaisujen saamia viittausmääriä ja omaa h-indeksiä. Palvelu linkittyy ORCID-järjestelmään.

Google Scholar Profilesin kautta voi mm. seurata julkaisujensa viittauksia.

Yhteystiedot

Kirjasto neuvoo ja opastaa tunnisteen hankkimiseen ja käyttöön liittyvissä asioissa. Meidät tavoitat parhaiten sähköpostitse:

Harri Ollikainen, tietoasiantuntija
harri.ollikainen@uniarts.fi
puh. 050 477 5445

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement