Skip to Main Content

Ooppera: AV-aineistot

Opas oopperamusiikin aineistoihin

AV-aineistot Töölön kampuskirjastossa

Töölön kampuskirjaston audiovisuaaliset aineistot koostuvat fyysisistä äänite- ja videokokoelmista sekä av-tietokannoista. Suurin osa fyysisistä kokoelmista on lainattavissa, osa käytettävissä vain paikan päällä kirjastossa. Tietokannat ovat käytettävissä Taideyliopiston kirjaston toimipisteissä; Taideyliopiston opiskelijoilla ja henkilökunnalla on etäkäyttömahdollisuus.

Taideyliopiston kirjaston audiovisuaalisia aineistoja voi hakea ja selata Arscassa (musiikin hakuohjeet Arscassa).

Alexander Street Pressin ja Naxos tietokannan AV-aineistot eivät löydy Arscan kautta. Ne löytyvät suoraan A-Z tietokantalistan kautta.

CD-pääkokoelma (n. 36000 CD-levyä) sisältää pääosin länsimaista taidemusiikkia sekä lisäksi kotimaista kansanmusiikkia ja jazzia. Kokoelmassa on painotettu monikanavaisia SACD/CD-hybridilevyjä, joissa on korkearesoluutioinen äänenlaatu (DSD). Kokoelman jazz- ja kansanmusiikkilevyt ovat pääosin julkaisuja, joissa mukana Sibelius-Akatemian opettajia, opiskelijoita ja/tai alumneja.

CD-pääkokoelman lisäksi Töölön kampuskirjastossa on pieni 28 vrk:n CD-kokoelma, joka on järjestetty YKL-luokittain (https://finto.fi/ykl/fi/page/78). Lisäksi kirjastossa mm. LP-varastokokoelma (n. 8000 LP-levyä, avovarasto, käyttö vain kirjastossa paikan päällä).

Videokokoelmat (DVD, Blu-ray) koostuvat konsertti- ja oopperatallenteista, mukana myös mm. mestarikursseja. Videokokoelmia ei lainata. Erillinen VHS-arkistokokoelma on sijoitettu suljettuun varastoon.

Kirjaston tarjoamat äänite- ja videotietokannat ovat kaikkien käytettävissä Taideyliopiston kirjaston toimipisteissä. Lisäksi Taideyliopiston opiskelijoilla ja henkilökunnalla on etäkäyttömahdollisuus.

Taju-palvelun (Taideyliopiston avoin julkaisuarkisto) kautta on mahdollista kuunnella ja katsella Taideyliopiston digitoituja aineistoja. Taju-palvelu on käytettävissä myös kotitietokoneilta ja mobiililaitteilta (tekijänoikeusvapaa aineisto, säveltäjän/sanoittajan/sovittajan kuolemasta yli 70 vuotta, esityksestä 50 vuotta). Tekijänoikeuksien alaisen Taju-aineiston kuuntelu ja katselu onnistuu vain Töölön kampuskirjaston 1. kerroksen työpaikalla nro 6 (ei kopiointimahdollisuutta, kone käytössä myös itsepalveluaikoina, ei varauksia).

Töölön kampuskirjaston kuunteluhuoneet ovat kaikkien asiakkaiden käytössä. Kuunteluhuoneita on kolme: yksi isokokoinen (A), kaksi pienempää (B, C). Taideyliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat varata kuunteluhuoneita Pepin kautta: kokous/kuunteluhuone A, B ja C. Maksimivarausaika 4h/vrk, myöhästymismarginaali 15 minuuttia. Kaikki asiakkaat voivat tehdä varauksia esim. lähettämällä sähköpostia kirjaston palveluosoitteeseen lib.siba@uniarts.fi tai puhelimitse asiakaspalveluaikoina. Lisäksi kirjastossa on käytössä kuulokekuuntelupaikkoja (kahdessa paikoista myös mahdollisuus videokatseluun). Kuulokekuuntelupaikat eivät ole varattavissa.

Äänitetietokannat

Taideyliopiston kirjastossa on tarjolla äänitetietokantoja, joita voit käyttää tietokoneella (käyttö kotioloissa vaatii Taideyliopiston käyttäjätunnukset).

Naxos Music Library
Naxos Music Library on musiikin online-kuuntelupalvelu. Sen kautta voi kuunnella kymmenien levy-yhtiöiden julkaisuja (Naxos, Alba, BIS, Chandos, Ondine ym.). Taidemusiikin lisäksi tarjolla on jonkin verran myös jazzia ja etnomusiikkia.

Classical Music Library
Classical Music Library on klassisen musiikin äänitteitä useilta eri levymerkeiltä sisältävä tietokanta.

Contemporary World Music
Tarjoaa äänitteitä ympäri maailman. Tietokannasta löydät eri genrejä kuten esimerkiksi reggae, bollywood, arabialainen jazz, sekä muuuta perinnemusiikkia esimerkiksi fado, flamenco, klezmer, gospel jne.

Kuulokkeet, matkapuhelin ja nuotti.

 

Oopperaäänitteen hakuvinkki

Kuvassa hakuvinkki kuinka asetat asiasanan ja tekijän nimen hakupalvelu Arscaan ja rajaat haun kohdentumaan ääniteaineistoihin.

Kuvassa hakuvinkki kuinka asetat asiasanan ja tekijän nimen hakupalvelu Arscaan ja rajaat haun kohdentumaan ääniteaineistoihin.

Kuvatallenteiden etsiminen

Kuvatallenteita löytyy painettuna DVD:nä, Bluray -tallenteina sekä myös suoraan verkosta striimattavina palveluina.  

Näitä voit kuunnella kirjaston laitteilla niin tietokonepaikoilla kuin kuunteluhuoneessa. Kuvatallenteita ei lainata kirjastosta ulos kuin opetuskäyttöön. Kuunteluhuoneiden etuna on erittäin korkeatasoinen Hifi-äänenlaatu sekä mahdollisuus keskittyä kuuntelukokemukseen rauhassa. 

Kuunteluhuoneen voit varata tilavausjärjestelmä Pepin kautta tai ottamalla yhteyttä kirjastoon.

Kuvatallenteet myös Arscan kautta valitsemalla aineistomuodoksi video.

 

Vapaasti käytettäviä audiovisuaalisia tietokantoja

 • All of Bach (AoB)
  • Alankomaiden Bach -yhdistyksen (Nederlandse Bachvereniging) ylläpitämä sivusto, jonne tallennetaan kaikki Johann Sebastian Bachin teokset videoesityksinä. Uusi teos ilmestyy viikoittain.
 • Stage24
  • Stage24 on Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö. Stage24-palvelusta löydät esitystallenteet, suoratoistolähetykset sekä teosten trailerit.
 • Raita
  • Raita sisältää tekijänoikeusvapaita kotimaisia äänitteitä ja se on osa Vuosisadan äänet –hanketta.
 • Gallica: Enregistrements sonores
  • Ranskan kansalliskirjaston digitoimia äänitteitä.
 • Audio Archive
  • Internet Archiven audioarkisto sisältää äänitteitä arkistouutisista konsertteihin ja vanhoihin radio-ohjelmiin.
 • National Jukebox
  • Yhdysvaltain kansalliskirjaston (Library of Congress) historiallisia äänitteitä.

Oopperaäänitteiden ja kuvatallenteiden tietokantojen hakuvinkki

Kirjaston sähköiset aineistot löytyvät A-Z -tietokantalistalta aakkostettuna. 

Kuvassa A-Z -tietokantalistan näkymä hakutyökalulla rajattuna musiikkiaineistoihin.  

Kuvassa A-Z tietokantalistan näkymä hakutyökalulla rajattuna musiikkiaineistoihin.

Vapaasti käytettäviä audiovisuaalisia tietokantoja

Gallica: Enregistrements sonores
Ranskan kansalliskirjaston digitoimia äänitteitä.

Audio Archive
Sisältää audiomateriaalia arkistouutisista konsertteihin ja vanhoihin radio-ohjelmiin.

Tietoa kotimaisista levytyksistä

FONO
Yleisradion äänitteiden viitetietokanta.

Viola
Suomen kansallisdiskografia.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement