Skip to Main Content

Keenious-hakutyökalu: Keenious - yleistä

Kirjaudu

Taideyliopistolainen: Luo tunnukset Keenioukseen tämän linkin kautta ja käytä sähköpostiosoitteena uniarts.fi -osoitettasi: https://keenious.com/auth/sign-up?institution=UNIARTSHelsinki

Vaihtoehtoisesti voit käyttää Keeniousta kirjaston tietokantalistan kautta.

Mikä Keenious on?

Keenious-logo.   Keenious on tekoälypohjainen työkalu, jonka avulla voi etsiä joko artikkelin tai kirjoitetun tekstin perusteella samankaltaisia tai aiheeseen liittyviä artikkeleita. Tekoäly analysoi ladatun artikkelin, linkin artikkeliin, valitun kohdan artikkelista tai kirjoitetun tekstin ja suosittelee sen perusteella samankaltaista tai asiaan liittyvää sisältöä. Keenious toimii joko verkkoselaimessa tai Word-tekstinkäsittelyohjelmassa. Keenious on lisensoitu Taideyliopistolle vuoden 2024 loppuun saakka.

   Keenious pystyy toistaiseksi analysoimaan vain englanninkielisiä tekstejä, mutta siihen voi ladata myös muunkielisiä tekstejä (n. 100 eri kieltä tuettu), jolloin ao. teksti käännetään automaattisesti englanniksi ja sovelluksen analyysi perustuu käännökseen. Konekäännöksen rajoituksista johtuen analyysi on luotettavampi suoraan englanninkielisistä teksteistä, mutta käännösohjelma Microsoft Azure toimii Keeniouksen mukaan varsin luotettavasti kokonaisuuden kääntämisessä - tekoälyn tekemät suositukset eivät ole riippuvaisia yksittäisten termien käännöksistä. Toisin sanoen Keenious toimii kohtuullisesti myös suomenkielisten tekstien kohdalla. Huomioi kuitenkin, että englanninkielisten tekstien suhteen ei ole pituusrajoituksia kun taas muunkielisten tekstien sanamäärä voi olla korkeintaan 20 000 merkkiä. Keenious toimii kaikilla tieteenaloilla.

   Keeniouksen data tulee OpenAlexista, joka sisältää erittäin suuren määrän (~satoja miljoonia) sekä avoimien että ei-avoimien lehtiartikkeleiden metadataa (mutta ei kokotekstejä). Kirja-artikkelien luvataan tulevan mukaan myöhemmin. OpenAlex sisältää lähinnä englanninkielistä materiaalia. Keenious toimii käyttäjän siihen syöttämän tekstin pohjalta. Keenious ei kuitenkaan säilytä tekstiä, vaan se säilyy välimuistissa n. 30 minuuttia. Sensitiivistä tietoa ei Keenioukseen kuitenkaan tule syöttää. 

Keenious-tuki

Kysymyksiä Keeniouksesta? Tarvitsetko teknistä tukea? Haluaako ryhmäsi esittelyn Keeniouksesta? Ota yhteyttä Taideyliopiston kirjastoon: lib@uniarts.fi

Saatat löytää vastauksen ongelmaasi myös Keeniouksen omista ohjeista.

Kirjautuminen ja oman tilin luominen Keenioukseen

Keenious toimii ilman erillistä kirjautumista, mutta on suositeltavaa luoda siihen tili, senkin vuoksi että tilin avulla voi tallentaa hakutuloksia ja viedä niitä viitehallintaohjelmiin. Voimme myös paremmin tukea sovelluksen käytössä ongelmatilanteissa.

Kirjautuminen tapahtuu seuraavasti.

  • Mene osoitteeseen https://keenious.com/auth/sign-up?institution=UNIARTSHelsinki (toimii myös Taideyliopiston verkon ulkopuolellla)
  • Täytä lomake. Käytä Taideyliopiston sähköpostiosoitetta rekisterötyimiseen.
  • Saat vahvistuspyynnön sähköpostiisi. Jos sitä ei näy, tarkista myös roskapostikansiosi.

Keeniouksen hyötyjä

Keenious on hyvin monikäyttöinen työkalu tutkimuksen kartoittamiseen. Toisin kuin tavallisimmat tiedonhakumenetelmät, se ei perustu hakusanojen keksimiseen, vaan siihen että jo tunnettu teksti (tai itse kirjoittamasi teksti) analysoidaan ja haku pohjautuu tähän tekoälyn tekemään analyysiin. Siten Keeniouksesta on hyötyä ainakin seuraaviin tarkoituksiin: 

  • Ideoiden löytäminen esseeseen tai artikkeliin

  • Uusien tekstiisi liittyvien käsitteiden löytäminen ja oppiminen 

  • Esseen tai artikkeliin liittyvien lähteiden löytäminen tai krijallisuusluettelon täydentäminen 

  • Johonkin aiheeseen tai tieteenalaan liittyvän keskeisen tutkimuksen ja tutkijoiden kartoittaminen 

  • Tieteidenvälisyyden edistäminen tutkimuksessasi tai opinnäytteessäsi

  • Samantapaisten artikkeleiden tai kirjojen löytäminen kuin käyttämäsi lähde

Anna palautetta!

Onko Keeniouksestä ollut sinulle hyötyä? Onko siinä jotakin parannettavaa? Onko sinulla ajatuksia sen eri käyttötavoista? 

Kirjoita meille! Kaikki palaute on avuksi. Osoite on lib@uniarts.fi

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement