Mene Keenioukseen osoitteessa http://ezproxy.uniarts.fi/login?url=https://keenious.com/ ja kirjaudu sisään, jos olet luonut tunnukset (katso "Keenious - yleistä" -välilehdeltä ohjeet tunnusten luomiseen). Lataa tai pudota pdf Keenioukseen (Upload/Drag and drop pdf) (huom. pdf ei saa olla kuva tekstistä vaan teksti sellaisenaan). Tekoäly alkaa analysoimaan tekstiä ja antaa pian hakutulokset selaimen oikeaan laitaan. Vaihtoehtoisesti voit lisätä linkin pdf:n (URL, joka päättyy muotoon .pdf) tai lisätä vapaakenttään tekstiä (Text). Huomaa, että ladattaessa pdf:n voi valita myös vain osan tekstistä analysoitavaksi (ks. lisää Keeniouksen ohjeesta) |
||
Halukutulokset tulevat selaimen oikeaan laitaan relevanssijärjestyksessä. Mikäli artikkeli tai muu tutkimustulos on saatavilla avoimesti, hakutuloksen vieressä on pdf-symboli. Hakutulos sisältää myös linkin avoimeen artikkeliin. |
||
|
Kun löydät Keeniouksella hyödyllisen artikkelin, voit jatkokäyttää sitä eri tavoin. Luo ensiksi oma tili (ks. yllä). Kun mieluisa hakutulos löytyy, voit lisätä tiedot siitä suoraan tekstinkäsittelyohjelmaan, viedä sen viitehallintaohjelmaan tai lisätä sen kirjanmerkkeihin.
Siteeraus
Klikkaa "-merkkiä artikkelin oikeassa ylänurkassa. Voit valita lähdeviitteen tyylin monista eri vaihtoehdoista. Voit joko kopioida lähdeviitteen työpöydälle tai ladata sen tekstitiedostona, ja liittää sen esimerkiksi artikkelin bibliografiaan. Viitteidenhallintaohjelmaan viitteen saa helpoiten lisättyä niin, että avaa artikkelin lehden sivuilla ja siirtää sen sieltä käyttämäänsä viitteidenhallintaohjelmaan, esim. Zoterossa Connector-lisäosaa käyttämällä.
Kirjanmerkit
Voit myös tallentaa mieluiset hakutulokset kirjanmerkkeihin omalle tilillesi ja palata niihin myöhemmin. Se tapahtuu seuraavasti. Paina artikkelin oikeassa yläkulmassa tähteä. Se muuttuu keltaiseksi, mikä osoittaa sen, että artikkeli on lisätty kirjanmerkkeihisi.
Pääset katsomaan kirjanmerkkejäsi perushaussa (oikeassa laidassa). Ylimpänä on kohta "My bookmarks", jota klikkaamalla voit tarkastella omia kirjamerkkejäsi.
Keeniouksessa on mahdollista suodattaa tuloksia monin eri tavoin. Huomaa, että koko tekstin lisäksi voit valita vain osan tekstiä, jonka perusteella haku tehdään. Lataa ensin pdf, linkki tai teksti Keenioukseen ja anna sen analysoida se. Paina sitten nappulaa ja saat seuraavat suodattimet käyttöösi.
Keenious ei tuota tuloksia vain hakusanojen perusteella, vaan tekoälyn suorittaman tekstianalyysin kautta. Tämä näkyy erityisen hyvin aihehaussa. Hakutuloksiin tulee ehdotuksia aiheita, jotka ovat relevantteja ko. tekstille ja ne voivat olla myös sellaisia, joita ei itse tekstissä mainita. Tämä on hyvin hyödyllistä jos olet esimerkiksi vasta tutustumassa uuteen tieteenalaan. Löydät aihe-ehdotukset hakutuloksista artikkelien viereisestä osiosta (Topics).
Jos haluat oppia lisää jostakin tietystä aiheesta, klikkaa aihetta. Keenious antaa lyhyen esityksen aiheesta.
Hakutuloksia voi myös jalostaa lisäämällä tai poistamalla aiheen. Klikkaa aiheen vieressä alassuin olevaa kolmiota oikeassa yläkulmassa (kuva yllä). Voit valita sen lisättäväksi hakukriteereihin ("Add to include list") tai poistettavaksi hausta ("Add to exclude list"). Voit tehdä samoin useammalle aiheelle.
Kun nämä on lisätty tai poistettu hausta, hakutuloksista tulee täsmällisempiä. Voit tehdä samoin myös osalle tekstiä - maalaa haluttu osa ja anna Keeniouksen tehdä haku.Jos haluat poistaa aiheen hausta, klikkaa rastia sen edessä.
Artikkelin ylimmällä rivillä näet kolme palkkia, tätä klikkaamalla saat tietoa tekijöistä, joilla algoritmi toi ko. artikkelin listallesi.
Tekstirelevanssi: lähtöartikkelin ja suositusartikkelin otsikon ja/tai abstraktin (=metadata) samojen sanojen osuus. Tämän lisäksi Keeniouksen analyysia artikkelin sisällöstä verrataan muiden (s.o. miljoonien) artikkelien metadataan ja riittävän samankaltaiset päätyvät tuloslistalle.
Ajankohtaisuus/uutuus: tuoreimmat artikkelit saavat n.5% painotuksen
Viittausten määrä: jos artikkeliin on viitattu, se saa myös pienen painotuksen
Lue lisää: Keenious Result Insights.