Skip to main content

Sanomalehdet: Ulkomaisia sanomalehtiarkistoja

Eurooppa

Europeana

Europeana on eurooppalaisten kansalliskirjastojen digitoitujen aineistojen yhteinen hakuportaali, mistä löytyy paljon eri Euroopan maiden kansalliskirjastojen digitoimia sanomalehtiä.

Iso-Britannia

British Library Newspapers, part I-V, v. 1600-1950- Käytettävissä Helsingin yliopiston kirjastossa.

Itävalta

ANNO - AustriaN Newspapers Online

Ranska

Gallica on Ranskan kansalliskirjaston ylläpitämä laaja digitaalisen aineiston hakupalvelu. Gallican aineisto on pääosin vapaasti käytettävissä. Gallicassa on valtava valikoima erilaista aineistoa sanomalehdistä elokuviin ja musiikkiin. Gallican hakuliittymä on pelkästään ranskankielinen.

Saksa

Munich Digitization Center Digital Collections: Daily and Weekly Newspapers, Scholarly Journals  A collection of 1,196,941 pages of newspapers and other journals from Germany. (January 2017)

Staatsbibliothek zu Berlin: digitoitujen sanomalehtien lista . Aineistoa on selattava lehden numeroittain, ei sisällä kokotekstihakua aineistoon!

DiFMOE German periodicals in Central and Eastern Europe. 71 saksankielistä lehteä, toimiva haku.

Digitoituja tekstiarkistoja (EEBO, ECCO)

Early English Books Online

Aineisto kattaa Englannissa, Irlannissa, Skotlannissa, Walesissa ja englanninkielisessä Pohjois-Amerikassa vuosina 1470-1700 julkaistun kirjallisuuden.
Early English Books Online-tietokanta on useammasta eri kokoelmasta yhdistetty kokonaisuus. Kokoelmien teokset on alun perin mikrofilmattu ja nyt useamman vuoden projektin ansioista saatettu digitaaliseen muotoon. Tietokanta sisältää kaunokirjallisia teoksia Chauserin Canterburyn tarinoista Shakespearen teosten eri versioihin.  Kaunokirjallisuuden lisäksi EEBO:sta löytyy myös englanninkielinen tieteellinen kirjallisuus em. satojen vuosien ajalta. Niin ikään EEBO:ssa on aikakauden viralliset julkaisut, kirkolliseen historiaan liittyviä julkaisuja, poliittisia pamfletteja, kalentereita ym.

EEBO - Early English Books online - logo

 

Eighteenth Century Collection Online (ECCO)

ECCO puolestaan sisältää Iso-Britanniassa painettua kirjallisuutta ja tekstejä vuosilta 1701 - 1800. Tämä kokoelma perustuu luetteloon English Short Title Catalogue. Tietokanta sisältää kirjoja, esseitä, pamfletteja ja muita erilaisia kirjoitelmia.

Amerikka

Yhdysvallat

Chronicling America - historiallisia digitoituja sanomalehtiä vuosilta 1789-1963. 
Sisältää kokotekstejä noin 2500 sanomalehdestä. Kokotekstihaku ja paljon rajausmahdollisuuksia. Vapaasti käytettävä.

Newspapers.com - maksullinen mutta hyvin suuri, yli 6000 lehteä. Pääosin yhdysvaltalaisia lehtiä. Kaksi tilaushintaa, joista edullisempi kattaa vanhan aineiston (ainakin vuoteen 1922 asti, monissa lehdissä 1960- tai 70-luvulle asti). Kalliimmalla hinnalla saa myös uudemmat lehdet.

RIPM with Full Text

RIPM with Full Text - EBSCO - Musiikkilehtien artikkeleita (1760 - 1966) kokonaisina teksteinä.

RIPM on ainutlaatuinen hyvin vanhojen musiikkilehtien tietokanta. RIPM with Full Text sisältää noin 300 lehteä perusteellisesti artikkelitasolla indeksoituna ja näistä 200 lehteä kokoteksteineen. Tämä kokoelma on käytettävissä samasta EBSCOhost-käyttöliittymästä kuin muutkin EBSCOn aineistot.