Skip to main content

Sanomalehdet: Ulkomaisia sanomalehtiarkistoja

Eurooppa

Europeana

Iso-Britannia

  • British Library Newspapers, part I-V, v. 1600-1950- Käytettävissä Helsingin yliopiston kirjastossa.

Itävalta

  • ANNO - AustriaN Newspapers Online

Ranska

  • Gallica on Ranskan kansalliskirjaston ylläpitämä laaja digitaalisen aineiston hakupalvelu. Gallican aineisto on pääosin vapaasti käytettävissä. Gallicassa on valtava valikoima erilaista aineistoa sanomalehdistä elokuviin ja musiikkiin. Gallican hakuliittymä on pelkästään ranskankielinen.

Saksa

Digitoituja tekstiarkistoja (EEBO, ECCO)

Early English Books Online (EEBO)

Early English Books Online sisältää digitoituja näköissivut lähes kaikista Englannissa, Irlannissa, Skotlannissa, Walesissa ja brittiläisessä Pohjois-Amerikassa sekä muualla englanniksi painetuista teoksista vuosilta 1473–1700 – ensimmäisestä painetusta englanninkielisestä teoksesta Shakespearen kautta Englannin sisällissodan aikoihin.

EEBO-tietokanta on yhdistelmä erilaisia digitoituja kokoelmia, joka sisältää sekä fiktiivistä että e-fiktiivistä kirjallisuutta, sekä virallisia dokumentteja kuten pamfletteja ja kalentereita ko. ajanjaksolta.

Eighteenth Century Collection Online (ECCO)

ECCO sisältää kirjallisuutta, pamfletteja ja muita dokumentteja, jotka on painettu Isossa-Britanniassa 1700-luvulla. Pääsääntöisesti englanninkielinen kokoelma perustuu English Short Title -luetteloon.

Amerikka

Yhdysvallat

  • Chronicling America: historiallisia digitoituja sanomalehtiä vuosilta 1789-1963. Sisältää kokotekstejä noin 2500 sanomalehdestä. Kokotekstihaku ja paljon rajausmahdollisuuksia. Vapaasti käytettävä.
  • Newspapers.com - maksullinen mutta hyvin suuri, yli 6000 lehteä. Pääosin yhdysvaltalaisia lehtiä. Kaksi tilaushintaa, joista edullisempi kattaa vanhan aineiston (ainakin vuoteen 1922 asti, monissa lehdissä 1960- tai 70-luvulle asti). Kalliimmalla hinnalla saa myös uudemmat lehdet.

RIPM with Full Text

RIPM with Full Text - EBSCO - Musiikkilehtien artikkeleita (1760 - 1966) kokonaisina teksteinä.

RIPM on ainutlaatuinen hyvin vanhojen musiikkilehtien tietokanta. RIPM with Full Text sisältää noin 300 lehteä perusteellisesti artikkelitasolla indeksoituna ja näistä 200 lehteä kokoteksteineen. Tämä kokoelma on käytettävissä samasta EBSCOhost-käyttöliittymästä kuin muutkin EBSCOn aineistot.