Siirry pääsisältöön

Sanomalehdet: Suomalaisia ja pohjoismaisia sanomalehtiarkistoja

Suomalaisia sanomalehtiarkistoja

DIGI - digi.kansalliskirjasto.fi

Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelusta löytyy Kansalliskirjaston digitoitujen sanomalehtien kokoelma. Kansalliskirjasto on digitoinut kaikki Suomessa vuosina 1771-1929 ilmestyneet sanomalehdet, ja ne ovat vapaasti käytössä tämän palvelun kautta.

Lisäksi Tutkain-projekti mahdollistaa Kansalliskirjaston kokoelmiin sisältyvien, kotimaisten digitaalisten sanoma- ja aikakauslehtien vuosina 1930-2018 julkaistujen vuosikertojen hyödyntämisen tutkimuskäytössä Haka-kirjautumisella 1.1.2020 alkaen.

Tutkain-aineiston käyttöönotto:

 1. Valitse Digi.kansalliskirjasto.fi etusivulla Kirjaudu ja sen jälkeen avautuvasta ikkunasta vaihtoehto Haka Login.
 2. Tunnistaudu Taideyliopiston Haka-tunnuksilla (Uniarts-tunnukset).
 3. Pääsy rajoitetussa käytössä olevaan materiaaliin -ikkunassa valitse Aloita. (Voit tässä vaiheessa myös ohittaa lomakkeen valitsemalla Ohita. Tällöin et saa käyttöoikeutta Tutkain-aineistoon. Jos ohitat lomakkeen, voit palata siihen myöhemmin Asetukset-valikon kautta.)
 4. Tutustu aineiston käyttöehtoihin ja täytä Käyttölupalomake. Huom. Tutkimusala ja Koulutusala ovat vaihtoehtoisesti pakollisia, eli vastaa niistä vain toiseen.
 5. Tarkasta syöttämäsi tiedot kohdassa Vahvista ja paina Hyväksy. Jos et halua hyväksyä käyttöehtoja tai vastauksia, voit palata aiempiin vaiheisiin, jolloin voit ohittaa lomakkeen kokonaan tai muuttaa vastauksiasi.
 6. Halutessasi voit tallentaa Käyttöehdot ja vastauksesi omalle laitteellesi.
 7. Paina Sulje. Lehtiaineistot vuosilta 1930-2018 ovat nyt käytettävissäsi.

Mahdollisissa ongelmatilanteissa voit käyttää Digi.kansalliskirjasto.fi:n Palaute-toimintoa. Tutkain-projektia koskevat muut kysymykset sähköpostitse osoitteeseen kk-tutkijapalvelut@helsinki.fi.

 

Muut arkistot

 • Brages Pressarkiv
  • dokumentationsarkivet som samlar, systematiserar och förmedlar artiklar ur finlandssvenska tidningar, tidskrifter och publikationer. Referensdatabasen innehåller hänvisningar till tidningsartiklar från och med år 1990 till 2014.
  • vuonna 1910 perustettu Pohjoismaiden vanhin sanomalehtiarkisto, jonka tehtävänä on systemaattisesti dokumentoida Suomen ruotsinkielisen lehdistön sisältöä. Viitetietokanta Presstanda hakuohjelmineen auttaa löytämään artikkeleita vuoden 1990 jälkeen.
 • Helmet-kirjastojen lehtipalvelut: pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa on käytettävissä sekä kotimaisten että ulkomaisten sanomalehtien lukupalveluita. Näissä palveluissa on yleensä uusimmat lehdet. Samantyyppisiä palveluita on käytettävissä myös muissa, erityisesti suurimmissa kaupunginkirjastoissa.

Pohjoismaisia sanomalehtiarkistoja

Ruotsi

 • Svenska dagstidningar: tästä palvelusta löytyvät Ruotsin suurimmat päivälehdet Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet kokonaan digitalisoituina. Lisäksi palvelussa on digitoituna n. 400 muuta ruotsalaista päivälehteä, mutta niiden digitoinnin kattavuus vaihtelee.

Norja

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement