Skip to main content

Sanomalehdet: Suomalaisia ja pohjoismaisia sanomalehtiarkistoja

Suomalaisia sanomalehtiarkistoja

Digi - Kansalliskirjaston digitoitujen sanomalehtien kokoelma. Kansalliskirjasto on digitoinut kaikki Suomessa vuosina 1771-1929 ilmestyneet sanomalehdet, ja ne ovat vapaasti käytössä tämän palvelun kautta

Brages Pressarkiv
Brages Pressarkiv är dokumentationsarkivet som samlar, systematiserar och förmedlar artiklar ur finlandssvenska tidningar, tidskrifter och publikationer. Referensdatabasen innehåller hänvisningar till tidningsartiklar från och med år 1990 till 2014. Brages Pressarkiv on vuonna 1910 perustettu Pohjoismaiden vanhin sanomalehtiarkisto, jonka tehtävänä on systemaattisesti dokumentoida Suomen ruotsinkielisen lehdistön sisältöä. Viitetietokanta Presstanda hakuohjelmineen auttaa löytämään artikkeleita vuoden 1990 jälkeen.

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa on käytettävissä sekä kotimaisten että ulkomaisten sanomalehtien lukupalveluita. Näissä palveluissa on yleensä uusimmat lehdet. Samantyyppisiä palveluita on käytettävissä myös muissa, erityisesti suurimmissa kaupunginkirjastoissa.

Pohjoismaisia sanomalehtiarkistoja

Ruotsi

Svenska dagstidningar

Tästä palvelusta löytyvät Ruotsin suurimmat päivälehdet Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet kokonaan digitalisoituina. Lisäksi palvelussa on digitoituna n. 400 muuta ruotsalaista päivälehteä, mutta niiden digitoinnin kattavuus vaihtelee.

Digitaliserade svenska dagstidningar

Tästä palvelusta löytyy vanhimpia ruotsalaisia sanomalehtiä digitoituina. Palvelu on suppeampi kuin edellämainittu, eikä tässä palvelussa ole suurimpia päivälehtiä.

Norja

Norsk Nasjonalbiblioteket - tidskrifter

Norjan kansalliskirjaston tuottama digitaalinen sanomalehtiarkisto.