Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

RefWorks-opas: Tekstinkäsittelyohjelmien lisäosat

Viitteiden ja lähdeluettelon lisääminen käsikirjoitukseen

RefWorksin lisäosien avulla voit lisätä lähdeviitteitä suoraan tekstidokumenttiin, sekä luoda kirjallisuuslistan automaattisesti valitsemallasi viittaustyylillä. Lisäosia ovat Write-N-Cite Microsoft Office Wordille (2013 versioon asti, desktop), Citation Manager (Word 2016 ja uudemmat sekä Word Online) sekä RefWorks for Google Docs. Lisäosat saa asennettua RefWorksin käyttöliittymässä, ja voit tarkistaa RefWorksin tukisivuilta, mikä versio lisäosasta on yhteensopiva käyttämäsi käyttöjärjestelmän kanssa.

Lisäosat eivät tue Uniarts-tunnistautumista. Erilliset tunnukset saa kuitenkin luotua helposti, jos olet aiemmin kirjautunut RefWorksiin vain Uniarts-tunnuksilla: katso ohjeet RefWorks-tilin luominen -sivulta.

Write-N-Cite lisäosan käyttöönotto

RefWorks Write-N-Cite -lisäosalla voit liittää tallentamasi viitetiedot suoraan tekstiisi Microsoft Office Word -tekstinkäsittelyohjelman sisällä. Saat Write-N-Citen käyttöön lataamalla sen omalle koneellesi. Taideyliopiston PC-luokkien tietokoneilla Write-N-Cite on valmiiksi asennettuna, ja Taideyliopiston ylläpidossa olevilla työkoneilla lisäosan saa otettua käyttöön ilman asentamista.

Käyttöönotto Taideyliopiston tietokoneella

Jos sinulla on Taideyliopiston työkone, Write-N-Cite on valmiiksi asennettuna siihen, mutta sinun tarvitsee itse ottaa se käyttöön.

 1. Avaa Word -> File -> More -> Options -> Add-ins -> Manage: COM Add-ins -> Go
  (tai suomenkielisessä käyttöliittymässä Tiedosto -> Lisää -> Asetukset -> Apuohjelmat -> Hallitse: COM-apuohjelmat -> Siirry)
 2. Valitse Write-N-Cite -> OK
 3. Odota hetki ja RefWorks-välilehti ilmestyy pian Wordiin. Jos mitään ei tapahdu, kokeile käynnistää Word uudelleen. Ota tarvittaessa yhteyttä Taideyliopiston IT-helpdeskiin.
 4. Kirjaudu lisäosaan RefWorks-tunnuksillasi (ks. tästä oppaasta ohjeet tunnuksen luomiseksi).
  Wordin add-ins-valikko.
  Kuva: Wordin Add-ins-valikko
  Wordin "COM Add-ins" -valikko.
  Kuva: Wordin COM Add-ins -valikko.

Asentaminen omalle tietokoneelle

 1. Etsi Write-N-Cite RefWorksin ylävalikosta: Tools > Tools, ja lataa Write-N-Cite kohdasta Cite in Microsoft Word.
 2. Lisäosa löytyy asennuksen jälkeen Wordin valikosta RefWorks-välilehdeltä (käynnistä Word uudestaan, jos se oli käynnissä asennushetkellä). Kirjaudu sisään RefWorks-tunnuksillasi (ks. tästä oppaasta ohjeet tunnuksen luomiseksi).
  Write-N-Cite-lisäosaan kirjautuminen.

Write-N-Cite-lisäosan käyttäminen

Synkronoi viitteesi

Ensimmäisellä kerralla kirjauduttaessa Write-N-Cite-apuohjelmaan se synkronoituu automaattisesti RefWorks-tilisi kanssa. Jos teet muutoksia RefWorksissa samalla kun Word on auki, klikkaa Sync My Database -painiketta, jotta muutokset tulevat näkyviin myös Write-N-Citessä.

Tekstin sisäisen viitteen lisääminen

Voit poimia lisäosan avulla viitteitä suoraan RefWorks-kansioistasi ja liittää ne tekstin sisälle tai alaviitteiksi. Voit myös muotoilla viitteen tyyliä ja lopuksi tehdä automaattisesti viitteistäsi lähdeluettelon.

RefWorks-välilehdeltä löytyvät sisäisen viittauksen, viittauksen muotoilun sekä alaviittauksen työkalut. Esim. tekstin sisäisiä viitteitä lisätessä sinun tarvitsee vain asettaa kursori tekstissä haluamasi viittauksen paikkaan ja poimia viittaus Insert citation -valikosta. Työn lopuksi lähdeluettelon saa luotua automaattisesti (Bibliography Options > Insert bibliography). Lähdeluettelo sisältää vain ne viitteet jotka olet lisäosan avulla tekstiin lisännyt.

Write-N-Cite-lisäosa.

Kuva: Write-N-Cite-lisäosan valikko Wordissa.

Jos haluat lisätä alaviitteen, valitse viitettä lisätessä "Make Footnote":

Insert Citation -ikkuna, Make Footnote -valinta aktivoituna.

Sivunumeroinnin lisääminen tekstin sisäiseen viitteeseen

Jos viittaat tekstissä lähteen tiettyyn sivunumeroon, viitettä pitää muotoilla lisäosassa, ei suoraan tekstissä. Valitse viite jota haluat muotoilla, ja tuplaklikkaa sitä tai klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse "Edit Citation":

Viitteen valitseminen Wordissa.

Kuva: Viitteen valitseminen Word-dokumentissa muokkausta varten.

Insert/Edit Citation -ikkunassa sivunumerointi tehdään Suffix-kentässä. Lisää esim. pilkku, välilyönti ja sivunumero(t) viittaustyylin mukaisesti. Näet samalla viitteen esikatselun samassa ikkunassa. Klikkaa lopuksi OK.

Sivunumeron lisääminen viitteeseen Insert/Edit Citation-ikkunassa.

Kuva: Viitteen muokkaaminen lisäosassa.

Viittaustyylin valitseminen

RefWorksissa on valmiina tuhansia viittaustyylejä, mutta ne pitää erikseen aktivoida Write-N-Citessa.

 1. Valitse RefWorksissa mikä tahansa viite ja "Create Bibliography"
 2. Etsi haluamasi viittaustyyly, esim. “Journal of Voice”, viittaustyylivalikosta ja valitse se
  Viittaustyylin valitseminen RefWorksissa.
 3. Avaa Word, tai mene RefWorks-välilehdelle Wordissa jos se oli jo avoinna ja valitse "Sync My Database"
 4. Edellä käyttämäsi viittaustyyli on nyt käytössäsi myös Wordissa.

Citation Manager

RefWorks Citation Manager on Word 2016 ja Word Online kanssa yhteensopiva lisäosa, jota voit käyttää Write-N-Citen sijaan. Ohjelma haetaan MS kaupasta. Jos haluat ladata lisäosan käytössäsi olevalle Taideyliopiston ylläpitämälle tietokoneelle, ota yhteyttä IT-helpdeskiin: help@uniarts.fi.

Katso ohjeet Citation Managerin käyttöön RefWorksin sivuilta, tai katso alla oleva video.

RefWorks for Google Docs

Cite in Google Docs -lisäosalla voit liittää tallentamasi viitetiedot suoraan tekstiisi Google Docs -tiedostoissa. Katso ohjeet alla tai lue lisää RefWorks for Google Docs -lisäosasta RefWorksn sivuilta.

Asentaminen

 1. Etsi lisäosa RefWorksin ylävalikosta: Tools > Tools, ja lataa se kohdasta Cite in Google Docs (linkki vie käyttämäsi selaimesi lisäosakauppaan, mistä ohjelma varsinaisesti löytyy).
 2. Jotta lisäosan voi ottaa käyttöön, on ProQuestille sallittava sen vaatimat oikeudet asennuksen ja käyttöönoton yhteydessä, ml. pääsy Google-tiliisi.
 3. Lisäosan saa aktivoitua Google Docsin välilehdeltä Add-ons > ProQuest RefWorks > Manage citations
 4. Kirjaudu sisään RefWorks-tunnuksillasi avautuvassa ikkunassa, ja viitteesi tulevat näkyville Google Docsin oikeaan laitaan.

Tekstin sisäisen viitteen lisääminen

Kun viittaat lähteeseen, vie hiiren osoitin oikean viitteen päälle RefWorks-paneelissa, ja klikkaa Cite this -painiketta. Viite ilmestyy kursorin osoittamaan kohtaan. Samalla lähdeluettelo päivittyy automaattisesti.

Viitteen lisääminen Google Docsissa.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement