Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Taideyliopiston julkaisemisen opas: ORCID-tutkijatunniste

Tutkijatunniste.fi

Tutkijatunnisteen / ORCID ID:n voit luoda verkossa osoitteessa:

https://tutkijatunniste.fi/

1. Rekisteröidy: https://orcid.org/
Se vie aikaa 30 sekuntia!

2. Lisää ORCID-tietosi muihin käyttämiisi palveluihin (esim. Scopus, ResearcherID tai LinkedIn).

3. Lisää ORCID ID verkkosivuillesi, julkaisuihisi, apurahahakemuksiisi ja muihin tutkimusympäristöösi varmistaaksesi, että saat sen kunnian työstäsi, joka sinulle kuuluu!

ORCID-tunniste

Tunnista itsesi ORCID-tunnisteella
Taideyliopiston kirjasto neuvoo ORCID-tunnisteen hankkimisessa, lisäksi tietoa löytyy oppaasta: https://libguides.uniarts.fi/aineistonhallinta/orcid

Kansainvälinen ORCID-tutkijatunniste (Open Researcher and Contributor ID) tarjoaa sinulle pysyvän ja yksilöivän digitaalisen tunnisteen. Se on numerosarja, jonka avulla voit erottua muista tutkijoista. Tunnisteen avulla työsi, tutkimuksesi ja julkaisusi identifioituvat sinuun jos siirryt organisaatiosta toiseen tai nimesi muttuu. Tunniste helpottaa samojen tietojen syöttämistä eri palveluihin artikkelikäsikirjoitusten julkaisemisen tai rahoitushakemusten yhteydessä.

ORCID-tunniste:

  • ratkaisee nimenvaihdoksiin, samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyviä sekaannuksia.
  • mahdollistaa myös tutkimustuotostesi automaattisen linkittämisen toisiinsa.
  • vähentää ajan mittaan tarvetta syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin.

ORCID-tunnisteen hyödyntämismahdollisuudet paranevat sitä mukaa, kun tutkijoiden tietoisuus siitä lisääntyy ja sen kattavuus tutkijoiden keskuudessa kasvaa.

Esimerkkejä ORCID-tunnisteen käyttämisestä

Julkaisun tekijän ORCID-tunniste seuraa julkaisun tietojen mukana kustantajalta internetin viitetietokantoihin. Tutkijan julkaisut on tämän jälkeen helppo jäljittää ja siirtää automaattisesti muihin palveluihin, kuten yliopistoille. Tunniste lisätään julkaisuun käsikirjoitusta lähetettäessä.

ORCID-tunniste voidaan myös linkittää muihin tutkijatunnisteisiin. Tämä tehdään ORCIDin palvelussa, jolloin tutkijan ORCID-profiiliin voidaan siirtää automaattisesti julkaisuja viitetietokannoista (Web of Science, Scopus…).

Julkaisun vertaisarvioinnin yhteydessä kustantajat voivat antaa henkilön/tutkijan luvalla ORCID-profiiliin merkinnän suoritetusta vertaisarvioinnista.

ORCID-tunniste on nimikirjoitus, se kuuluu verkkojulkaisemiseen kuten kotisivuille, blogeihin, sosiaaliseen mediaan, sekä ansioluetteloon ja sähköpostin allekirjoitukseen.

Tutkimusrahoituksen hauissa Ruotsissa Vetenskaprådet sekä Iso-Britanniassa WellcomeTrust edellyttävät hakijoilta ORCID-tunnistetta. Tämä helpottaa muun muassa CV-tietojen siirtämistä rahoitushakemuksiin.

Tietojen omistusoikeus säilyy sinulla

Omien tietojen omistusoikeus ORCID-järjestelmässä säilyy sinulla. Voit määrittää itse, mitkä tiedot ovat julkisia ja mitkä jaetaan vain tutkijan nimeämien luotettujen organisaatioiden kanssa. Luotettu organisaatio voi olla esimerkiksi nykyinen yliopistosi tai kustantaja, jolle teet vertaisarviointeja.

Lähde: https://tutkijatunniste.fi/

Näkyvyyspalvelut ja tutkijan tunnistaminen

Tutkijatunnistautuminen syntyi tarpeesta erottaa tutkijat toisista esim. kun tehdään bibliometristä analyysiä yksittäisen tutkijan julkaisuista tai tehtäessä tutkimuksen arviointeja.

Tutkijat voivat vaihtaa nimeä, tehdä monitieteistä tutkimusta ja jopa samassa organisaatiossa voi olla samannimisiä tutkijoita. Tämän vuosi on hyvä erottaa tutkijat toisistaan tutkijatunnisteen avulla. Erilaisia tutkijatunnistepalveluita on mm. ORCID, jota Taideyliopistossa suositellaan käytettäväksi.

 

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) on kansainvälinen tutkijatunnistejärjestelmä, jonka taustalla on voittoatavoittelematon yhdysvaltalainen järjestö. ORCIDiin voi liittyä maksutta joko yksittäinen tutkija tai organisaatio. ORCIDin kansainvälinen verkkosivu löytyy osoitteesta: orcid.org/about/what-is-orcid ja Suomen sivusto osoitteesta: tutkijatunniste.fi.

ResearcherID on Web of Science -tietokannan tutkijatunniste, jota kautta tutkija voi hallita myös omia julkaisujaan ja tietojaan. Palvelussa voi lisäksi seurata omien julkaisujen saamia viittausmääriä ja omaa h-indeksiä. Palvelu linkittyy ORCID-järjestelmään. ResearcherID:n löytää osoitteesta: www.researcherid.com.

Scopous Author Identifier on Scopus -tietokannan tutkijatunnistejärjestämä. Scopus on Elsevierin omistama ja hyvin samanlainen kuin Web of Science. https://www.scopus.com/

Google Scholarin kautta voidaan seurata laajasti, monitieteisesti ja eri kielillä julkaistujen viittauksia, jonka vuoksi tämän tutkijatunnisteen käyttöönotto on hyödyllistä erityisesti suomeksi tai ruotsiksi julkaiseville taiteentutkijoille. Tee oma profiili sivun ylälaista: https://scholar.google.fi/