Siirry pääsisältöön

Aineistonhallinnan opas: Principer för Fair data rättvisa data under forskningsprocessen

Öppenhet och insyn under forskning

Den öppna forskningsprocessen och den goda hanteringen av data syftar till att förbättra möjligheterna att verifiera och repetera forskningen på olika stadier av forskningens livscykel. På så sätt kan forskningsresultaten återanvändas, utvärderas, användas i beslutsfattandet och säkras genom ökande sifferdata för kommande generationer av forskare.

För att underlätta detta erbjuder utbildningsministeriet ett brett utbud av Fairdata-tjänster, som består av tjänster som stöder upptäckten, bevarande och hantering av material. Tjänster som fungerar bra med varandra, men som tillhandahåller separata tjänster, tillhandahålls vid utformningen av datahanteringen, i materialets självhantering, i materialbeskrivningar och i säkert lagringsutrymme, och för att säkerställa långsiktig tillgänglighet av viktiga data .

Tjänster ger ett antal fördelar: För det första är materialen säkra för vidare användning och har permanenta identifierare för hänvisningar. För det andra är det lätt att dela materialet och hitta materialen till eget bruk. Det är också lätt att genomföra kraven på insyn i forskningsfinansiering.

Ur forskarens synvinkel betyder insyn inte att upphöra med upphovsrätten, men forskaren själv har befogenhet att bestämma på vilken nivå hans material är öppet. För det andra, när det gäller känsliga uppgifter måste dataskydd vara i god form och skyddade personuppgifter skyddas. Som ett resultat kommer forskaren att dra nytta av en bredare referensprofil och bevarande av materialet. När materialet öppnas måste dess licensering tas hand om. Även om resultaten av utvärderingen av den vetenskapliga kvaliteten på ansökan alltid har störst inverkan på finansieringsbeslut, uppskattar internationella peerrecensenter öppen publicering, en noggrann datahanteringsplan och öppnandet av forskningsinformation till en bredare forskare när det är möjligt. För bästa rankade applikationer är alla dessa väl beskrivna

Open Access

När material öppnas måste dess licensiering tas hand om. Resultaten av utvärderingen av ansökans vetenskapliga kvalitet har alltid störst påverkan på finansieringsbesluten, så det bör noteras att internationella peer reviewers också uppskattar öppen publicering, en noggrann inventeringsplan och öppnandet av forskningsdata till en bredare forskare när det är möjligt. För bästa rankade applikationer är alla dessa väl beskrivna.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement