Skip to main content

Aineistonhallinnan opas: ORCID-tutkijatunniste

ORCID - tutkijan digitaalinen tunniste

ORCID-tunniste mahdollistaa tutkijan identifioimisen psysyvästi, esim. organisaation tai nimen muutos ei vaikuta tunnukseesi. Lisäksi tunniste mahdollistaa mm. julkaisutietojen automaattisen liikkumisen, ja toisaalta kustantajat ja rahoittajat integroivat ORCID-tunnuksen ja -tunnistautumisen omiin järjestelmiinsä ja prosesseihinsa. Useat kustantajat ovat alkaneetkin edellyttää ORCID-tunnistetta.

ORCID iD on kansainvälisen tutkijayhteisön kehittämä digitaalinen tunniste jonka avulla tutkija voidaan identifioida selkeästi, nopeasti ja helposti. ORCID on voittoa tuottamaton järjestö, jonka tavoitteena on luoda tieteellisen julkaisemisen ja tutkimushallinnon tarpeisiin kansainvälinen tutkijoiden tunnistejärjestelmä. Taideyliopisto on organisaation jäsen.

ORCID-tunnisteen luominen kestää vain hetken. Lue lisää rekisteröitymisestä alla.

Lue lisää ORCID iD:stä suomeksi tutkijatunniste.fi-sivustolta tai Vastuullinen tiede -sivuston artikkelista.

Rekisteröityminen

ORCID-tunnisteen rekisteröiminen on nopeaa. ORCID-tunniste kuuluu sinulle, ja rekisteröitymisen jälkeen kontrolli on sinulla: voit päivittää ja lisätä tietoja, tai valtuuttaa muita palveluja tekemään niin. Alla on kerrottu tarkemmin rekisteröitymisprosessista.

Lomakkeen kentät
 • Nimesi
  • First name: Etunimesi on pakollinen tieto. Voit myös käyttää kutsumanimeäsi.
  • Last name: Sukunimesi ei ole pakollinen tieto, koska ORCID on globaali palvelu ja tukee erilaisia nimeämiskäytäntöjä. Lisää kuitenkin sukunimesi, jos sinulla on sellainen.
 • Sähköpostiosoittees
  • Primary email: Sähköpostiosoite on pakollinen tieto, ja se toimii myös käyttäjätunnuksenasi ORCID-palveluun.
  • Additional email: On erittäin suositeltavaa lisätä ainakin yksi vaihtoehtoinen sähköpostiosoite. Jos sinulla ei ole pääsyä ensisijaiseen sähköpostiisi esim. työpaikan vaihdoksen myötä, pääset jatkossakin kirjautumaan ORCID-tilillesi. Myös vaihtoehtoiset sähköpostiosoitteet toimivat käyttäjätunnuksena samalla salasanalla kuin ensisijainen sähköpostiosoitekin.
  • Virheilmoitukset:
   • An account already exists: Jos sähköpostiosoitteesi on jo liitetty ORCID-tiliin, et voi käyttää sitä uuden tilin luomiseen. Nollaa salasanasi, jotta pääset kirjautumaan vanhalle ORCID-tilillesi.
   • A deactivated record exists: Jos sähköpostiosoitteesi on linkitetty deaktivoituun ORCID-tunnukseen, voit pyytää ORCIDia aktivoimaan tunnuksen. Lue lisää ORCID-tunnuksen deaktivoimisesta.
 • Password: Luo salasanasi itse. Sen täytyy olla yli kahdeksan merkkiä pitkä ja sisältää vähintään yksi numero ja yksi kirjain tai symboli. Lomake antaa arvion salasanan vahvuudesta: vain ”Good” tai ”Strong” kelpaa järjestelmälle. Voit käyttää ottaa salasanamanagerin avuksesi.
 • Visibility settings: Valitse oletusnäkyvyys tiedoillesi. ORCID suosittelee “Everyone” tai “Trusted parties” -vaihtoehtoja, koska ne mahdollistvat tietojen liikkumisen eri järjestelmien välillä. Lue lisää näkyvyysasetuksista.

  Kuvakaappaus ORCIDin kirjautumislomakkeen näkyvyysasetuksista.

 • Notification settings: Voit valita, minkälaisia tiedotteita ja kuinka usein haluat ORCIDilta. Voit muokata näitä valintoja myöhemmin tilisi asetuksista.
 • Terms of Use: Pakollinen suostumus ORCIDin tietosuoja- ja käyttöehtoihin.
 • Human confirmation: reCAPTCHA-varmistus sille, ettet ole robotti.

Kun olet valmis, klikkaa Register-painiketta sivun alalaidassa: ORCIDin Register-painike.

Useimmiten sinut ohjataan ORCID-tiliisi, mutta joskus uusilta käyttäjiltä varmistetaan, ettei heillä jo ole ORCID-tunnusta näyttämällä lista samannimisten tutkijoiden ORCID-tunnisteista. Jos sinulla ei ole koskaan ollut ORCID-tunnistetta, on hyvin epätodennäköistä että yksikään listatuista henkilöistä olisit sinä, ja voit klikata ”None of these are me – continue to registration” -painiketta.

Kuvakaappaus ORCIDin varmistuksesta, että sinulla ei jo ole tiliä.

Kun lähetät rekisteröitymislomakkeen, saat ORCIDilta vahvistusviestin (ks. myös roskapostikansio, jos viesti ei saavu inboxiisi).

(Lähde: ORCID, viitattu 20.2.2019)

Lisää työsi ORCID-tiliisi

Työsi (“works”) eli julkaisusi sisältää myös datasetit, konferenssiesitykset jne. Julkaisuja voi lisätä manuaalisesti, mutta ORCID suosittelee että sallit luotettujen organisaatioiden lisätä ja päivittää näitä tietoja puolestasi (pidä silmällä vihreää ID-logoa seuraavan kerran kun lähetät käsikirjoituksesi esim. johonkin lehteen). Näin taataan tietojen oikeellisuus ja luotettavuus, ja lisäksi se säästää sinulta aikaa.

On neljä tapaa lisätä työsi/julkaisusi ORCIDiin itse:

 1. Importoi julkaisut muista järjestelmistä. Lisää julkaisusi linkit ORCIDiin muista tietokannoista. ORCID suosittelee tätä tapaa, koska se pienentää virheiden mahdollisuuksia, sekä luo linkin ORCID-tunnisteesi/-tilisi sekä töittesi välille.
 2. Lisää julkaisu tunnisteen avulla (DOI, PubMed ID, tai ArXiv ID).
 3. Tuo ja vie julkaisut BibTeXin avulla (esim. Google Scholarista).
 4. Lisää työsi manuaalisesti.

(Lähde: ORCID, viitattu 20.2.2019)

Lisätietoja

Kirjasto neuvoo ja opastaa tunnisteen hankkimiseen ja käyttöön liittyvissä asioissa. Meidät tavoitat parhaiten sähköpostitse:

Maaria Harviainen, johtava informaatikko
maaria.harviainen@uniarts.fi
p. 040 710 4225

Harri Ollikainen, informaatikko
harri.ollikainen@uniarts.fi
p. 050 477 5445

Lisätietoja löytyy myös ORCIDin support-sivuilta.

What is ORCID?